„Swedbank“ Estijos filialas aktyviai ieškojo turtingų klientų iš Rusijos

Į pinigų plovimo skandalą įsivėlęs „Swedbank“ pačiame pasaulinės finansų krizės įkarštyje, panašu, aktyviai ieškojo turtingų klientų iš Rusijos ir kitų buvusių SSRS respublikų, rašo „Bloomberg“.

„Swedbank AB“ per savo filialą Estijoje samdė darbuotojus savo tarptautinės privačios bankininkystės skyriui. Kaip rodo 2008 m. kovo „Swedbank“ darbo skelbimai, nauji „Swedbank“ darbuotojai padėtų „mūsų Rusijos ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) klientams pasiekti savo tikslus“.

„Swedbank“ nėra pirmasis Skandinavijos šalių bankas, įsipainiojęs į pinigų plovimo skandalą. „Danske Bank“ šiuo metu yra tiriamas Danijos, Estijos, JAV ir kitų šalių teisėsaugos po to, kai paaiškėjo, kad apie 200 mlrd. eurų vertės mokėjimai, atlikti per „Danske“ banko Estijos filialą, galėjo būti neteisėti.

„Swedbank“ ne kartą atsiribojo nuo „Danske Bank“ skandalo, argumentuodamas tuo, kad Švedijos banko verslas yra paremtas vietos gyventojais ir vietos įmonėmis. „Swedbank“ generalinė direktorė Birgitte Bonnesen anksčiau tvirtino, kad banko užsienio klientų sąskaitų portfelis yra nereikšmingas, o „Swedbank“ atstovas spaudai Gabrielis Francke Rodau atsisakė atsakyti į klausimus apie „Swedbank“ tarptautines privačios bankininkystės operacijas.

E. paštu atsiųstame atsakyme „Bloomberg“ G. Francke Rodau tikino, kad „Swedbank“ šiuo metu sulaukia daugybės klausimų apie operacijas Baltijos šalyse.

„Tuo pačiu norime pateikti suderintus faktus visiems akcininkams, todėl nenoriu komentuoti specifinių detalių, tačiau sulaukiame tikrai didelio dėmesio dėl šių klausimų“, – rašė „Swedbank“ atstovas.

Pirmadienį Estijos laikraštyje „Postimees“ šalies finansų priežiūros institucijos vadovas Kilvaras Kessleris rašė, kad „tikriausiai dauguma didelių bankų Estijoje teikė paslaugas užsieniečiams“.

„Kai kurie mažiau, pasyviau, o kiti – aktyviau (teikė paslaugas užsieniečiams). Įtartini klientų veiksmai nebuvo analizuojami arba nebuvo noro analizuoti, nes, galų gale, tai generavo pajamas“, – rašė K. Kessleris.

„Žiniasklaida dabar skelbia detales apie bankų užsienio klientų veiklą praeityje. Mes nebūtume nustebę, jei iškiltų daugiau detalių iš praeities, kurios smarkiai sugėdintų bankus“, – teigė Estijos finansų priežiūros inspekcijos vadovas.

Pasak vieno iš „Bloomberg“ šaltinių, atsisakiusio atskleisti savo vardą, „Swedbank“ tarptautinės privačios bankininkystės padalinys buvo reorganizuotas 2009 m., tačiau užsienio klientai ir toliau buvo aptarnaujami.

Tas pats šaltinis taip pat informavo, kad mažiausiai 75 „Danske Bank“ klientai iš užsienio perėjo į „Swedbank“, kai „Danske“ bankas 2015-aisiais uždarė jų sąskaitas dėl įtarimų pinigų plovimu.

Šie duomenys paskatino kalbas, esą Skandinavijos ir Baltijos šalių regionai virto pagrindinėmis pinigų iš Rytų skalbyklomis. Tuo tarpu kova su pinigų plovimu pagarsėjęs investuotojas Billas Browderis sakė turintis įrodymų, kad Skandinavijos bankais naudojosi įvairūs Rusijos nusikaltėliai ir oligarchai.

„Rusijos pinigų plovėjai naudojosi nemaža dalimi Šiaurės šalių bankininkystės sistemos. Nei reguliuotojai, nei bankai daugelį metų nieko dėl to nedarė“, – sakė B. Browderis.

Nors, pažymi „Bloomberg“ žurnalistai, dirbti su turtingais klientais iš Rusijos nedraudžia jokie įstatymai, „Swedbank“ ne kartą teigė, kad bankas yra susitelkęs ties vietos gyventojų, o ne užsieniečių veikla.

Pasak preliminarios Europos Parlamento (EP) ataskaitos, purvini pinigai iš Rusijos ir kitų NVS šalių kelia pavojų Europos finansų sistemai ir gali pakenkti demokratijai regione. EP ragina sukurti naujas ES finansinio reguliavimo taisykles.

Vasario 20 d. Švedijos televizijos kanalo SVT tyrimas parodė, kad milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialus Baltijos šalyse, konkrečiai – Estijoje. SVT žurnalistai teigia susipažinę su dideliu paketu įslaptintų dokumentų dėl pervedimų tarp dviejų bankų klientų 2007-2015 metais. Tarp šių klientų – pašto bendrovės su juridiniais adresais Didžiojoje Britanijoje ir kompanijos be kontaktinių duomenų, nevykdančios jokios veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių