Suomijos centro dešiniųjų lyderis P. Orpo per rinkimus nušalino S. Marin

Suomijos centro dešiniųjų lyderis paskelbė pergalę sekmadienį įvykusiuose atkakliuose visuotiniuose rinkimuose, o ministrės pirmininkės Sannos Marin (Sanos Marin) socialdemokratai liko treti, į antrą vietą iškilus savo pozicijas rekordiškai sustiprinusiems kraštutiniams dešiniesiems.

„Tai buvo puiki pergalė“, – džiūgaujantiems šalininkams pareiškė konservatyvios Nacionalinės koalicijos partijos lyderis Petteri Orpo (Peteris Orpas).

„Remdamiesi šiais rinkimų rezultatais... pradėsime derėtis dėl vyriausybės Suomijoje“, – sakė jis.

53 metų P. Orpo galėtų formuoti vyriausybę su kraštutinių dešiniųjų Suomių partija arba su socialdemokratais, tačiau su abiem partijomis nesutaria įvairiais klausimais.

Suskaičiavus 99 proc. balsų buvo paskelbta, kad centro dešiniesiems atiteks 48 iš 200 vietų parlamente, kraštutiniams dešiniesiems – 46, o socialdemokratams – 43 vietos.

Kalbant apie balsus, atotrūkiai dar mažesni: centro dešinieji gavo 20,6 proc., kraštutiniai dešinieji – 20,1 proc., o socialdemokratai – 19,9 proc. balsų.

Didžiausia parlamentinė partija tradiciškai pirmoji gauna galimybę formuoti vyriausybę. Nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio rinkimus laimėjusi partija visuomet užsitikrindavo ministro pirmininko postą.

P. Orpo aiškus pranašumas, kurį rodė apklausos, rinkimų kampanijai baigiantis labai sumenko.

Tai buvo puiki pergalė. 

Savo svarbiausiu prioritetu jis vadino ekonomiką. Jo Nacionalinė koalicija smarkiai pablogėjusį skolos santykį su BVP nori spręsti išlaidų mažinimu 6 milijardais eurų.

Tuo metu antiimigracinės Suomių partijos lyderė Riikka Purra (Rika Pura), aidint šūksniams „Suomija! Suomija!“, dėkojo šalininkams už „geriausius per visą istoriją rinkimų rezultatus“.

Parama šiai partijai, kuri pirmą kartą vyriausybėje dirbo 2015 metais, augo nuo praėjusios vasaros, po Rusijos invazijos į Ukrainą kilus pragyvenimo išlaidų krizei.

45 metų R. Purra net sugebėjo per rinkimus užsitikrinti daugiausiai tiesioginių balsų – 38 tūkstančius. S. Marin gavo 35 tūkst. tokių balsų, nors apklausos rodė, kad ji yra populiariausia XXI amžiaus Suomijos premjerė.

Euroskeptiška Suomių partija, patinkanti daugiausia rinkėjams vyrams, nori griežtos linijos imigracijos klausimu.

R. Purra teigia, kad pastarojo meto imigracija pastiprino gatvių gaujas, ir kaip nesektiną pavyzdį nurodo kaimyninę Švediją.

Suomių partija vienu iš tikslų ilgajam periodui yra išsikėlusi šalies išstojimą iš Europos Sąjungos ir nori atidėti Helsinkio tikslą 2035-aisiais pasiekti neutralumą anglies dvideginio atžvilgiu.

Laukia sunkios derybos

S. Marin, kuri 2019-aisiais, būdama 34 metų, tapo jauniausia pasaulyje premjere, buvo sunku asmeninį populiarumą paversti parama Socialdemokratų partijai (SDP).

„Sveikinimai Nacionalinės koalicijos partijai, sveikinimai Suomių partijai. Demokratija tarė žodį“, – sakė ji, pripažindama pralaimėjimą.

Derybos dėl naujos vyriausybės formavimo tikriausiai bus sunkios ir gali užtrukti kelias savaites.

P. Orpo yra sakęs, kad neatmes jokių galimybių ir kad gali bendradarbiauti arba su kairiaisiais, arba su kraštutiniais dešiniaisiais, kuriuos S. Marin vadina „atvirai rasistiniais“.

P. Orpo Nacionalinė koalicija su S. Marin SDP nesutaria dėl taupymo, o su Suomių partija – dėl imigracijos, ES ir klimato politikos.

S. Marin, sulaukusi tarptautinės žiniasklaidos dėmesio dėl griežtos pozicijos Rusijos atžvilgiu, pastaraisiais metais būdavo populiari kalbėtoja Pasaulio ekonomikos forume Davose, jos atvaizdas papuošė žurnalo „Time“ viršelį, apie ją rašė žurnalas „Vogue“.

Kai kas ją laiko stipria lydere, puikiai išlaviravusia per COVID-19 pandemiją ir stojimo į NATO procesą, bet kiti jos valdymo metu augusią valstybės skolą ir prieštaringai vertinamus jos vakarėlius laiko nepatyrimo ženklais.


Šiame straipsnyje: SuomijaSanna MarinPetteri Orpo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Išprūdijo kvaišelę. Gal atlėks pas mūsų kumelę paverkti....

Benito

Benito portretas
Super laukiam Marės 10 d. pas mus Nidoje!:) pramogos garantuotos)))

Cha,geras

Cha,geras portretas
atsakymas anoniminei kremliakiaulei.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių