Švedija susirūpinusi dėl siūlomo ES ekonomikos gaivinimo plano

Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas (Stefanas Liovanas) trečiadienį išreiškė nusivylimą dėl Europos Komisijos pristatyto 750 mlrd. eurų vertės Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo po koronaviruso pandemijos plano, nes juo numatoma didelę dalį paramos skirti išmokų, o ne paskolų pavidalu.

Siūlomą paketą sudaro 500 mlrd. eurų išmokų ir 250 mlrd. eurų paskolų. Šios lėšos turi padėti Bendrijai atitaisyti žalą ekonomikai, patirtą dėl koronavirusinės pandemijos padarinių.

„Gaivinimo fondas, padedantis šalių ekonomikoms vėl atsistoti ant kojų, yra reikalingas“, – sakoma S. Lofveno pranešime, gautame naujienų agentūros AFP.

„Vis dėlto keista, kad Europos Komisija dabar rekomenduoja, jog daugiau kaip 5 000 mlrd. kronų (500 mlrd. eurų) būtų išmokėta kaip išmokos, nereikalaujant jokio sugrąžinimo“, – pridūrė jis.

„Švedija visuomet ragino, kad fondas būtų susitelkęs į paskolas, suteikiančias stipresnę paskatą pinigus naudoti veiksmingai“, – pažymėjo premjeras.

Prognozuojama, kad šis pasiūlymas taps pagrindu įtemptoms deryboms su „taupiuoju ketvertu“ pasivadinusiomis šiaurinėmis ES šalimis – Švedija, Danija, Austrija ir Nyderlandais – nepritariančiomis, kad daug įsiskolinusioms pietinėms narėms pagalba būtų teikiama išmokų pavidalu.

„Tai yra rizika, kad Švedijos įnašai į ES [biudžetą] smarkiai padidės“, – rašo S. Lofvenas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o ...Nauseda

o  ...Nauseda portretas
sutinka su ES pasiulytu planu [ manau tuoj Nauseda Svedu atsiprasys ir nesutiks]
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių