Pereiti į pagrindinį turinį

Ukraina ir Lenkija susitarė dėl naujo dujotiekio

2015-01-20 14:00
BNS inf.
Reuters nuotr.

Ukrainos ir Lenkijos dujotiekių operatorės pasirašė susitarimą tiesti naują dujotiekį, kuriuo Ukraina dujas galėtų importuoti ir per Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą.

Apie dokumento pasirašymą pranešė Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas po susitikimo su Lenkijos vyriausybės vadove Ewa Kopacz (Eva Kopač), rašo leidinys „Ukrainskije novosti“. Susitarimą pasirašė bendrovės „Ukrtransgaz“ ir „Gaz System“.

A.Jaceniukas pabrėžė, jog Ukraina nauju vamzdynu planuoja iš Europos – per SGD terminalus Lenkijoje ir Lietuvoje – kasmet importuoti iki 10 mlrd. kubų dujų.

Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis sveikino Ukrainos siekį užsitikrinti energetinį saugumą.

„Matome, kad kovos už energetinį saugumą lauke nesame vieni. Praėjusią savaitę Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrai deklaravo siekius sukurti regioninę Baltijos šalių dujų rinką. Šią savaitę Ukraina ir Lenkija pranešė apie susitarimą, kuriuo Ukraina siekia užsitikrinti SGD tiekimą iš terminalų Lietuvoje ir Lenkijoje“, – BNS sakė R.Masiulis.

Ukrainos planus dujų importuoti per Klaipėdos SGD terminalą jis susiejo su Lietuvos ir Lenkijos dujų jungties projekto įgyvendinimu.

„Juokaudamas galiu paklausti, ar ne per mažą terminalą įsigijome. Kalbant rimtai, šis Lenkijos ir Ukrainos susitarimas turėtų padidinti Lenkijos interesą greičiau nutiesti dujotiekio jungtį tarp Lenkijos ir Lietuvos. Šis dujotiekis turėtų būti baigtas 2019 metais. Jei viskas eisis gerai – galbūt ir šiek tiek anksčiau. Tuomet atsivertų kelias tiekti SGD ir į Ukrainą“, – pridūrė Lietuvos energetikos ministras.

Pernai lapkritį R.Masiulis teigė, jog dujos iš Klaipėdos SGD terminalo Ukrainai galėtų būti pradėtos tiekti 2018 metais.

„Mes jau suteikėme Ukrainai visus išverstus teisinius ir techninius dokumentus, susijusius su SGD terminalo statyba. Mes taip galime padėti pastatyti tokį terminalą. Mes pradedame tiesti dujotiekį į Lenkiją – per šią šalį galėtume tiekti SGD į Ukrainą, kai bus sustiprintos jungtys“, – kalbėjo R.Masiulis.

245 mln. JAV dolerių vertės 110 kilometrų ilgio naujo dujotiekio tarp Ukrainos ir Lenkijos projektą tikimasi parengti iki šių metų vasaros.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį pareiškė, jog rusiškų dujų Ukrainai nebereikės jau po dvejų metų.

„Anksčiau Ukraina kasmet importuodavo beveik 70 mlrd. kubinių metrų, dabar – beveik 40 mlrd. kubų dujų. Po dvejų metų rusiškos dujos mums išvis bus nebereikalingos“, – pirmadienį Ciuricho universitete pareiškė Ukrainos prezidentas, pranešė agentūra „Unian“.

P.Porošenka pridūrė, kad Ukraina deda pastangas savo energetiniam saugumui stiprinti: pradėtas reversinis dujų tiekimas iš kitų Europos šalių; Europos ir JAV investuotojai buvo pakviesti padėti modernizuoti šalies dujų transporto sistemą, taip pat stengiamasi užtikrinti taupesnį energetikos išteklių naudojimą.

„Ukrtransgaz“ duomenimis, 2014 metais iš Rusijos importuota 14,5 mlrd. kubų, iš Europos – 5,1 mlrd. kubų dujų. Iš Rusijos pirktos dujos sudarė 36,2 proc., iš Europos – 12,7 proc., Ukrainoje išgautos – 51 proc. (20,5 mlrd. kubų) į „Ukrtransgaz“ dujotiekių sistemą patekusių dujų, išskyrus tranzitą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų