Pereiti į pagrindinį turinį

Slapti Kinijos kėslai

2008-07-30 09:00

Teroristų grasinimų sulaukusi ir kruvinų išpuolių patyrusi Kinija stiprina saugumą artėjant Olimpinėms žaidynėms. Tačiau žmogaus teisių gynėjai čia įžvelgia piktų Pekino kėslų.

Valdžia spaudžia gniaužtus

Kinija Olimpiada naudojasi kaip priedanga pažeisdama žmogaus teises, likus kiek daugiau nei savaitei iki rugpjūčio 8-ąją vyksiančios žaidynių atidarymo ceremonijos paskelbė žmogaus teisių gynimo organizacija "Amnesty International". Pasak jos, nors ir ėmėsi kai kurių nereikšmingų reformų, valdžia suintensyvino represijas prieš aktyvistus, kad sudarytų stabilumo ir harmonijos vaizdą.

"Amnesty International" vakar paskelbtoje ataskaitoje tvirtinama, kad valdžia "valo" jai nepaklusnių aktyvistų gretas. Daugelis jų suimami, sodinami į kalėjimus ar laikomi namų arešto sąlygomis. Pareigūnai taip pat dažniau taiko baudžiamąjį administracinį sulaikymą, pirmiausia aktyvistų ir peticijų teikėjų, taip pat elgetų ir prekeivių, nurodo organizacija.

Šanchajaus valdžia birželį nusiuntė aktyvistams ir peticijų teikėjams įspėjimus, kuriuose nurodė kas savaitę prisistatyti į policiją ir uždraudė negavus leidimo vykti į Pekiną, kol baigsis Olimpiada.

Teroristai svaidosi grasinimais

Visų šių priemonių Kinija ėmėsi tikindama, kad stengiasi užtikrinti saugumą per Olimpines žaidynes. Šalies ir Vakarų ekspertai sutinka, kad terorizmo grėsmė per pasaulinio masto sporto renginį iš tikrųjų yra. Kaip galimi tvarkos drumstėjų vardijami "Al Qaedos" teroristai, Sindziango provincijos ir Tibeto separatistai ir net eiliniai Kinijos piliečiai, pasipiktinę šalies valdžia.

Praėjusią savaitę islamistų kovotojai išplatino vaizdajuostę su grasinimais. Joje ginkluoti vyrai prisiėmė atsakomybę už pastarųjų savaičių išpuolius Kinijoje ir pagrasino naujomis atakomis per Olimpiadą.

"Mes ketiname pulti Olimpinių žaidynių objektus. Atakuosime svarbiausius miestus naudodami taktiką, kurios anksčiau dar nenaudojome", - vaizdajuostėje sako kovotojų vadeiva, vardu Seyfullah. Jis ir jo bendrai prieš objektyvą išsirikiavo vilkėdami kamufliažinius drabužius ir rankose laikydami kalašnikovus.

Juostą išplatino Turkistano islamiška partija - kovotojų grupuotė iš Kinijos Vakarų pasienio. Pasak terorizmo ekspertų, ji palaiko ryšius su "Al Qaeda".

Pasaulio lyderių dilema

Esama padėtis Kinijoje yra sudėtingas galvosūkis Vakarų valstybėms. Viena vertus, jos suinteresuotos padėti Kinijai kovoti su terorizmu. Tačiau nuo glaudaus bendradarbiavimo su Pekinu jas sulaiko tai, kad Kinija vis ryškiau demonstruoja policinės valstybės požymius.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, per Tibeto laisvės šalininkų protestus pavasarį svarstęs galimybę ignoruoti Olimpines žaidynes, vėliau apsigalvojo. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Kanados ministras pirmininkas Stevenas Harperis nusprendė nevykti į Pekiną, o Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas dalyvaus tik žaidynių uždarymo ceremonijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų