Pereiti į pagrindinį turinį

Š.Kalmanovičius: aš - jų pagrindinis priešas (papildyta)

Š.Kalmanovičius: aš - jų pagrindinis priešas (papildyta)
Š.Kalmanovičius: aš - jų pagrindinis priešas (papildyta) / AFP nuotr.

Nors Maskvoje nužudytas Šabtajus Kalmanovičius nebuvo konfliktiškas žmogus ir, pasak draugų, priešų neturėjo, neseniai duotame interviu jis prasitarė, kad kai kam tapo kliūtimi.

Kariavo prieš „otkatus“

Rusijos prokuratūros tyrimų komiteto atstovas pirmadienį pareiškė, kad Š.Kalmanovičiaus žmogžudystė gali būti susijusi su jo aktyvia sportine veikla. Verslininko pažįstami, draugai ir artimieji suabejojo šia versija, bet pats Š.Kalmanovičius prieš keletą mėnesių duotame interviu atskleidė, kad sportas turi daug tamsių pusių.

Laikraščio „Sport-Ekpress“ žurnalistų paklaustas, ar versle jam sekasi lengviau, nei sporte, Š.Kalmanovičius atsakė: „Taip. Versle viskas apskaičiuojama, o pabandykite atsižvelgti į visus povandeninius akmenis krepšinio komandoje. Anksčiau nežinojau apie „otkatus“ dirbant su agentais. Todėl su jais kariauju. Aš jų pagrindinis priešas. Į reglamentą įtraukiau taisyklę, kad agentas negali imti pinigų nei iš klubo, nei iš žaidėjo.“

Painus ir šešėlio apgaubtas verslas

Laikraštis „Kommersant“ rašo, kad prokurorams nebus lengva ištirti Š.Kalmanovičiaus žmogžudystę, nes jo verslas buvo painus, dažnai grįstas žodiniais susitarimais ir susijęs su šešėlinėmis struktūromis.

Š.Kalmanovičius dirbo farmacijos, nekilnojamojo turto, prekybos srityse, investavo pinigus į sportą.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, Š. Kalmanovičius turėjo ryšių su Solncevo nusikalstamos grupuotės lyderiu Sergejumi Michailovu ir Rusijos mafijos tėvu vadinamu Viačeslavu Ivankovu, kuris prieš keletą mėnesių buvo nužudytas Maskvoje. Teigiama, kad 2002 m. abu šie asmenys ir keli Rygos nusikalstamų struktūrų autoritetai dalyvavo Š.Kalmanovičiaus dukters vestuvėse. Be to, jis esą bendradarbiavo su oligarchu Grigorijumi Lučanskiu, su kuriuo vykdė didelius projektus Kazachstane.

Su nusikalstamu pasauliu taip pat siejamas Rusijos estrados dainininkas Josifas Kobzonas, gerai pažinojęs Š.Kalmanovičių, įtaria, kad jis galėjo įsivelti į kokį nors pašalinį konfliktą.

„Pats Šabtajus nebuvo konfliktiškas žmogus, – laikraščiui „Kommersant“ pasakojo J.Kobzonas. – Jis buvo gudrus, iš tokių, kurie savo nepaleis. Jis galėjo įsivelti į kokią nors situaciją, kad ją išspręstų.“

Pirmi parodymai

Pareigūnai bando sužinoti ir tai, kodėl verslininkas su savimi turėjo didelę pinigų sumą. Š.Kalmanovičiaus automobilyje „Mercedes-Benz S500“ pareigūnai rado 1,5 mln. JAV dolerių (3,45 mln. litų).

Pareigūnai pinigus kartu su sužeistu vairuotoju nuvežė į ligoninę. Kol medikai operavo 32 metų Piotrą Tumanovą, ligoninės darbuotojai laukė atvykstant Š.Kalmanovičiaus atstovo, kuriam perdavė pinigus. Pamaskvės krepšinio klubo „Spartak“ savininko automobilyje taip pat buvo rasti „kišenpinigiai“ - 50 920 rublių (apie 4 tūkst. litų) ir 5,9 tūkst. JAV dolerių (apie 13,5 tūkst. litų), taip pat trys mobilieji telefonai, dokumentai, drabužiai. Be asmeninių daiktų, automobilio bagažinėje buvo rastas ir ginklas.

Po daugiau kaip keturių valandų operacijos, iš P.Tumanovo šonkaulių buvo pašalinta įstrigusi kulka. Gyvybiškai svarbūs organai per apšaudymą nebuvo pažeisti. Išimta kulka perduota tyrėjams. P.Tumanovo sveikatos būklė sunki, bet jo gyvybei pavojus nebegresia.

Galiausiai sužeistas Š.Kalmanovičiaus vairuotojas davė pirmuosius parodymus. Vairuotojas pareigūnams pasakojo spėjęs įsiminti žudikų automobilio numerius. Anot jo, nusikaltėliai nuvažiavo automobiliu „Lada Priora“, kurio valstybinio numerio fragmentas „О...РС 150 RUS“. Remdamiesi Piotro Tumanovo parodymais tyrėjai jau nustatė du automobilius, kuriais galėjo naudotis žudikai. Mašinos ir jų savininkai ieškomi.

Beveik visas Š.Kalmanovičiaus kelias iš darbo vietos buvo filmuojamas apsauginių kamerų. Pareigūnai tiria filmuotą medžiagą.

Gali palaidoti Izraelyje

Pirmadienį nužudytas Š.Kalmanovičius gali būti palaidotas Izraelyje. Tai radijo stočiai „Echo Moskvy“ pranešė jo artimas draugas artistas Vladimiras Vinokuras. „Aš vakar kalbėjausi su jo vyresne dukra. Jo motina ir tėvas palaidoti Izraelyje, manau, kad ir ji bus už tai, kad pergabenti jo palaikus ten", - sakė V.Vinokuras.

Š.Kalmanovičius turėjo nesutarimų su Izraelio teisėsauga. Už šnipinėjimą SSRS, jis Izraelio kalėjime praleido beveik šešerius metus. Nuteistas 9 metų kalėti Š.Kalmanovičius buvo paleistas anksčiau Rusijos aukštų politikų buvusio Valstybės Dūmos deputato Josifo Kobzono, buvusio vice prezidento Aleksandras Ruckojaus, Maskvos mero Jurijaus Lužkovo ir kitų asmenų prašymu.

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų