Pereiti į pagrindinį turinį

Urugvajaus prezidentu išrinktas kairiųjų pažiūrų T. Vazquezas

2014-12-01 07:43
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Urugvajaus eksprezidentas Tabare Vazquezas (Tabarė Vaskesas) laimėjęs sekmadienį vykusį antrąjį rinkimų ratą užsitikrino naują kadenciją ir pratęs dešimtmetį trukusį kairiųjų valdymą, bet galbūt nepaliks galioti savo pirmtako Jose Mujicos (Chosė Muchikos) priimto įstatymo, įteisinančio marihuaną.

74 metų onkologas T.Vazquezas, kuris anksčiau dirbo prezidento poste 2005–2010 metais, surinko 55,5 proc. balsų, paaiškėjo suskaičiavus beveik 72 proc. balsalapių.

Jo oponentas 41 metų centro dešiniosios stovyklos įstatymų leidėjas Luisas Lacalle Pou (Luisas Lakaljė Pu) pripažino savo pralaimėjimą, kai trejos balsavusių rinkėjų apklausos parodė, jog jis atsilieka daugiau negu 10 procentinių punktų.

L.Lacalle Pou, buvusio prezidento sūnus ir aistringas banglentininkas, oficialiai surinko 44,5 proc. balsų, rodo nacionalinio rinkimų teismo paskelbti rezultatai.

Sakydamas pergalės kalbą savo džiūgaujantiems šalininkams, nepabūgusiems lietingos rinkimų dienos, T.Vazquezas ragino ieškoti naujų būtų atremti šaliai kylančius „naujus iššūkius“.

„Nebus tiesiog daugiau to paties, nes Urugvajus nebėra toks pats kaip 2005-aisais arba 2010-aisiais“, – jis sakė klausytojams.

Išrinktas lyderis žadėjo užtikrinti „daugiau laisvių ir teisių“, taip pat „didesnę ekonominę, socialinę ir kultūrinę plėtrą“.

Ši pergalė įtvirtina kairiųjų koalicijos "Platusis frontas" (FA) valdymą ir grąžina T.Vazquezą, kuris prieš dešimtmetį atvedė šias jėgas į valdžią, prie šalies vairo politiniame žaidime, kurio taisyklės draudžia prezidentams būti perrinktiems antrai kadencijai iš eilės.

FA išsaugojo savo daugumą parlamente per pirmąjį rinkimų ratą spalio 26 dieną, įskaitant senatoriaus vietą J.Mujicai.

Ši maža Pietų Amerikos valstybė dabar stebės, kaip T.Vazquezas, kuris yra santūrus oficialaus stiliaus politikas, perims valdžią iš J.Mujicos - buvusio partizanų vado, pagarsėjusio tuo, jog gyveno palaikėje kaimo troboje ir didžiąją dalį savo atlyginimo skirdavo labdarai.

T.Vazquezas, kuris naują kadenciją pradės kovo 1 dieną, kai kada nesutardavo su J.Mujica per FA vidinius debatus.

Išrinktasis prezidentas labiau linkęs laikytis klasikinio lyderio įvaizdžio negu jo populiarusis pirmtakas, kuris tebevairuoja šilto ir šalto mačiusį automobilį "Volkswagen Beetle" ir garsėja kaip "neturtingiausias pasaulyje prezidentas".

Per savo kadenciją J.Mujica įteisino abortus, gėjų santuokas ir prekybą marihuana.

Tačiau įstatymo dėl marihuanos, tapusio viena iš svarbiausių J.Mujicos iniciatyvų, laukia neaiški ateitis į valdžią atėjus T.Vazquezui.

Pagal įstatymą, kuris tapo pirmuoju tokiu pasaulyje, marihuanos vartotojams leidžiama rinktis įvairius tiekėjus: vaistines, kanapių mėgėjų klubus arba namuose užaugintas kanapes, taip pat pirkti arba auginti šiuos lengvuosius narkotikus reguliuojamoje ir visiškai teisėtoje rinkoje.

T.Vazquezas, kuris per savo pirmąją kadenciją laikė svarbiu prioritetu griežtą tabako kontrolės įstatymą, griežtai pasisakydavo prieš marihuanos rūkymą, o sumanymą pardavinėti kanapes vaistinėse vadino neįtikėtinu. Jis sakė, jog jeigu būtų išrinktas, savo pirmtako priimtame įstatyme atliktų "visas būtinas pataisas".

Nors tas įstatymas oficialiai įsigaliojo balandį, jo įgyvendinimas tebėra labai ankstyvoje stadijoje.

Viena iš esminių to teisės akto nuostatų - reikalavimas sukurti marihuanos vartotojų registrą, siekiant užtikrinti, kad pirkėjai laikytųsi licencijavimo procedūrų ir per mėnesį įsigytų ne daugiau negu 40 gramų kvaišalų.

Tačiau vartotojai vengė registruotis, baimindamiesi, kad įstatymo žadamas anonimiškumas jų neapsaugos, jeigu vyriausybė kada nors nuspręstų pakeisti savo politiką.

T.Vazquezo taip pat laukia iššūkis vadovauti šaliai tuo metu, kai ekonomikos klimatas šiame regione tampa vis sudėtingesnis.

Kai jis pirmąkart laimėjo prezidento rinkimus 2004 metais per pirmąjį balsavimo ratą, rinkėjai nubaudė dvi tradicines Urugvajaus partijas dėl tam regionui 2002 metais smogusios ekonomikos krizės.

Ta pergalė buvo istorinė Urugvajuje, kuriame 174 metus dominavo dvi partijos: "Colorados" ("Spalvingieji" arba "Raudonieji") ir L.Lacalle Pou "Blancos" ("Baltieji"), dabar oficialiai persivadinę Nacionaline partija).

T.Vazquezas vadovavo penkerius metus, pažymėtus ekonomikos augimo, skatinto palankaus pasaulinio klimato, kuris atvėrė Lotynų Amerikos "auksinį dešimtmetį".

Ekonomika toliau kilo vadovaujant J.Mujica, o praeitais metais augimas siekė 4,4 procento. Per FA valdymą skurdas šalyje sumažėjo dviem trečdaliais.

Tačiau T.Vazquezui šįkart tikriausiai teks priimti sunkesnių sprendimų ekonomikos politikoje.

Urugvajaus didžiosios kaimynės Brazilija ir Argentina kenčia nuo smarkaus ekonomikos sulėtėjimo. Visa Lotynų Amerika yra patekusį į sunkią padėtį baigiantis ekonomikos pakilimui, skatintam vartojimo rinkos sprogimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų