Pereiti į pagrindinį turinį

Suabejota Irano keliamu pavoju

2006-05-20 00:00

Branduolinė programa netobula, o Teheranas įtariamas melu

Branduolinė programa netobula, o Teheranas įtariamas melu

Pasauliui atidžiai stebint branduolinės programos eigą, pasigirdo signalų, kad pavojus gali būti perdėtas. BBC manymu, Irano pranešimas apie sėkmingą urano sodrinimą buvo tik propaganda.

Įtaria, kad sodrino ne savo uraną

Vakarų diplomatai suabejojo Irano “proveržiu” branduolinėje srityje. Jie ketvirtadienį pareiškė, kad Iranas sodrino labai geros kokybės perdirbtą Kinijos, o ne savo uraną, pranešė “Reuters”-BNS.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) patvirtino, kad Iranas sėkmingai atliko urano sodrinimo procedūrą. Tačiau agentūrai artimi diplomatai Vienoje panešė, kad sodrintasis uranas tikriausiai buvo gautas iš Kinijos.

“Gana akivaizdu, kad Iranas sodrino UF6, gautą iš Kinijos 1991 metais, o ne prastos kokybės UF6, kuris gaminamas Irane. Akivaizdaus pavojaus Irano branduolinė programa nekelia. Jie dar nepasiekė tokio tobulumo, kaip mano kai kurios šalys”, - sakė diplomatas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Teigiama, kad Kinija pardavė Iranui urano prieš tai, kai Pekinas pasirašė Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį.

Anot minėtų diplomatų, Iranui sunku pasigaminti geros kokybės UF6. Teigiama, kad pernai rugsėjį žaliava buvo tokia bloga, kad galėjo sugadinti centrifugas.

Europos Sąjungos diplomatas, akredituotas prie TATENA, mano, jog Kinijoje pagamintas uranas buvo panaudotas sodrinimo darbui pagreitinti, kad Irano prezidentas Mahmudas Ahmadinedžadas galėtų greitai paskelbti pasiektą pažangą. Jo manymu, Irano skelbimas buvo apgaulė, nes jis naudojo svetimą uraną. “Bet, be abejonių, Iranas gali sodrinti uraną, ir mums tai kelia nerimą”, - sakė diplomatas.

JAV nekartos Irako klaidos

Generolas Maiklas Haidenas, kurį JAV prezidentas Džordžas V.Bušas paskyrė Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriumi, pažadėjo senatoriams, kad jeigu bus patvirtintas į šį postą, žvalgyba nepakartos Irane klaidos, kuri anksčiau buvo padaryta Irake.

Generolas pripažino, kad JAV rengiantis invazijai į Iraką CŽV “padarė klaidą”. Ji teigė, kad Sadamo Huseino režimas turi masinio naikinimo ginklų (MNG). Tuo remiantis buvo pradėta intervencija, bet užėmus šalį nebuvo rasta jokių MNG sandėlių, pranešė “Interfax”-BNS.

M.Haidenas sakė, jog “situacija dėl Irako sukėlė tikrą audrą žvalgybos sluoksniuose”, ir pažadėjo, jog padarytų viską, kad panašios klaidos nepasikartotų Irane. Anot M.Haideno, Iranas - “kitokia nei Irakas problema”, nes Irane labai sunku gauti žvalgybinės informacijos.

Rusija siūlo savo paslaugas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį pareiškė Europos Parlamento deputatams, kad Maskva iki šiol nemato pagrindo manyti, kad tarptautinės sankcijos Iranui privers Teheraną nutraukti tyrimus branduolinėje srityje, pranešė “Reuters”-BNS.

Tai žurnalistams pranešė Europos Parlamento tarptautinių reikalų komiteto vadovas Elmaras Brokas pasibaigus uždaram susitikimui su S.Lavrovu. “Jis sakė nesąs tikras, kad sankcijos veiks”, - sakė E.Brokas.

Pasak jo, S.Lavrovas taip pat patvirtino, jog Rusijos siūlymas, kad uranas Iranui būtų sodrinamas Rusijos teritorijoje, tebegalioja. Rusija ir Kinija nepritaria JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projektui, kuriame reikalaujama, kad Iranas nutrauktų darbus branduolinėje srityje.

Abi šalys protestuoja prieš nuorodas į JT Įstatų septintąjį
straipsnį, kuris leidžia įvesti ekonomines sankcijas šaliai pažeidėjai, taip pat panaudoti jėgą kaip kraštutinę priemonę, nors tam ir reikia priimti atskirą rezoliuciją.

Maskva ir Pekinas, turintys veto teisę Saugumo Taryboje, nuogąstauja, kad dėl pernelyg didelio spaudimo Iranui gali žlugti derybos ir kilti krizė naftos rinkoje. Abiejų šalių nuomone, JAV gali pasinaudoti septintuoju straipsniu karo veiksmams prieš Teheraną pradėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų