Pereiti į pagrindinį turinį

Senatoriai netiki, kad B. Obama klausėsi D. Trumpo pokalbių

2017-03-17 14:32
BNS inf.

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) savo pirmtakui Barackui Obamai (Barakui Obamai) metami kaltinimai, neva šis klausėsi jo pokalbių telefonu Manhatano dangoraižyje „Trump Tower“, ketvirtadienį dar sumenko, kai du aukšto rango senatoriai ir Kongreso respublikonų lyderis pareiškė, jog nėra jokių įrodymų, pagrindžiančių tokias prielaidas.

Scanpix nuotr.

D.Trumpo administracija raginama įrodyti, kad pernai per rinkimų kampaniją B.Obamos iniciatyva buvo klausomasi pokalbių „Trump Tower“, arba atsisakyti tokių niekuo neparemtų tvirtinimų.

Spaudimą administracijai dar padidino Senato Žvalgybos komiteto vadovo respublikono Richardo Burro (Ričardo Bero) bei šio komiteto vicepirmininko demokrato Marko Warnerio (Marko Vornerio) pareiškimas, esą jie nematė jokios informacijos, pagrindžiančios D.Trumpo kaltinimus, kuriuos jis išsakė kovo 4 dieną savo „Twitter“ paskyroje.

„Remdamiesi mums prieinama informacija galime konstatuoti, jog nematome jokių požymių, kad „Trump Tower“ galėjo būti sekamas kurios nors Jungtinių Valstijų vyriausybės grandies prieš 2016-ųjų rinkimus ar iškart po jos“, – sakė jie.

Konkretus atsakymas iš Senato komiteto vadovų pasirodė praėjus dienai po to, kai du Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto vadovai taip pat pareiškė negavę jokios informacijos, kuri galėtų pagrįsti D.Trumpo kaltinimus.

Prezidento prielaidas taip pat paneigė Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas (Polas Rajenas). Ketvirtadienį televizijai CNN jis sakė: „Nematėme jokių įrodymų, kad buvo klausomasi pokalbių“.

Visgi jis pridūrė, kad klaidingi D.Trumpo tvirtinimai nesumenkins jo patikimumo.

„Manau, prezidentą garsins jo darbai, ir pagal juos jis bus vertinamas“, – sakė P.Ryanas.

D.Trumpas kovo 4-ąją tviteryje išliejo pyktį ant savo pirmtako. Jis pareiškė, kad B.Obama nurodė klausytis telefoninių pokalbių Niujorko dangoraižyje, kuriame gyvena D.Trumpas su šeima ir yra įsikūrusi jo verslo imperijos būstinė.

„Siaubinga! Ką tik išsiaiškinau, kad B.Obama prieš pat mano pergalę (rinkimuose) klausėsi mano telefoninių pokalbių „Trump Tower“ . Nieko nesužinojo. Tai makartizmas!“ – rašė D.Trumpas tviteryje.

„Ar legalu pareigas einančiam prezidentui prieš rinkimus klausytis kandidato į prezidentus? Anksčiau atmesta teismo. NAUJOS ŽEMUMOS!“ – rašė jis kitoje žinutėje.

B.Obama suskubo tai paneigti, o Baltuosius rūmus užgriuvo lavina klausimų apie šiuos D.Trumpo kaltinimus.

Prezidentas nepateikė jokių įrodymų, nors jam prieinama teisėsaugos ir žvalgybos tyrimų informacija, taip pat įslaptinta informacija, kuria jis galbūt galėtų paremti savo prielaidas.

„Visiškai absurdiška“

Tačiau jokių panašių duomenų nebuvo pateikta, o D.Trumpas ir Baltieji rūmai dabar tvirtina, kad prezidento žinučių esmė buvo ta, kad jis buvo sekamas iki rinkimų.

Kai per interviu televizijai „Fox News“ trečiadienio vakarą D.Trumpo buvo paklausta, kaip jis sužinojo apie galimą pasiklausymą, prezidentas paminėjo kelis įrodymais neparemtus žiniasklaidos pranešimus, kuriuose buvo užsiminta apie tokią tikimybę.

„Skaičiau apie tokius dalykus“, – sakė jis.

„Nepamirškit: kai sakiau „pasiklausymas“, tas žodis buvo kabutėse... nes pasiklausymas yra gana senamadiškas dalykas. Bet tai tikrai apima sekimą ir daug kitų dalykų“, – aiškino D.Trumpas.

Abiejų partijų aukščiausio rango įstatymų leidėjams atmetus D.Trumpo prielaidas dėl pasiklausymo, Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris) ketvirtadienį sakė, kad prezidentas „laikosi“ savo nuomonės.

„Manau, prezidentas buvo labai konkretus, kai kalbėjo apie tai“, – sakė jis žurnalistams.

„Kai jis praėjusį vakarą kalbėjo apie pasiklausymą, jis turėjo galvoje sekimą“, – pridūrė S.Spiceris.

Jis skaitė žurnalistams įrodymais nepagrįstus pastarojo meto žiniasklaidos pranešimus, kuriuose buvo daroma prielaida, kad „Trump Tower“ ar D.Trumpo rinkimų kampanija galėjo tapti šnipinėjimo taikiniais.

S.Spiceris pacitavo ištrauką iš vieno įrodymais neparemto pranešimo, kuriame buvo tvirtinama, kad B.Obamai sekti D.Trumpą padėjo Didžiosios Britanijos elektroninės žvalgybos tarnyba GCHQ.

Tame pranešime žurnalistas Andrew Napolitano (Endrius Napolitanas) tvirtino, kad „trys žvalgybos šaltiniai informavo „Fox News“, jog prezidentas B.Obama nurodė vykdyti pasiklausymą.

Britanijos žvalgybos agentūros atstovas tokius tvirtinimus pavadino „visiškai absurdiškais“.

„Žiniasklaidos tvirtinimai, kad GCHQ buvo paprašyta vykdyti išrinktojo prezidento „pasiklausymą“, yra nesąmonė“, – naujienų agentūrai AFP sakė GCHQ atstovas.

„Jie yra visiškai absurdiški ir turėtų būti ignoruojami“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų