Pereiti į pagrindinį turinį

Šveicarijos teisme – A. Lukašenkos smogikas

2023-09-03 02:00
„Kauno dienos“, AFP, BNS inf.

Įtariamas buvęs Baltarusijos elitinio policijos padalinio narys, kaltinamas, kad prisidėjo prie trijų politinės opozicijos narių dingimo, rugsėjį stos prieš teismą Šveicarijoje.

Kadras iš „Deutsche Welle“ filmo

Buvęs prezidentu save laikančio Aliaksandro Lukašenkos specialiojo greitojo reagavimo būrio SOBR narys Juryjus Harauskis rugsėjo 19–20 d. stos prieš baudžiamąjį teismą Sankt Galene.

Šveicarijos nevyriausybinės organizacijos „TRIAL International“, kovojančios su nebaudžiamumu už karo nusikaltimus, duomenimis, jis kaltinamas prisidėjęs prie buvusio vidaus reikalų ministro Juryjaus Zacharankos, buvusio parlamentaro Viktaro Hančaro ir opoziciją palaikiusio verslininko Anatolio Krasouskio dingimų.

Aktyvus A. Lukašenkos kritikas J. Zacharanka dingo 1999-ųjų gegužę. Tų pačių metų rugsėjį buvo pagrobtas buvęs įstatymų leidėjas V. Hančaras ir jo draugas verslininkas A. Krasouskis.

2019 m. J. Harauskis davė sensacingus parodymus Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle“, teigdamas, kad priklausė Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos specialiųjų pajėgų būriui SOBR, kuris, anot jo, įvykdė egzekuciją trims vyrams.

2021 m., gavusi patvirtinimą, kad J. Harauskis apsigyveno Sankt Galene, „TRIAL International“ kartu su Tarptautine žmogaus teisių federacija (FIDH) ir Baltarusijos teisių gynimo grupe „Viasna“ pateikė baudžiamąjį skundą regioniniam prokurorui. Tą pačią dieną nukentėjusiųjų šeimos pateikė atskirą skundą.

„TRIAL International“ šią bylą pavadino išskirtine. Tai pirmas kartas, kai Baltarusijos pilietis bus teisiamas dingusių žmonių byloje pagal vadinamąją universaliąją jurisdikciją, kuri leidžia asmenis patraukti baudžiamojon atsakomybėn už tam tikrus sunkius nusikaltimus, neatsižvelgiant į jų padarymo vietą.

Didžiausia mano klientų viltis – sužinoti savo tėvų likimą per teisingą teismo procesą ir nuosprendį.

Be to, tai bus pirmas kartas, kai įtariama nusikalstama veika bus nagrinėjama Šveicarijoje. „Pirmą kartą iškelta baudžiamoji byla įtariamam A. Lukašenkos smogiamojo būrio nariui siunčia stiprų signalą“, – pareiškime teigė organizacijos „Viasna“ advokatas Pavelas Sapelka.

„Viasna“ yra pagrindinė nevyriausybinė organizacija, į kurią taikosi A. Lukašenkos režimas, o jos įkūrėjas, Nobelio taikos premijos laureatas Alesis Beliackis įkalintas Baltarusijoje.

„Ši byla yra ryžtingas žingsnis į priekį kovojant su nebaudžiamumu už Baltarusijoje įvykdytus nusikaltimus, – pareiškime teigė aukų artimiesiems atstovaujantis advokatas Severinas Walzas. – Didžiausia mano klientų viltis – sužinoti savo tėvų likimą per teisingą teismo procesą ir nuosprendį.“

Kas iš tikrųjų nutiko J. Zacharenkai, V. Hančarui ir A. Krasouskiui po pagrobimo, iki šiol neaišku – jų kūnai taip ir nebuvo rasti. J. Harauskis teigė, kad jie neva buvo nužudyti pistoletu. „Deutsche Welle“ duomenimis, šiuo metu byloje nėra tiesioginių įrodymų, kad įtariamasis būtų susijęs su dingusiųjų nužudymu.

Pagal Šveicarijos baudžiamąją teisę buvusio teisėsaugininko veiksmai patenka į straipsnį dėl priverstinio žmonių dingimo, nes įvykdytos dvi sąlygos: dalyvavimas pagrobime ir šios informacijos slėpimas nuo artimųjų. Taigi kaltinamasis aktas.

Pagal Šveicarijos įstatymus J. Harauskiui gresia nuo vienų iki 20 metų kalėjimo. Jis pats tikisi lygtinės bausmės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų