Švedų teismas skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmę buvusiam Irano kalėjimo pareigūnui

Švedijos teismas ketvirtadienį skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmę buvusiam Irano kalėjimo pareigūnui Hamidui Noury (Hamidui Nuriui) už dalyvavimą 1988-aisiais vykdant masines egzekucijas disidentams.

Tai pirmas teismo procesas dėl šių nusikaltimų.

61 metų H. Noury nuteistas už „rimtą nusikaltimą prieš tarptautinę teisę“ ir žudymą, sakoma Stokholmo apygardos teismo pareiškime.

„Bausmė yra įkalinimas iki gyvos galvos“, – sakoma jame.

H. Noury minimų įvykių metu buvo prokuroro pavaduotojo padėjėjas viename kalėjime netoli Teherano, nurodė teismas.

„Tyrimas parodė, kad kaltinamasis, drauge ir susimokęs su kitais, dalyvavo vykdant šiuos nusikalstamus veiksmus, – sakoma pareiškime. – Jis... surasdavo kalinius, atvesdavo juos į komisiją ir palydėdavo į egzekucijos vietą.“

Nuo 2021 metų rugpjūčio vykęs teismo procesas sukėlė įtampą tarp Švedijos ir Irano, be to, privertė sunerimti dėl represijų Irano režimo laikomiems vakariečiams. Mirties bausmės įvykdymo laukia du Švedijos ir Irano piliečiai.

H. Noury byla yra susijusi su mažiausiai 5 tūkst. kalinių nužudymu visame Irane.Teigiama, kad tai padaryti įsakė aukščiausiasis lyderis ajatola Ruhollah Khomeini (Ruhola Chomeinis) ir kad taip norėta atkeršyti už tremtyje veikiančios opozicinės organizacijos „Irano liaudies mudžahidai“ (MEK) atakas baigiantis 1980–1988 metų Irano ir Irako karui.

H. Noury nuteistas ir už savo vaidmenį žudant MEK narius, ir už dalyvavimą antroje egzekucijų bangoje, nukreiptoje prieš kairiojo sparno šalininkus, laikytus atsimetėliais nuo islamo, nurodė teismas.

Kaltinimas „rimtu nusikaltimu prieš tarptautinę teisę“ yra susijęs su pirmąja egzekucijų banga, o kaltinimas žudymu – su antrąja.

Teheranas antradienį Švedijos teismo nuosprendį pavadino politiniu.

Teheranas „griežtai smerkia šį politinį pareiškimą, kurį sudaro nepagrįsti ir sufabrikuoti kaltinimai Iranui ir jo teismų sistemai, ir įkalinimo iki gyvos galvos bausmę Hamidui Noury“, sakoma Irano Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

H. Noury Švedijoje buvo teisiamas pagal universaliosios jurisdikcijos principą, leidžiantį šalies teismams nagrinėti sunkių nusikaltimų, tokių kaip karo nusikaltimai, bylas, neatsižvelgiant į tai, kur jie buvo įvykdyti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių