Pereiti į pagrindinį turinį

TVF vadovė: A. Abromavičiaus atsistatydinimas neramina

2016-02-05 08:28
BNS inf.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius / Scanpix nuotr.

Aivaro Abromavičiaus sprendimas pasitraukti iš Ukrainos ekonomikos ir prekybos ministro posto kelia nerimą pagrindiniam Ukrainos kreditoriui - Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), pareiškė šios įtakingos organizacijos vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard), kurią cituoja naujienų agentūros.

„A.Abromavičiaus sprendimas atsistatydinti neramina. Jei įtarimai, kuriuos jis išsakė, pranešdamas apie sprendimą pasitraukti iš šių pareigų, yra tikslūs, reiškia, jog vyriausybė nevykdo prisiimtų įsipareigojimų ryžtingai kovoti su korupcija“, – spaudos konferencijoje kalbėjo TVF vadovė.

Ch.Lagarde pabrėžė, jog Ukrainos vyriausybė nemažai nuveikė, stabilizuodama šalies finansinę ir ekonominę padėtį, reformuodama energetikos sektorių, tačiau kovoje su korupcija „reikia nuveikti dar labai daug“.

„Veiksmai turi būti ryžtingi ir griežti, nes valdžia atskaitinga tiek šalies gyventojams, tiek ir tarptautinei visuomenei“, – akcentavo Ch.Lagarde.

Dvigubą – Lietuvos ir Ukrainos – pilietybę turintis A.Abromavičius trečiadienį įteikė atsistatydinimo raštą, sakydamas, jog negali būti „širma korupcijai“, žlugdančiai jo pastangas atgaivinti karo nuniokotos šalies ūkį, ir paprašė, kad parlamentas jau kitą dieną pritartų jo pasitraukimui.

Ketvirtadienį parlamentas šio pareiškimo nesvarstė, o A.Abromavičius atsistatydinimą aptarė su premjeru Arsenijumi Jaceniuku. Po vakare įvykusio neeilinio vyriausybės posėdžio, agentūros „Interfax“ žiniomis, keturi ministrai atsiėmė atsistatydinimo pareiškimus, tačiau A.Abromavičius posėdyje nedalyvavo.

Netrukus Ekonomikos ir prekybos ministerijos spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog A.Abromavičius savo sprendimo nekeis.

„Jis tame nedalyvaus“, – teigiama ministerijos pranešime.

17,5 mlrd. dolerių vertės, ketverių metų trukmės Ukrainos kreditavimo programą ekonominei padėčiai stabilizuoti ir augimui skatinti TVF patvirtino praėjusių metų kovą. Tačiau pernai Kijevas gavo tik dvi keturių planuotų TVF paskolos išmokų.

Agentūros „Unian“ žiniomis, Ukrainos vyriausybė iki šiol nesuderino su TVF tarpinio memorandumo, kurio pasirašymas Kijevui yra sąlyga gauti eilinę finansinę injekciją iš TVF – 1,7 mlrd. JAV dolerių. Nuo to priklauso ir Ukrainos galimybės sulaukti solidžios finansinės paramos iš kitų užsienio kreditorių – tarptautinių finansų organizacijų bei ir Vakarų vyriausybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų