U. von der Leyen: ES iki liepos pabaigos turės pakankamai vakcinų 70 proc. suaugusiųjų

Europos Sąjungos skiepijimo nuo koronaviruso programa iki liepos pabaigos užtikrins pakankamai vakcinų dozių, kad būtų galima paskiepyti 70 proc. suaugusių gyventojų, penktadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

EK vadovė anksčiau prognozavo, kad tokį tikslą pavyks pasiekti iki rugsėjo pabaigos, bet paskelbė apie naują terminą, apsilankiusi gamybos apimtis išplečiančiame Belgijos fabrike.

„Esu tikra, kad jau liepos mėnesį turėsime pakankamai dozių paskiepyti 70 proc. visų suaugusiųjų ES“, – bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną gaminančiame fabrike sakė U. von der Leyen.

Pasak U. von der Leyen, Europos Sąjunga „artimiausiomis dienomis“ sudarys naują sutartį su „Pfizer“, jau tapusia bloko kampanijos ramsčiu, dėl papildomų 1,8 mlrd. dozių pristatymo 2022 ir 2023 metais.

„Pfizer“ produktas, sukurtas bendradarbiaujant su vokiečių įmone „BioNTech“, yra brangus, palyginti su kai kurių konkurentų siūlomomis alternatyvomis, tačiau jis sukurtas pasitelkiant iRNR technologiją, leidžiančią pritaikyti vakciną kovai su būsimomis koronaviruso padermėms.

Europos Komisijos pastangos aprūpinti vakcinomis visas 27 valstybes nares iš pradžių buvo vangios dėl preparatų, ypač JK įsikūrusios bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos, stygiaus.

Tačiau U. von der Leyen padėkojo „Pfizer“ ir jos subrangovui Piurse už „milžiniškas pastangas“ plėtojant tiekimo grandinę.

„Dar sausio pradžioje derėjomės dėl antros sutarties, siekdami paspartinti vakcinos pristatymą“, – sakė EK pirmininkė per bendrą spaudos konferenciją su „Pfizer“ vadovu Albertu Bourla (Albertu Burla).

„Išdėsčiau iššūkius: nuo potencialaus vaikų ir paauglių skiepijimo iki papildomos dozės suleidimo, siekiant sustiprinti imunitetą po tam tikro laiko, taip pat rimto pasiruošimo galinčioms atsirasti [imuniteto] nepaisančioms atmainoms“, – tęsė ji.

„Ir čia iRNR technologija yra nepaprastai lanksti: pastangos, taip sakant, sukonstruoti, tokią iRNR, kuri galėtų būti pritaikyta potencialioms vakcinoms nuo [imuniteto nepaisančių atmainų], pareikalautų nedaug laiko“, – pabrėžė U. von der Leyen.

Europos Komisija šiuo metu svarsto galimybę imtis teisinių veiksmų prieš kitą farmacijos milžinę „AstraZeneca“ dėl jos nesugebėjimo laiku pristatyti ES žadėtas vakcinas.

U. von der Leyen tokių planų nekomentavo, bet pabrėžė, jog toliau derėdamasis dėl papildomų partijų pristatymo Briuselis atsižvelgia į klausimą, ar bendrovės pasirodė kaip „patikimos partnerės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių