Ukraina išreiškė abejonę, ar Iranas numušė jos lėktuvą dėl „žmogiškosios klaidos“

Ukraina antradienį pareiškė, kad dar anksti daryti išvadą, kad į Kijevą skridęs keleivinis lėktuvas sausį buvo numuštas Irano dėl „žmogiškosios klaidos“, kaip teigia Teheranas.

Sausio 8 dieną 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737-800“ buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto. Incidentas įvyko išaugus įtampai tarp JAV ir Irano.

Iranas po kelių dienų prisipažino, kad jo pajėgos netyčia numušė ukrainiečių orlaivį, palaikiusios jį atskriejančia raketa. Per katastrofą žuvo visi laineriu skridę 176 žmonės.

Sekmadienį Irano civilinės aviacijos organizacija (CAO) pranešė, kad nelaimė įvyko „dėl žmogiškosios klaidos“ vykdant radiolokatoriaus derinimo procedūrą.

Ši klaida nesant bendravimo su vadovybe „pradėjo pavojingą grandinę“, apimančią tolesnes klaidas, padarytas kelios minutės prieš lėktuvo numušimą, sakoma CAO dokumente, vadinamame „faktų išdėstymu“, o ne galutine ataskaita dėl šios lėktuvo katastrofos tyrimo.

Noriu aiškiai pabrėžti, kad per anksti teigti, jog lėktuvas buvo numuštas dėl žmogiškosios klaidos.

Tačiau Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba nesutiko su šia išvada.

„Noriu aiškiai pabrėžti, kad per anksti teigti, jog lėktuvas buvo numuštas dėl žmogiškosios klaidos“, – sakė jis.

Pasak ministro, išvadas reikėtų daryti „remiantis tyrimu“ ir „turėtų būti nustatyti visi faktai“.

Praėjusį mėnesį Prancūzijos aviacijos tyrėjai pranešė, kad jie perims skrydžio savirašius iš Irano ir pradės juos tirti nuo liepos 20 dienos.

Ukraina pažadėjo pasiųsti savo ekspertų į pagalbą ir leido suprasti, kad Paryžiaus tyrimo išvados turėtų būti patikimos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių