U. von der Leyen: ES niekuomet nepritars dviejų valstybių sprendimui dėl Kipro

Europos Sąjunga (ES) niekuomet nepritars dviejų valstybių sprendimui dėl pasidalijusios Kipro salos, ketvirtadienį pareiškė Europos Komiisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen.

Šiuos komentarus ji pateikė Kipro valstybiniam radijui po susitikimo Nikosijoje su prezidentu Nikosu Anastasiadesu. U. von der Leyen pridūrė, kad telefoninio skambučio metu aiškiai pareiškė tokią pat poziciją Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui.

Po daugelio metų bevaisių derybų R. T. Erdoganas ir tik Turkijos pripažįstamos Šiaurės Kipro Turkų Respublikos prezidentas Ersinas Tataras pareikalavo galutinai padalinti salą į dvi valstybes: turkiškąjį Kiprą ir graikiškąjį Kiprą. Jie siūlė, kad pagal tokį susitarimą abi šalys galėtų bendradarbiauti konfederacijos principu.

Tačiau graikiškoji Kipro pusė remia tolesnes diskusijas dėl dviejų valstybių federacijos. Tam paramą anksčiau pareiškė ir Jungtinės Tautos (JT).

Turkijos ir ES nario Kipro santykiai yra itin įtempti dėl Turkijos kariuomenės 1974-aisiais įvykdytos šiaurinės salos dalies okupacijos ir nesutarimų dėl suverenių teisių bei energijos išteklių Viduržemio jūros rytuose. Negana to, Ankara nepripažįsta Kipro kaip ES nario.

Balandį žlugo JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso bandymai tarpininkauti tarp abiejų Kipro pusių. Jam tuo metu teko pripažinti, kad graikiškojo ir turkiškojo Kipro pozicijos yra taip toli nutolusios viena nuo kitos, kad nėra įmanoma pradėti oficialių derybų.

 


Šiame straipsnyje: Ursula von der LeyenESKipras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Šaunuoliai turkai. Kas gali klausyti tos vištos, kuriai tik žydrųjų reikalai terūpi ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių