V. Zelenskis ragina organizuoti tarptautinį viršūnių susitikimą karui Ukrainoje užbaigti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paragino organizuoti naują viršūnių susitikimą su Prancūzija, Vokietija ir Rusija, siekiant išspręsti konfliktą, atsidūrusį Vakarų ir Rusijos šios savaitės intensyvių derybų centre.

„Laikas realiai susitarti dėl konflikto pabaigos ir mes pasirengę priimti būtinus sprendimus per naują šių keturių šalių lyderių susitikimą“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime, paskelbtame po pirmadienį įvykusio jo susitikimo su Europos diplomatais.

Ukrainos prezidentas nepakomentavo, kokie tai būtų sprendimai, bet sakė, kad per pirmadienio derybas taip pat kalbėta apie žingsnius dėl „deeskalavimo“ prie Ukrainos sienos, kur Rusija yra sutelkusi apie 100 tūkst. karių.

V. Zelenskis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pirmą kartą susitiko per 2019 metų taikos derybas Paryžiuje. Toms deryboms vadovavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), jose taip pat dalyvavo tuometinė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Laikas realiai susitarti dėl konflikto pabaigos ir mes pasirengę priimti būtinus sprendimus per naują šių keturių šalių lyderių susitikimą.

Derybomis nepavyko užbaigti Kijevo pajėgų ir Maskvos remiamų Rytų Ukrainos separatistų konflikto, kilusio 2014 metais netrukus po Maskvos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos ir jau pareikalavusio per 13 tūkst. gyvybių.

Kremlius kaltina Kijevą neįgyvendinant 2015 metais, tarpininkaujant Vakarams Baltarusijoje pasirašytų taikos susitarimų.

Ukraina ne kartą ragino atnaujinti keturšalius viršūnių susitikimus ir pasiūlė tiesioginį V. Zelenskio ir V. Putino susitikimą, bet Maskva pasiūlymus atmetė.

Įtampa dėl Ukrainos pastaraisiais mėnesiais dar labiau išaugo. Vašingtonas ir jo sąjungininkai Europoje kaltina Rusiją galimai rengiant invaziją į šią buvusią sovietinę respubliką.

Maskva savo karių sutelkimą vadina saugojimusi nuo Vakarų, ypač NATO, veržimosi prie Rusijos sienų ir pareikalavo didelių Vašingtono bei jo sąjungininkų nuolaidų.

Pirmadienį Ženevoje įvykusiose Rusijos ir JAV derybose, kuriomis siekta deeskaluoti padėtį, proveržio nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mes darom išvadas

Mes darom išvadas portretas
Tu tikrai debilas

Darykite isvadas

Darykite isvadas portretas
Kol kremliuje sedes dabartine fasistine klika, karas Ukrainoje nesibaigs.

Klounas ir Afrikoje klounas...

Klounas ir Afrikoje klounas... portretas
Kokią "naujieną" jis atrado šiandien...Ukrainos valdžiai seniai Prancūzija, Vokietija, Rusija pateikė darbų paketą, kuriuos jie privalo įvykdyti. Iš tų darbų, iš Ukrainos pusės, neįvykdytas nei vienas punktas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių