Pereiti į pagrindinį turinį

Somalis jau laukia turistų

2013-06-02 20:17
Somalis       jau laukia      turistų
Somalis jau laukia turistų / AFP nuotr.

Po dviejų dešimtmečių pilietinio karo į Somalį pagaliau sugrįžta viltis ir pirmieji turistai.

Stato prabangų kurortą

Bashiras Osmanas skubėdamas duoda instrukcijas buldozerio vairuotojui, dirbančiam smėlėtame pajūryje. Pro šalį pravažiuoja sunkvežimis su akmenimis, valantis žydro Indijos vandenyno paplūdimį. Darbai juda visu greičiu, nes B.Osmanas nenori gaišti laiko vykdydamas savo daugiamilijoninį projektą: pastatyti prabangų paplūdimio kurortą Mogadiše, karo sudraskyto Somalio sostinėje.

„Žinojau, kad Mogadiše vieną dieną įsivyraus taika ir stabilumas, – sakė verslininkas, jau turintis du viešbučius sostinėje. – Štai kodėl pradėjau supirkti šią žemę.“

Po 20-ies metų smurto Somalis žengė svarbų žingsnį link stabilumo, pernai rugsėjį savo žemėje išrinkęs pirmąjį prezidentą per keletą dešimtmečių. Į šią Rytų Afrikos šalį pamažu sugrįžta viltis.

Diaspora grįžta

Nors saugumas tebėra nemenka problema, Mogadišas pastaraisiais mėnesiais išgyvena ekonominį renesansą. Diasporos nariai grįžta ir imasi atkurti valstybę kartu su vietos verslininkais, kurie niekur nebuvo išvykę.

B.Osmanas, išgyvenęs visą Somalio konfliktą, tikisi, kad jo turizmo verslas pritrauks svečių iš užsienio. Jo viešbučiuose jau buvo apsistoję lankytojų iš JAV ir Didžiosios Britanijos.

„Jų buvo daugiau nei 20, – pasakojo B.Osmanas. – Kai kurie atvyko su visomis šeimomis, kad parodytų Somalį, ypač Mogadišą. Išvažiuodami jie negalėjo atsistebėti, kaip nuostabiai atrodo Mogadišas, kokį gražų miestą turime, kokius gražius paplūdimius. Visa tai mes norėtume jiems parodyti vėl.“

B.Osmano projektai yra tik dalis statybų bumo, kuris apėmė daugelį kulkų suvarpyto Mogadišo rajonų.

„Statybos vyksta visur. Tai taikos ženklas. Žmonės grįžta iš Amerikos bei Europos ir pradeda naują verslą“, – džiaugėsi B.Osmanas.

Skleidžia sparnus

Somalio ekonomiką į priekį stumia ne tik nekilnojamojo turto ir viešbučių sektorius. Plečiasi telekomunikacijos, skleidžia sparnus aviacijos pramonė, jau turinti 15 vietos ir tarptautinių skrydžių.

„Turime šešis maršrutus, o visai netrukus jų bus aštuoni“, – sakė oro bendrovę ODAY įsteigęs verslininkas Osmanas Abdullahi. – Yra nemažai oro bendrovių, kurios ketina ateitį į šią šalį."

Verslininkas pripažįsta, kad jo sprendimas 2010 m. palikti Jungtines Valstijas, sugrįžti į tėvynę ir steigti savo verslą buvo labai rizikingas. Kai jis grįžo, Mogadiše buvo pavojinga net išvažiuoti į gatvę.

„Toks paveikslas jau dingo. Šiandien vaizdas visiškai kitoks“, – sakė O.Abdullahi.

Uostas zuja

Visiškai kitaip atrodo ir Mogadišo uostas, kur girgždantys kranai kelia krovinius iš komercinių laivų, o įlanką skrodžia valtys. Importuojamos statybinės medžiagos, buitinės prekės ir maistas kraunami į sunkvežimius, išsirikiavusius į ilgą eilę.

Kartu su krovinių kiekiu auga ir surenkami muito mokesčiai. Nors sistemai dar toli iki tobulybės, augančios pajamos labai svarbios naujai vyriausybei, kuri stengiasi atkurti karo nuniokotą miesto infrastruktūrą. Bet šalies ekonomika vis dar labai priklausoma nuo valstybių donorių pagalbos.

Sukilėliai dar tyko

Somalio pajėgos išstūmė iš Mogadišo su „Al Qaeda“ susijusią islamistų kovotojų grupuotę „Al Shabaab“, bet sukilėliai vis dar tyko ir periodiškai rengia atakas.

Brigados generolas Michaelis Ondoga teigė, kad „Al Shabaab“ didžiąja dalimi yra nugalėta, nors jos nariai vis dar naudojasi Mogadišo dydžiu ir slapstosi mieste.

„Iš esmės padėtis šiuo metu yra gera, saugumo pajėgos ją kontroliuoja, – sakė M.Ondoga. – Dabar mieste negirdėti didelių ginklų, gatvės apšviestos, diaspora grįžta atgal, vyksta naujos statybos, plečiasi verslas.“

Nors kelias dar ilgas ir laukia daug iššūkių, Mogadišo verslininkai, tokie kaip B.Osmanas, tiki šviesia ateitimi.

„Aš buvau čia per konfliktą ir padėties, kurią matau dabar, dar niekada nebuvau matęs. Ji vis gerėja“, – sakė verslininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų