Taivanas: Kinija turi atsitraukti

Taivanas pareikalavo Kinijos „atsitraukti“ ir apkaltino Pekiną keliant pavojų taikai, po to, kai Kinijos pareigūnas atmetė tarptautinėje bendruomenėje pripažįstama jūrinę sieną tarp Kinijos ir Taivano.

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu paragino Pekiną „sugrįžti prie civilizuotų tarptautinių standartų“ po to, kai Kinijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas pareiškė, kad Taivano sąsiauryje, skiriančiame Kiniją ir Taivaną, nėra vadinamosios vidurio linijos, nes „Taivanas yra neatskiriama Kinijos teritorijos dalis“.

„Vidurio linija yra simbolis, daugelį metų užkertantis kelią kariniams konfliktams ir palaikantis taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje. Kinijos URM komentaras naikina status quo. Raginu tarptautinę bendruomenę pasmerkti Kinijos komunistų partiją už pavojingus ir provokatyvius jos žodžius ir taikai grėsmę keliančius veiksmus... Kinija turi atsitraukti“, – teigė J. Wu.

Kinija Taivaną laiko savo teritoriją, kuri turės būti aneksuota – jėga, jei to prireiks – nors Taivanas yra nepriklausomas jau daugiau nei 70 metų.

Pekinas didina spaudimą Taivanui nuo 2016 m., kai buvo išrinkta Taivano prezidentė Tsai Ing-wen, atmetanti požiūrį, kad Taivanas yra Kinijos dalis.

Pernai Taivanas apkaltino Kiniją pažeidus ilgalaikį susitarimą dėl vidurio linijos, nes Pekino naikintuvai ją pažeidė.

Savo ruožtu Donaldo Trumpo vadovaujamos Jungtinės Valstijos glaudžiau bendradarbiauja su Taivanu, o JAV ir Kinija nesutaria dėl virtinės prekybos ir saugumo klausimų bei koronaviruso pandemijos.

Pastaraisiais mėnesiais į Taivano oro gynybos identifikavimo zoną (ADIZ) įskrenda vis daugiau Kinijos karinių lėktuvų.


Šiame straipsnyje: KinijaTaivanaskarinės pratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių