Pereiti į pagrindinį turinį

Šnipu galės tapti bet kas?

2012-10-25 23:59

Žmogaus teisių gynėjai skalambija varpais: pakeitus valstybės paslapties įstatymą šnipo etiketę dabar bus galima priklijuoti bet kam.

Rusijos Valstybės Dūma antradienį be ilgų svarstymų, pakeisdama atitinkamus įstatymo punktus, išplėtė sąvokas "valstybės išdavystė", "šnipinėjimas" ir "neteisėtas valstybės paslapties gavimas". Žmogaus teisių gynėjai ir teisininkai būgštauja, kad naujas įstatymas taps priemone valdžiai kovoti su politiniais oponentais.

Visuomeninės palatos – Rusijos įstatymų leidybos patariamojo organo – darbo grupės narė advokatė Jelena Lukjanova paaiškino, kad iki šiol galiojęs įstatymas aiškiai apibrėžė žmonių, kurie turi neskelbiamos informacijos, būrį. Tai buvo žmonės, kurie eidami tam tikras pareigas pasirašė pasižadėjimą neskelbti slaptos informacijos.

Dabar, anot J.Lukjanovos, valstybės paslapties paviešinimu galima apkaltinti bet kurį žmogų. O sužinoti valstybinę paslaptį galima ir internete, nes įstatymas leidžia bet kokią informaciją pavadinti slapta.

"Tai absoliutus savivalės plėtimas, – įsitikinusi J.Lukjanova. – Labai panašu į tai, kad ruošiamasi statyti naują geležinę uždangą, nes žmogui bus paprasta neleisti išvažiuoti iš Rusijos arba įvažiuoti į ją remiantis valstybės paslapties įstatymu."

Pagal naująją įstatymo redakciją valstybės išdavimu gali būti laikomas ir informacijos perdavimas ne tik kitoms valstybėms, bet ir tarptautinėms organizacijoms, pavyzdžiui, rinkimus stebinčiai Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai arba su korupcija kovojančiai "Transparency International".

Kitą savaitę pataisoms turėtų pritarti aukštesnieji Rusijos parlamento rūmai, o prezidentui pasirašius jos gali įsigalioti jau lapkričio pradžioje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų