TVF ir Ukraina pasiekė susitarimą dėl 15,6 mlrd. JAV dolerių dydžio paskolų paketo

  • Teksto dydis:

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį pranešė pasiekęs susitarimą su Ukrainos pareigūnais dėl maždaug 15,6 mlrd. JAV dolerių dydžio paskolų paketo, skirto palaikyti karo alinamos šalies ekonomikos atsigavimą.

Ukraina buvo įtraukta į mirtiną karą su Maskva nuo tada, kai praėjusių metų vasarį Rusijos pajėgos įsiveržė į šalį.

„Be siaubingų humanitarinių aukų, Rusijos invazija į Ukrainą ir toliau daro niokojantį poveikį ekonomikai“, – sakoma TVF misijos Ukrainoje vadovo Gavino Gray (Geivino Grėjaus) pranešime.

Ketverių metų planas, kuriam dar turi būti gautas TVF Valdytojų valdybos pritarimas, yra skirtas paremti Ukrainos „vykstantį laipsnišką ekonomikos atsigavimą, kartu skatinant ilgalaikį augimą pokario atstatymo“ ir šalies kelio į Europos Sąjungą kontekste, teigiama pareiškime.

Be siaubingų humanitarinių aukų, Rusijos invazija į Ukrainą ir toliau daro niokojantį poveikį ekonomikai.

Ukrainos ekonomika pernai susitraukė 30 proc., skurdas išaugo, o didžioji dalis kapitalo buvo sunaikinta, pažymėjo G. Gray.

TVF prognozuoja, kad per ateinančius ketvirčius Ukrainos ekonomika ims pamažu atsigauti, „kadangi atsigaus veikla po didelės žalos kritinei infrastruktūrai“, kurią padarė karas.

Visgi „ūmūs makroekonominiai iššūkiai, susiję su sukrėtimo mastu ir fiskalinio deficito didėjimu, išlieka“, – teigė G. Gray.

Pasak TVF, Valdytojų valdyba gelbėjimo programą svarstys artimiausiomis savaitėmis. 


Šiame straipsnyje: TVFUkrainapagalba Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių