Tūkstančiai korėjiečių reikalauja prezidentės atsistatydinimo

  • Teksto dydis:

Dešimtys, o galbūt šimtai tūkstančių pietų korėjiečių Seule šeštadienį pradėjo didžiausią per pastaruosius 30 metų protestą, reikalaudami prezidentės Park Geun-hye (Pak Gjunhė) atsistatydinimo.

Policijos duomenimis, šalia savivaldybės ir senųjų rūmų vartų susirinko apie 170 tūkst. žmonių, o protesto organizatoriai nurodė, kad mitinge dalyvauja apie 1 mln. pietų korėjiečių.

Tai naujausias prieš prezidentę nukreiptas masinis protestas, kurių šalyje jau įvyko ištisa virtinė. Park Geun-hye valdymą supurtė įtarimai, kad ji leido ilgametei savo patikėtinei manipuliuoti valdžia politikos užkulisiuose.

Į minėtą skandalą yra įsipainiojusi prezidentės draugė Choi Soon-sil (Čoi Sunsil), kurios velionis tėvas buvo vienos religinės sektos lyderis ir 8-ame dešimtmetyje palaikė glaudžius ryšius su Park Geun-hye.

Įtariama, kad Choi Soon-sil, pasinaudojusi savo draugyste su prezidente, spaudė bendroves aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o šias lėšas naudodavo asmeniniams tikslams.

Nepaisant augančio visuomenės pykčio, opozicinės partijos dar turi gerokai pasistengti, kad Park Geun-hye atsistatydintų, arba jai būtų surengta apkalta, nes baiminamasi, kad tai neigiamai paveiktų kitais metais vyksiančias prezidento rinkimų kovas. Vis dėlto jie pagrasino pradėti jos atstatydinimo kampaniją, jei prezidentė pati nenusišalins nuo valstybės reikalų.

Šeštadienio protestas tikriausiai bus pats didžiausias sostinėje nuo 2008 metų birželio 10 dienos, kai, policijos duomenimis, 80 tūkst. žmonių dalyvavo budėjime, smerkdami vyriausybės sprendimą tęsti jautienos importą iš JAV, nors tuo metu tvyrojo baimė dėl karvių kempinligės protrūkio. Tąsyk organizatoriai skelbė, kad protestuotojų buvo apie 700 tūkst.

Iškovojo laisvus rinkimus

Tuo tarpu 1987 metų vasarą milijonai pietų korėjiečių į kelias savaites trukusius protestus rinkosi Seule ir kituose miestuose, o tuometė kariškių vyriausybė nusileido reikalavimams įteisinti laisvus prezidento rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių