Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos krizė gilėja

2006-06-10 00:00

Nesusitariantys politikai jau prabilo apie naujus rinkimus

Nesusitariantys politikai jau prabilo apie naujus rinkimus

Naujosios kadencijos Aukščiausioji Rada niekaip nepradeda darbo, o tai dar labiau gilina politinę krizę šalyje. Vakar Ukraina patyrė dar du smūgius: į šalį atsisakė atvykti JAV prezidentas Džordžas V.Bušas, taip pat teko atidėti suplanuotas bendras karines pratybas su Didžiosios Britanijos kariais.

Dž.V.Bušas Kijevą iškeitė į Budapeštą

JAV prezidentas Dž.V.Bušas buvo suplanavęs birželį atvykti į Ukrainą, tačiau vietoje to vyks į Budapeštą, kur bus minimos 1956 metų sukilimo prieš SSRS metinės. Apie tai vakar oficialiai pranešė Baltieji rūmai. Prieš vizitą į Vengriją Dž.V.Bušas dar apsilankys Vienoje, kur vyks susitikimas su Europos lyderiais.

Baltieji rūmai pranešė, kad kelionė į Ukrainą tik atidėta. Ji planuojama labiau tinkamu laiku.

Agentūra AP pažymi, kad Dž.V.Bušas pakeitė kelionės maršrutą dėl Ukrainoje kilusių sunkumų suformuoti naują vyriausybę. Teigiama, kad vizitas į Kijevą nebuvo oficialiai paskelbtas. Tačiau ir Ukraina, ir Amerika jam rengėsi, apie tai buvo kalbama privačiuose pokalbiuose.

Užsienio apžvalgininkai pažymi, kad JAV prezidento apsilankymas Kijeve galėjo suerzinti Rusiją, kuri su Ukraina ginčijosi dėl gamtinių dujų ir kitų klausimų. Dž.V.Bušas planuoja liepą nuvykti į Sankt Peterburgą, kur Rusija rengia Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimą.

Atidėjo karinius mokymus

Ukrainos ir Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos nusprendė atidėti karinius mokymus “Tight Knot 2006” (“Kietas mazgas 2006”), nes nėra parlamento sprendimo įsileisti užsienio karius į Ukrainos teritoriją, pranešė šalies gynybos ministras Anatolijus Hrycenka.

“Mes šiandien konsultavomės su Didžiosios Britanijos gynybos ministerija ir, esant šioms aplinkybėms, nusprendėme nukelti karinių mokymų laiką”, - “Interfax” cituoja A.Hrycenkos, esančio su vizitu Briuselyje, žodžius. Pasak A.Hrycenkos, naujas karinių mokymų laikas bus nustatytas vėliau, pranešė “Reuters”-BNS.

Kariniai mokymai “Tight Knot 2006” turėjo prasidėti kitą savaitę, o birželį turi įvykti kariniai mokymai “Sea Breeze 2006”, į kuriuos turi atvykti karių iš 18 šalių. Iš viso 2006 metais Gynybos ministerija numatė surengti šešerius karinius mokymus.

“Tas pasirengimas (kariniams mokymams) vyko daug mėnesių... Šį darbą reikia užbaigti, bet mokymai prasidės tik tada, kai bus Aukščiausiosios Rados sprendimas”, - sakė gynybos ministras.

Krymo gyventojai nerimsta

Tuo tarpu į Ukrainos karių dalyvavimą tarptautiniuose kariniuose mokymuose, kurių dalis vyksta pagal NATO programą “Partnerystė taikos labui”, atkreipė dėmesį visuomenė, prasidėjus protesto akcijoms Kryme, kurio teritorijoje paprastai vyksta vienas karinių mokymų “Sea Breeze” etapų.

Pastarosiomis dienomis Kryme šimtai Feodosijos miesto gyventojų, daugiausia rusakalbių, piketuoja prie jūrų uosto, į kurį atgabentas krovinys būsimiems kariniams mokymams, rengiamiems nuo 1997 metų.

Vakar Feodosijoje į mitingą prieš NATO karinį buvimą Ukrainoje susirinko maždaug 1 tūkst. žmonių. Krymo Aukščiausioji taryba šią savaitę priėmė pareiškimą, kuriame paskelbė pusiasalį “teritorija be NATO bazių”.

Amerikiečius vadina okupantais

Įvykiai Kryme patraukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesį. “Ukrainiečiai davė atkirtį NATO”, rašo amerikiečių “The Wall Street Journal”, į šį konfliktą pažvelgęs paprastų žmonių akimis.

Liudmila Gorė pasakoja prisimenanti, kaip jos kaimynai 1941 metais džiaugsmingai sutiko nacius. Mergaitė buvo aštuonerių metų. “Gyvenimas tapo pragaru”, - sakė ji. Moteris nusprendė, kad tai neturi pasikartoti. “Pas mus 60 metų buvo taika, ir aš nenoriu naujo karo. Aš jau mačiau karą”, - sakė moteris, kuri kasdien budi blokadoje.

Dienraštis rašo, kad minia nuolat skanduoja “Jankiai, važiuokit namo” ir iki vakaro klausosi Rusijos himno. Jūrų pėstininkai viską stebi iš šalies. Dienraščio teigimu, akcijas rengia Krymo kazokai ir rusų nacionalistai, kurie teigia, kad Krymas turi priklausyti Rusijai. Vietinių kazokų lyderis Borisas Stepanovas sako, kad neleis “jiems (amerikiečiams) pastatyti čia karinės bazės”, nes tam nedavė leidimo. Kazokų neįtikina JAV karių aiškinimai, kad atsivežti ginklai po pratybų neliks Kryme. Šalia sanatorijos, kur įsikūrė šie kariai, pakabintas plakatas su užrašu “Okupantai”.

L.Gorė sako nejaučianti neapykantos amerikiečiams. “Tačiau kai ateina viena armija, ateina ir kita, o mes atsidursime tarp jų”, - sakė 72 metų moteris. Pamatę, kad ji kalbasi su užsieniečiu žurnalistu, demonstrantai puolė ir ją, tačiau kiti moterį užstojo. Ši pratybų blokada Ukrainai gali užkirsti kelią būti pakviestai į NATO jau šį lapkritį.

Nepasidalija postų

Po rinkimų kovą “oranžinės revoliucijos” sąjungininkai - Julijos Tymošenko blokas, prezidentą Viktorą Juščenką remiantis susivienijimas “Mūsų Ukraina” ir Socialistų partija (SP) - paskelbė, jog ketina sudaryti koaliciją, kuriai priklausytų 243 deputatai iš 450.

Tačiau per daugiau kaip du mėnesius šioms jėgoms pavyko suderinti pagrindines koalicijos programos nuostatas, tačiau nenutarta, kas taps ministru pirmininku ir parlamento vadovu.

SP vadina trečią mėnesį vykstančias konsultacijas dėl vyriausybės sudarymo “užkulisinių politinių žaidimų” išdava ir mano, kad vienas būdų rasti išeitį iš politinės krizės - surengti naujus parlamento rinkimus, pranešė “Reuters”-BNS.

SP frakcija parlamente pareiškė, jog visi pastarieji įvykiai rodo, kad politikai susitarti nesugeba ir todėl “būtina surengti pirmalaikius deputatų rinkimus”.”Pirmalaikiai rinkimai galėtų būti deramas atsakas į užkulisinius žaidimus dėl parlamento pirmininko posto”, - sakoma SP pareiškime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų