Šveicarijos parlamentas po rinkimų pakrypo į dešinę

  • Teksto dydis:

Šveicarijos rinkėjai sekmadienį vykusiuose parlamento rinkimuose, kuriuos temdė nuogąstavimai dėl Europos migrantų krizės, pirmenybę atidavė dešiniųjų stovyklai, o didžiausia šalies partija iškovojo rekordinį vietų skaičių.

Populistinė Šveicarijos liaudies partija (SVP), žinoma dėl savo tūžmingų antiimigracinių, antiislamiškų ir euroskeptiškų kampanijų, 200 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose užsitikrino 65 vietas.

Tai rekordinis populiarumas šiai politinei jėgai, kuri kadenciją baigiančiame parlamente turėjo 54 deputatus.

Nacionalinio transliuotojo RTS preliminariais duomenimis, SVP surinko 29,5 proc. balsų ir įveikė savo ankstesnį 2007 metų rekordą, kai gavo 28,9 proc. balsų. Per 2011-šjų rinkimus ši partija surinko 26,6 proc. balsų.

Savo pozicijas sustiprino ir centro dešinioji Liberalų partija - trečioji pagal dydį šalies politinė jėga, kuri prie dabar turimų 30 vietų papildomai užsitikrino dar tris vietas.

Tokie rezultatai turėtų pakreipti jėgų pusiausvyrą parlamente nuo centro kairiųjų prie centro dešiniųjų daugumos.

Politologas Pascalis Sciarini (Paskalis Šarinis) iš Ženevos universiteto naujienų agentūrai AFP sakė, kad SVP iškovotos 11-a papildomų vietų žymi „didžiulį poslinkį Šveicarijos politikoje“, ir pridūrė, kad „gravitacijos centras akivaizdžiai pasislinko į dešinę“.

„SVP net nereikėjo rinkimų kampanijos. Už juos rinkimų kampaniją pravedė migrantų krizė“, - sakė P.Sciarini.

Socialistai, antroji pagal dydį Šveicarijos partija, vietoje dabar turimų 46 vietų iškovojo trimis mažiau, o žalieji ir Žaliųjų liberalų partija prarado iš viso devynias vietas.

Rinkėjų aktyvumas siekė 48 procentus.

Poslinkis į dešinę įvyko tokiu metu, kai smarkiai išaugęs migrantų ir pabėgėlių srautas Europoje sustiprino dėmesį šiai problemai ir Šveicarijoje, nors šios turtingos Alpių valstybės migrantų krizė dar smarkiai nepaveikė.

„Turime padaryti Europą mažiau patrauklia ir pasiųsti signalą, kad negalime čia suteikti prieglobsčio - netgi karo pabėgėliams“, - sakė SVP lyderis Toni Brunneris (Tonis Bruneris)

Ir kairiojo, ir dešiniojo sparno partijos apgailestavo, kad svarbiausia rinkimų kampanijos tema buvo migrantai.

„Žmonės balsavo vedami baimės“, - nacionaliniam transliuotojui RTS sakė socialistų kandidatė Rebecca Ruiz (Rebeka Ruis).

Maždaug ketvirtadalis iš 8 mln. Šveicarijos gyventojų yra užsienio piliečiai, o imigracijos ir prieglobsčio suteikimo politika dažnai būna tarp labiausiai rinkėjams rūpimų temų.

Naujausia gfs.bern apklausa parodė, jog 48 proc. respondentų mano, kad migracija yra svarbiausia problema, su kuriuo susiduria šalis.

Kai paaiškėjo preliminarūs balsavimo rezultatai, Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Visoje Europoje žmonės taria „ne“ migrantų antplūdžiui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių