Senatas greitina kandidato į JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus postą paskyrimą

JAV Senatas yra pasiruošęs ketvirtadienį balsuoti dėl Teksaso kongresmeno respublikono Johno Ratcliffe'o (Džono Ratklifo) kandidatūros į nacionalinės žvalgybos direktoriaus postą ir gali ją patvirtinti anksčiau, nei tikėtasi, senatoriams nekantraujant greitai užpildyti šią vietą.

Demokratai priešinasi J. Ratcliffe'o paskyrimui ir dauguma jų turėtų balsuoti prieš jį, tačiau jie nusprendė neprieštarauti greitam balsavimui, nes abiejų partijų nariai nori, kad Senato patvirtintas kandidatas greičiau pradėtų darbą. Paprastai demokratai reikalauja procedūrinių balsavimų, kurie sulėtina skyrimo procesą, bet dabar sutinka balsuoti pagreitinta tvarka ketvirtadienį, prieš tai, kai Senatas savaitei išsiskirstys.

Šiuo metu nacionalinės žvalgybos direktoriaus pareigas laikinai eina Richardas Grenellas (Ričardas Grenelas), laikomas D. Trumpui artimu žmogumi, prižiūrėjęs žvalgybos bendruomenės pertvarkymą ir sukėlęs susirūpinimą Kongrese.

J. Ratcliffe'as taip pat yra lojalus D. Trumpui. Kalbėdamas per jo kandidatūros svarstymą Senate jis žadėjo būti nepriklausomas nacionalinių žvalgybos agentūrų vadovas ir sakė, kad informuos Kongresą apie svarbius įvykius.

Jeigu Senatas pritars J. Ratcliffe'o paskyrimui, jis pakeis Daną Coatsą (Deną Koutsą), buvusį respublikonų senatorių, kuris turėjo palaikymą Kongrese, palaikė gerus santykius su savo buvusiais kolegomis, bet per dvejus metus, kai ėjo šias pareigas, buvo nekart surėmęs ietis su D. Trumpu.

Skeptiško požiūrio į žvalgybos tarnybas neslepiantis D. Trumpas atleido daugybę žvalgybos pareigūnų ir paskyrė laikinuosius vadovus.

Prezidentas J. Ratcliffe'o kandidatūrą pasiūlė jau antrą kartą. Pirmąjį kartą jis buvo siūlomas skirti nacionalinės žvalgybos direktoriumi pernai vasarą – netrukus po to, kai pasitraukė D. Coatsas. Visgi tąsyk pats J. Ratcliffe'as atsiėmė savo kandidatūrą, respublikonams išreiškus abejonių dėl jo patirties ir kvalifikacijos.     

Vasarį D. Trumpui netikėtai vėl pasiūlius J. Ratcliffe'o kandidatūrą, ji sulaukė gerokai palankesnio respublikonų senatorių vertinimo, augant susirūpinimui dėl R. Grenello ir pareigūnų kaitos žvalgyboje. Laikotarpis tarp pirmo ir antro J. Ratcliffe'o nominavimo buvo itin audringas žvalgybos bendruomenei. Per jį D. Trumpas atleido iš pareigų virtinę pareigūnų, o senatoriai reiškė nekantrumą greičiau paskirti nuolatinį nacionalinės žvalgybos direktorių.   

Dauguma respublikonų giria J. Ratcliffe'ą nuo tada, kai jis buvo antrą kartą pasiūlytas į šį postą. Tuo metu demokratai reiškia abejonių, ar jis galėtų dirbti visiškai nepriklausomai, nes tai itin svarbu vadovaujant žvalgybos bendruomenei.

J. Ratcliffe'as per anksčiau šį mėnesį vykusius jo kandidatūros svarstymus stengėsi įtikinti nesąs D. Trumpo lojalistas. Jis net pareiškė manąs, kad Rusija tikrai kišosi į 2016 metų prezidento rinkimus, nors D. Trumpas nesutinka su šia išvada. Kandidatas sakė, kad perduotų D. Trumpui žvalgybos bendruomenės surinktus duomenis, net jei žinotų, kad prezidentas su jais nesutiks ir galėtų jį atleisti.

Tačiau demokratų tai neįtikino.

„Aš nematau, kas pasikeitė nuo praėjusios vasaros“, kai jis atsiėmė savo kandidatūrą, pareiškė demokratų senatorius Markas Warneris (Markas Vorneris) per svarstymą.

Per uždarą Žvalgybos komiteto posėdį antradienį J. Ratcliffe'o kandidatūrą palaikė aštuoni komiteto nariai, „prieš“ pasisakė septyni. Visi senatoriai balsavo pagal partinę liniją.  

J. Ratcliffe'as yra Atstovų Rūmų žvalgybos, teisingumo ir etikos komitetų narys. Praėjusį rudenį per D. Trumpo apkaltos procesą jis priklausė konsultantų komandai ir agresyviai vykdė liudytojų apklausas Atstovų Rūmuose.

Praėjusią vasarą jis apklausė buvusį specialųjį prokurorą Robertą Muellerį (Robertą Miulerį), kai jis davė parodymus apie savo tyrimą dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių