Turkijos prezidentas derybose dėl Libijos tikisi „svarbaus žingsnio“

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sekmadienį pareiškė tikįs, jog tarptautinėje taikos konferencijoje Vokietijoje bus žengtas „svarbus žingsnis“ siekiant įtvirtinti trapias paliaubas Libijoje.

„Aukščiausiojo lygio susitikimą Berlyne laikome svarbiu žingsniu siekiant įtvirtinti paliaubas ir politinį sprendimą“, – pareiškė jis reporteriams Stambulo oro uoste prieš išvykimą į Vokietijos sostinėje rengiamas derybas.

Pažanga, kuri buvo padaryta po sausį paskelbtų paliaubų siekiant taikos, „neturėtų būti paaukota kraujo ir chaoso pirklių ambicijoms“, pažymėjo Turkijos valstybės vadovas.

Libijoje vyksta konfliktas tarp valdžią šalyje siekiančių užsitikrinti dviejų stovyklų: rytinę šalies dalį kontroliuojančios vadinamosios Libijos nacionalinės armijos (LNA) maršalo Khalifos Haftaro (Chalifos Haftaro) remiamos administracijos ir Nacionalinės santarvės vyriausybės (NVS) Tripolyje, suformuotos padedant Jungtinėms Tautoms ir vadovaujamos Fayezo al Sarrajo (Fajezo Saradžo).

Kh. Haftaro pajėgos nuo praėjusių metų balandžio bando užimti sostinę Tripolį.

Sausio 12 dieną konflikto šalys pakluso Rusijos ir Turkijos raginimams ir nutraukė kovos veiksmus, per kuriuos žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių.

Sausio 13 dieną Kh. Haftaras ir F. al Sarrajas buvo atvykę į Maskvą dalyvauti derybose dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo, tačiau po aštuonias valandas trukusio susitikimo maršalas išvyko nepasirašęs susitarimo dėl nuolatinių paliaubų sąlygų.

Turkija tvirtai palaiko Tripolio vyriausybę ir anksčiau šį mėnesį atsiuntė karių padėti F. al Sarrajo vyriausybės pajėgoms.

Tuo tarpu Rusija kaltinama remiant Kh. Haftaro administracijos pajėgas, kurias taip pat palaiko Jungtiniai Arabų Emyratai, Saudo Arabija ir Egiptas.

Berlyne sekmadienį rengiama tarptautinė Libijos taikos konferencija, kurioje turėtų dalyvauti abiejų nesutariančių stovyklų atstovai.

Į derybas taip pat atvyks Rusijos, Prancūzijos ir Turkijos prezidentai bei JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo'as (Maikas Pompėjas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei

jei portretas
jav pompejas susirupino tai tik parodo kad sujudo zydai nes jie ta chaosa ir kuria ko gero?....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių