Pereiti į pagrindinį turinį

Šiaurės Korėja tapo nauja branduolinio klubo nare

2006-10-10 00:00

Pasauliui teko pripažinti, kad komunistų valdoma šalis neblefavo gąsdindama branduoliniu ginklu

Pasauliui teko pripažinti, kad komunistų valdoma šalis neblefavo gąsdindama branduoliniu ginklu

Šiaurės Korėja, prieš kelias dienas paskelbusi apie planuojamą branduolinį bandymą, nepabūgo tarptautinio spaudimo ir vakar savo ketinimą įvykdė. Teigiama, kad tai buvo pirmasis branduolinis bandymas nuo 1998 metų. Įvykis sukėlė pasipiktinimo bangą visame regione, be to, gali dar labiau padrąsinti Iraną tęsti savo branduolinę programą.

Lyderis vadino istoriniu įvykiu

Vos praėjusią savaitę tarptautinė bendrija perspėjo, kad Šiaurės Korėja brangiai sumokėtų už branduolinį bandymą, tačiau šalies lyderis Kim Čen Iras į tai nekreipė dėmesio. Jis branduolinį bandymą pavadino “istoriniu įvykiu” ir teigė, kad jis buvo įvykdytas saugiai, o juo siekiama sustiprinti saugumą ir taiką.

“Tai istorinis įvykis, didžiai padrąsinęs KLA (Korėjos liaudies armiją) ir liaudį, kurios norėjo turėti galingus savus gynybos pajėgumus”, - sakoma oficialiame pranešime.

Pietų Korėjos pareigūnai pranešė, kad bandymas buvo įvykdytas vakar 10 val. 36 min. vietos (4 val. 36 min. Lietuvos) laiku 15,4 km į šiaurės vakarus nuo Hvaderio, esančio netoli Šiaurės Korėjos šiaurės rytų pakrantės, ir kad jį įrodo užregistruotos seisminės bangos. Pietų Korėjos prezidentūra pranešė, kad valstybinė žvalgybos agentūra tuo metu užregistravo požeminį smūgį, kurio stiprumas buvo 3,58 balo pagal Richterio skalę.

Gąsdino ir smerkė

Pasaulio valstybės, pradedant JAV ir baigiant netgi sąjungininke Kinija, pranešė, kad yra sukrėstos. Azijos rinkose iš karto nukrito akcijų kursai dėl nuogąstavimų, kad gali prasidėti naujos branduolinio ginklavimosi varžybos.

Kinija sureagavo viena pirmųjų ir pasmerkė šį “begėdišką” bandymą, tačiau paragino tarptautinę bendriją atsakyti ramiai. Pasak Pietų Korėjos pareigūnų, Pekinas apie branduolinį bandymą buvo įspėtas 20 min. prieš jo įvykdymą.

JAV pranešimą apie atliktą branduolinį bandymą pavadino “provokaciniu aktu” ir paragino JT Saugumo Tarybą tuoj pat imtis veiksmų. “Tikimės, kad Saugumo Taryba imsis skubių veiksmų atsakyti į šį neišprovokuotą aktą”, - sakė Baltųjų rūmų atstovas Tonis Snoujis.

Japonijos premjeras Šindzas Abė, kuris tuo metu, kai pasirodė šios naujienos, atvyko į Seulą svarbaus vizito, sakė, kad už šį bandymą “niekada” nebus galima atleisti.

Š.Abė, kuris išgarsėjo pasirinkdamas karingą kursą Šiaurės Korėjos atžvilgiu, taip pat sakė, kad Japonija ir JAV suintensyvins darbus dėl raketinės gynybos sistemos.

Pietų Korėjos prezidentas Ro Muhjunas pažadėjo, kad jo vyriausybė “griežtai spręs” klausimą dėl grėsmės, kurią vadino vilčių matyti regioną be branduolinių ginklų “išdavimu”. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad branduolinis bandymas labai smarkiai pakenkė pastangoms suvaržyti masinio naikinimo ginklų plitimą.

Užteko trejų metų

2003 metais Šiaurės Korėja paskelbė, kad pasitraukia iš sutarties dėl branduolinio ginklo neplatinimo (Pagal šią sutartį tik JAV, Rusija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Kinija gali turėti branduolinių ginklų.) Pernai Pchenjanas pranešė, kad jau turi branduolinį ginklą, o vakar jį išbandė. Komunistų režimo valdymo šaliai visam procesui pakako trejų metų. Spėjama, kad per pusantrų metų Šiaurės Korėja pasigamins kovines galvutes.

Žvalgybininkai Pietų Korėjos parlamentui sakė, kad bandymas tikriausiai buvo įvykdytas horizontaliame tunelyje 360 m aukščio kalne į šiaurės vakarus nuo Musudano raketinės bazės. JAV geologinė tarnyba pranešė užregistravusi 4,2 balo pagal Richterio skalę stiprumo požeminį smūgį Šiaurės Korėjoje. Vienas tarnybos geologas sakė, kad šio žemės drebėjimo hipocentras turėjo būti labai arti paviršiaus. Atliktas branduolinis bandymas nebuvo galingas. Jo galia prilygo 800 tonų dinamito sprogimui.

Smūgis ir Rusijai

Bandymas įvykdytas netoli, tik apie 150 km iki Rusijos sienos. Kai prieš keletą metų korėjiečių raketos nukrito netoli Rusijos krantų, šios šalies priešraketinės gynybos sistema net nesureagavo.

“Prie šalies atsirado ne hipotetinė, ne potenciali, bet reali karinė grėsmė. Ir ji kyla ne iš JAV, ne iš NATO, o iš šalies, kurią mes tuos metus tarptautinėje arenoje gynėme, kaip galėjome. Pripažinti tą politiką - vadinasi, pripažinti, kad Rusija keletą metų vedė klaidingą vidaus ir gynybos politiką”, - vakar rašė Rusijos internetinis leidinys “Ežednevnij žurnal”.

Branduolinis bandymas pakeis jėgų regione politinį balansą ne Maskvos naudai, mano Tarptautinio gynybinės informacijos centro atstovybės Rusijoje vadovas Ivanas Safrančiukas, pranešė “Interfax - BNS”. “Rusijai įvykių raida po šių bandymų gali būti nelabai gera, turint omenyje jėgų išsidėstymo regione pokyčius”, - sakė I.Safrančiukas. Jis paaiškino, kad pastaruoju metu šiame regione klostėsi neformalus Japonijai priešiškas aljansas: visų šalių santykiai su Tokiju buvo įtempti. Politologo nuomone, po branduolinio bandymo JAV, Pietų Korėja ir Japonija gali susivienyti, iš esmės gali būti “atgaivintas šaltojo karo laikų karinis ir politinis aljansas”.

Vakar Rusijos Primorės krašte buvo baiminamasi radioaktyvaus debesies iš Šiaurės Korėjos. Rusijos sinoptikai ramino, kad galimas radioaktyvus debesis būtų nuneštas į Japonijos jūrą. Vladivostoke buvo matuojamas radiacijos lygis, tačiau jis buvo normos ribose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų