Pereiti į pagrindinį turinį

Siera Leonė: karo žaizdos, nors sunkiai, bet gyja

2012-04-27 09:14
Siera Leonė: karo žaizdos, nors sunkiai, bet gyja
Siera Leonė: karo žaizdos, nors sunkiai, bet gyja / Scanpix nuotr.

Siera Leonės gyventojai nekantriai laukia verdikto buvusiam Liberijos prezidentui Charlesui Taylorui. Jie tikisi, kad Tarptautinio teismo sprendimas padės jiems susitaikyti su išgyventa katastrofa.

Vaikai nukirsdavo galūnes

Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Siera Leonėje siautėję sukilėliai palikdavo žvėriškus pėdsakus, mačete arba kirviu nukirsdami žmonėms galūnes. Tai dažnai atlikdavo kariais paversti vaikai.

„Išėjau ieškoti maisto vaikams, nes nevalgėme tris dienas, – pasakojo žiaurumų auka tapęs Edwardas Contehas. – Jie sučiupo mane ir užmynė ant krūtinės. Vienas sukilėlis atsinešė kirvį ir nukirto man kairę ranką. Ne vienu kirčiu, o penkiais ar šešiais.“

E.Contehas dabar vadovauja žmonių, kuriems buvo amputuotos galūnės, asociacijai.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad dėl visko, kas dėjosi Siera Leonėje, kaltas Ch.Tayloras, – teigė vyras. – Girdėjau, kaip jis per radiją žadėjo priversti Siera Leonę pajusti karo kartėlį. Iš tiesų mes jį pajutome.“

Ch.Tayloras kaltinamas tuo, kad ginklavo ir finansavo Revoliucinio jungtinio fronto (RJF) sukilėlius, kuriems vadovavo Foday Sankohas, kuris vėliau mirė Siera Leonės kalėjime belaukdamas teismo.

Kaltinimų sąraše yra 11 punktų, tarp jų – nusikaltimai žmogiškumui, masinės žudynės, seksualinė prievarta, grobimai, vaikų karių išnaudojimas. Ch.Tayloras visus kaltinimus neigia.

Pradeda mėgautis taika

„Dauguma Siera Leonės gyventojų mano, kad jeigu Ch.Tayloras nebūtų tapęs Liberijos prezidentu, jų šalyje nebūtų kilęs karas, – teigė Siera Leonės informacijos ministras Ibrahimas Ben Kargbo. – Mes, Siera Leonės gyventojai, vertiname Ch.Taylorą kaip žmogų, kuris pakurstė F.Sankohą imtis smurto. Dabar, kai jis yra toli, mes pradedame mėgautis taika, galėdami nesižvalgyti per petį.“

Karą Sierą Leonėje pakurstė prastas vadovavimas nepriklausomybę gavusioje šalyje. Naujos vyriausybės grobstė valstybės išteklius, klestėjo korupcija ir skurdas.

Dabar, praėjus dešimčiai metų po karo pabaigos, matyti pirmieji atsigavimo požymiai.

Pajudėjo investicijos

Trys valandos kelio automobiliu nuo sostinės Fritauno esantis Jonibanos kaimas turi 4 tūkst. žmonių, dauguma jų gyvena molinėse trobose šaudiniais stogais. Sukilėliai nusiaubė šią vietovę plėšikaudami ir degindami viską, kas pasitaikė jų kelyje. Dauguma sunaikintų namų dar neatstatyti.

Didelių pokyčių nematyti. Apie ekonomiką dar nėra ką kalbėti. Jaunuoliai gauna išsilavinimą mokykloje, o ją baigę neranda jokio darbo.

Bet netrukus padėtis turėtų pasikeisti. Vietos valdžia neseniai pasirašė stambia plėtros sutartį su Kinijos bendrove. Ši ketina čia įkurti kaučiuko, ananasų ir ryžių plantacijas ir tiekti produkciją išteklių pritrunkančiai Kinijai. Laimė, žemė čia derlinga, vandens yra užtektinai.

Tai viena didžiausių investicijų Siera Leonėje po to, kai šalis gavo nepriklausomybę. Tikimasi, kad ši investicija sukurs tūkstančius darbo vietų.

Prie Lunsaro miesto, dėl kurio vyko nuožmus karas, permainos jau matomos plika akimi. Britų kasybos bendrovė „London Mining“ gruodį atgaivino geležies rūdos kasyklą, kuri stovėjo apleista nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio. Pasak bendrovės atstovų, rūdos čia užteks 25 metams.

„Pirmam darbų etapui pasamdėme 1400 darbininkų, o antram jų reikės gerokai daugiau“, – teigė kasyklos vadovas Gerhardas Hermannas.

„Demokratija yra saugi“

Siera Leonė pamažu atkuria ir demokratines institucijas. Pasibaigus karui buvo surengti dveji sėkmingi ir skaidrūs rinkimai. Prieš ketverius metus tuomečiai valdantieji pralaimėjo rinkimus ir paliko postus taikiai ir nekliudomai.

„Demokratija šioje šalyje yra saugi, – sakė informacijos ministras I.B.Kargbo. – Dabartinė vyriausybė atėjo į valdžią laimėjusi rinkimus ir pakeitė ankstesnę vyriausybę. Taip paprastai nebūna daugelyje kitų Afrikos šalių.“

Kiti rinkimai įvyks šiemet lapkritį, ir I.B.Kargbo nesiruošia laikytis įsikibęs savo kėdės.

„Aišku, jeigu pralaimėsime, mes išeisime. Mes nesiruošiame elgtis taip, kaip Laurent'as Gbagbo“, – sakė ministras, prisiminęs nušalintą Dramblio Kaulo Kranto prezidentą, kuris dabar laukia teismo.

Fritauno gatvėse žmonės nekantriai laukė verdikto Ch.Taylorui. Šis nuosprendis Siera Leonės gyventojams padės susitaikyti su katastrofa, kuri juos ištiko. Tai bus dar vienas žingsnis jų ilgame kelyje tolyn nuo patirto siaubo.


Pilietinis karas Siera Leonėje

Truko 11 metų ir oficialiai baigėsi 2002-aisiais.

Žuvo maždaug 50 tūkst. žmonių.

Tūkstančiai buvo sužaloti, nes RJF sukilėliai vykdė galūnių amputavimo ir prievartavimo kampaniją.

Vakarų Afrikos, Jungtinių Tautų ir Didžiosios Britanijos pajėgos įsikišo į konfliktą ir padėjo jį nutraukti.

RJF lyderis F.Sankohas buvo sučiuptas 2000 m. ir mirė nesulaukęs tarptautinio teismo karo nusikaltimams tirti.

Specialusis teismas Siera Leonei pripažino kaltais dėl karo nusikaltimų aštuonis asmenis iš visų grupių, dalyvavusių konflikte.

Buvęs Liberijos prezidentas Ch.Tayloras yra paskutinis asmuo, stojęs prieš Specialųjį teismą Siera Leonei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų