V. Orbanas perspėja, kad greito ES susitarimo dėl Rusijos naftos embargo nebus

Budapeštas greitai neatsisakys savo prieštaravimo ES embargui, kurį norima taikyti Rusijos naftai, o vadovai neturėtų aptarinėti šio klausimo būsimame aukščiausiojo lygio susitikime, Vengrijos lyderis Viktoras Orbanas antradienį pranešė Briuseliui laišku, su kuriuo susipažino agentūra AFP.

„Atsižvelgiant į vis dar neišspręstų klausimų rimtumą, labai mažai tikėtina, kad iki gegužės 30-31 dienomis įvyksiančio specialaus Europos Vadovų Tarybos susitikimo būtų galima rasti visapusišką sprendimą“, – rašė V. Orbanas laiške ES vadovui Charles‘ui Micheliui.

„Esu įsitikinęs, kad sankcijų paketo aptarimas vadovų lygiu nesant bendro sutarimo būtų netikslingas“, – sakoma pirmadienį datuotame laiške. Jame priduriama, kad tai tik išryškintų vidinius nesutarimus ir nesuteiktų realių galimybių juos išspręsti.

V. Orbanas, kuris ES sprendimų priėmimo procese dažnai būna išsišokėlis, pakirto bloko vienybę dėl karo Ukrainoje, pasipriešinęs gegužės pradžioje Europos Komisijos pasiūlytam Rusijos naftos embargui.

Neturinti išėjimo į jūrą Vengrija priklauso nuo rusiškos naftos, gaunamos iš vieno naftotiekio, ir V. Orbanas tvirtina, kad siūlomas šeštasis ES sankcijų Maskvai paketas turėtų pražūtingą poveikį jo šalies ekonomikai.

Budapeštas reikalauja galimybės mažiausiai ketverius metus netaikyti embargo ir nori gauti 800 mln. eurų ES lėšų naftos perdirbimo gamyklai pertvarkyti ir naftotiekio į Kroatiją pajėgumui padidinti.

ES pasiūlė Vengrijai, taip pat šalia esančioms Slovakijai ir Čekijai ilgą embargo netaikymo laikotarpį ir įstrigo derybose su Budapeštu.

Tokie V. Orbano žodžiai nuvilia Briuselį ir kitas ES sostines, siekiančias sustabdyti Europos pinigų srautus, kuriais finansuojama Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo mašina.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen antradienį sakė CNBC, kad vis dar tikisi, jog pavyks susitarti dėl naftos embargo „per kelias dienas“.

„Mes svarstome situaciją, kai kelios valstybės narės, neturinčios išėjimo į jūrą, negali gauti naftos jūros keliais ir joms reikia alternatyvaus tiekimo vamzdynais bei naftos perdirbimo gamyklų, taigi bandome rasti sprendimus“, – sakė ji.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVengrijaViktoras OrbanasembargasRusijos nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių