Pereiti į pagrindinį turinį

Sibire nukrito lėktuvas

2006-07-10 00:00

Po įvykio buvo mažai vilčių, kad liko gyvas vienintelis keleivis lietuvis

Po įvykio buvo mažai vilčių, kad liko gyvas vienintelis keleivis lietuvis

Irkutske vakar ryte nukritus lėktuvui “A-310”, žuvo apie 150 žmonių, vakar pranešė Rusijos naujienų agentūros. Apie 50 lėktuvo keleivių buvo paguldyti į miesto ligonines. Dauguma sužeistųjų patyrė lūžius ir nudegimus, vakar buvo pranešama apie jų mirtis. Nebuvo žinoma apie lietuvio Aldo Balkaus likimą.

Tokių lėktuvųnebegamins

Bendrovės S7 (“Sibir”) eksploatuojamas aerobusas “A-310” su 193 keleiviais ir 9 įgulos nariais naktį skrido iš Maskvos į Irkutską ir sudužo jau leisdamasis į Irkutsko oro uostą apie 2 val. 50 min. Maskvos (1 val. 50 min. Lietuvos) laiku.

Pasak naujienų agentūros RIA, nuskridęs apie 5 tūkst. kilometrų, lėktuvas tūpdamas neišsilaikė nusileidimo take. Jis atsitrenkė į garažų masyvą, išgriovė sienas, sumaitojo automobilius. Gaisras buvo gesinamas pasilipus ant garažų stogų. Įvykio liudininkai pasakojo, kad keleiviai galėjo išeiti tik per vieną avarinį išėjimą, nes kitą blokavo ugnis. Lėktuve buvo daug vaikų, skridusių ilsėtis prie Baikalo ežero.

Tarp lėktuvo keleivių buvo žinomo rašytojo Valentino Rasputino dukra Marija, taip pat Irkutsko srities federalinio saugumo biuro vadovas Sergejus Koriakovas.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad lėktuvas sudužo nesuveikus jo stabdžiams. Nepaprastųjų situacijų viceministras Eugenijus Serebrenikovas iš pradžių nepatvirtino versijos, kad avarija įvyko dėl lėktuvo gedimo, tačiau tai buvo vadinama realiausia katastrofos versija. Specialistai padėjo tirti 19 metų senumo lėktuvo juodąsias dėžes, kurios buvo rastos iš karto po avarijos. Irkutske katastrofą patyręs lėktuvas buvo atlikęs jau 10 tūkstančių skrydžių. Netrukus po nelaimės į Rusiją atvyko “Airbus” atstovai. Vakar buvo paskelbta, kad Paryžiuje įsikūrusi bendrovė nutrauks “A-310” lėktuvų gamybą. Oficialiame pranešime teigiama, kad tai daroma dėl to, jog pradedamas gaminti naujas lėktuvas.

Apie lietuvį informacijos nebuvo

Oro kompanijos pateiktame keleivių sąraše septintuoju numeriu įrašytas Aldas Balkus. Apie jį vakar Užsienio reikalų ministerija neturėjo informacijos.

Lietuvos ambasados Maskvoje konsulinio skyriaus atašė Mindaugas Grigas “Kauno dienai” sakė, kad oficialios informacijos apie įvykį vakar po pietų dar neturėjo. “Žinome, kad tarp žuvusiųjų yra 12 užsienio piliečių. Apie žuvusius ar nukentėjusius Lietuvos piliečius informacijos neturime”, - sakė jis.

Irkutsko srityje gyvena daug lietuvių kilmės asmenų, kurių dauguma yra prieš kelis dešimtmečius į Rusiją ištremtų lietuvių vaikai ir vaikaičiai.

Lietuvos garbės konsulė Irkutske Tatjana Munina “Kauno dienai” sakė neabejojanti, kad A.Balkus yra lietuvis. “Liūdna žinia. Tačiau kol kas nieko daugiau negaliu pasakyti”, - vakar prieš vidurnaktį vietos laiku sakė ji. Aviakompanijos “Sibir” būstinė Irkutske taip pat negalėjo suteikti informacijos apie A.Balkaus likimą. Jis nebuvo minimas sąraše tų žmonių, kurie atsidūrė ligoninėse.

Irkutske nelaimės kartojasi

Maskvoje vakar sudaryta vyriausybinė komisija, kuriai vadovauja transporto ministras Igoris Levitinas. Jis išskrido į nelaimės vietą, pranešė agentūra “Interfax”. Pasak I.Levitino, lėktuvo pilotai jau buvo pranešę dispečeriams, kad skrydis sėkmingai baigtas, kai staiga nutrūko radijo ryšys. Be to, ministras prieš kelionę į Irkutską Domodedovo oro uoste žurnalistams minėjo, jog Irkutske kilimo ir tūpimo takas buvo šlapias po lietaus. Liepos 10-oji Rusijoje paskelbta gedulo diena. Televizija iš katastrofos vietos rodė rūkstančias aerobuso, įsirėžusio į garažus, nuolaužas. Gelbėtojams teko dirbti dirba lyjant, matomumas buvo blogas.

“Sibir” atstovas per spaudos konferenciją Irkutske sakė, kad, “lėktuvui leidžiantis, nei dispečeriai, nei skrydžio vadovai nieko neįprasta nepastebėjo”.

Tai jau trečia tokio masto katastrofa Irkutske per pastaruosius 12 metų. 1994 metais nukritus lėktuvui “Tu-154” žuvo 124 žmonės. 1997 metais sudužus transportiniam lėktuvui “An-124” Ruslan žuvo 70 žmonių, 373 buvo sužeisti. 2001 metais sudužo “Tu-154” su 136 keleiviais ir 9 įgulos nariais.

Rusijos žiniasklaida teigia, kad po visų nelaimių pripažįstama, jog oro uostas yra geros būklės. Vietiniai žmonės mano, kad nelaimės susijusios su tektoniniu žemės plutos lūžiu šioje vietoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų