„Twitter“ drebina pokyčiai: E. Muskas atidarė Pandoros skrynią?

  • Teksto dydis:

Pasaulio dėmesio centre – permainos „Twitter“. Išloš ar praloš interneto vartotojai, LNK reportaže pasakojo komunikacijos ekspertas Jaunius Špakauskas.

– Permainos „Twitter“. Ko tikėtis?

– Permainų bus daug. Kol kas, žinoma, mažai informacijos, daug gandų ir spekuliacijų. Žiniasklaida ir ekspertai nuomonę susidaro iš dviejų šaltinių: tai, ką pats Elonas Muskas tvytina savo „Twitter“ paskyroje ir iš įvairiausių gandų, angliškai vadinamų „whistleblower“. Tai buvusių darbuotojų nutekinta informacija.

Dabar bent 3,5 tūkst. buvusių „Twitter“ darbuotojų natūraliai labai pikti, nes buvo atleisti. Neturime iki galo didelės informacijos, kokie tie pokyčiai bus, daug visokių svarstymų. Ir pats Elonas Muskas tas spekuliacijas vis aktyvina.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Žinome tai, kad kai kurios paslaugos taps mokamos. Vertė vartotojui iki šiol mažai suprantama. Žinomi žmonės, valstybių vadovai, verslininkai, greičiausiai Rusijos ir Kinijos troliai galės susimokėti maždaug aštuonis dolerius per mėnesį ir neva jų „Twitter“ paskyra turės oficialų patvirtinimą, kad tai saugi ir autentiška paskyra.

Ką tai reiškia mums, kaip pafrontės šaliai, Lietuvai? Nebūtinai nieko gero. Galbūt ir Vladimiras Putinas už tokį puslapį aštuonis eurus per mėnesį susimokės. Dmitrijus Medvedevas, beje, irgi aktyvus „Twitter“ platformoje.

Kai manęs klausia ar mums reikėtų nerimauti, ypač lietuviams, ar reikėtų sunerimti dėl netikrų naujienų bangos, mano atsakymas – taip.

– Tai verta nerimauti?

– Gerų naujienų kol kas nedaug. Labai geras argumentas tas, kad nuo pirmos dienos, kai „Twitter“ nusipirko Elonas Muskas ir pasidalino šlykščia, netikra naujiena. Jis dabar savininkas ir vienvaldis valdovas. Vėliau „The New York Times“, vienas labiausiai gerbiamų leidinių pasaulyje, apie tai parašė.

E. Muskas tuomet ištrynė savo įrašą ir dar pasijuokė iš situacijos. Kai manęs klausia, ar mums reikėtų nerimauti, ypač lietuviams, ar reikėtų sunerimti dėl netikrų naujienų bangos, mano atsakymas – taip. O pačios platformos populiarėjimas pasaulyje ir Lietuvoje stebimas labai didelis. Apie 100 tūkst. lietuvių aktyviai naudojasi „Twitter“. Palyginimui tai gana nedaug, bet populiarumas auga. Esminis veiksnys yra brutalus Rusijos karas Ukrainoje. „Twitter“ labai geras greitų, momentinių žinių šaltinis apie tai, kas darosi fronte Ukrainoje.

– Kyla baimė, kad tokiu „Twitter“ keliu dėl apmokestinimo žengs ir kiti milžinai.

– Kuris laikas, jau ne vieneri metai diskutuojama. Ypač po 2016 m. prezidento rinkimų, kada Rusijos ir Kremliaus įtaka JAV prezidento ir kitų šalių demokratiniams rinkimams sukėlė didelį šoką Vakarų valstybėms, taip pat ir Lietuvai.

Pradėta diskutuoti apie tai, kad socialinių tinklų verslo modelis yra ydingas. Verslo modelio esmė – kuo didesnis įsitraukimas, kuo didesnis žmonių skaičius. O kadangi paslauga nemokama, tarsi patys vartotojai tampa prekėmis. Lietuvoje turim posakį „dovanotam arkliui į dantis nežiūrima“. Labai gali būti, kad „Twitter“ tai pirmoji kregždė, kada žmonės šiek tiek mokės už naudojimąsi socialiniais tinklais su sąlyga, kad vartotojai gaus daug daugiau vertės. Galbūt nematys Rusijos ir Kinijos propagandos. Manau, kad mūsų, kaip Lietuvos interesus, toks modelis pilnai atitiktų.

Beje, lietuviai vis daugiau moka už turinį. Geriausias pavyzdys – mokamos televizijos paslaugos. Visuomenei turtėjant ir sąmoningėjant ši tendencija turi ateiti ir į socialinius tinklus.

– Ką manot apie kalbas, kad E. Muskas žengė neapykantos kurstymo link, atverdamas uždarytas paskyras?

– Visi, kas seka Eloną Muską „Twitter“, tikrai ne kartą matė kaip E. Muskas tyčiojosi iš žmonių. Kaip jis Tailande įstrigusių vaikų gelbėtojus išvadino labai negražiais žodžiais. Žinių laidai nebepakartosi jų. Tai tikrų tikriausios patyčios. Kai žmogus neturi absoliučiai niekam atsiskaityti, nes jis pats kiečiausias, turtingiausias bičas pasaulyje, tai problema, kai toks žmogus gauna prieigą prie tokio informacijos kanalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaubas kaip siutina melai ir apgaulės

siaubas kaip siutina melai ir apgaulės portretas
Kaip supratau - dabar mūsų žurnalistai vien iš spekuliacijų ir propagandos gyvena, kaip buvo pasakyta dėžutininko E.Masiulio "koks durnius gali dirbti už 3000 algą" ? Net nepateikia jokių faktų ar įrodymų,kad anot jų "2016 m. Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus", bet nepamini viešai žinomų faktų, kuriuos žino visas pasaulis nes nutekinti garso įrašai su pokalbiais telefonu kaip JAV kišosi į Ukrainos prezidento rinkimus ir galimai patys išrinkę Porošenką, patys nurodė kokį prokurorą skirti, šių faktų jau niekas net neneigia.

aspergerio sindromas

aspergerio sindromas portretas
tesla akcijos smuko dvigubai, smuks ir twitter vien dėl nekokio Musko įvaizdžio pastaruoju metu

tadas

tadas portretas
keista, kad laikrastis su ukrainos veliava lietuvai raso apie muska. negi jis kitu problemu neturi?
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių