V. Zelenskis siekia užbaigti karą: pasirašė susitarimą su prorusiškais separatistais

Ukraina antradienio vakarą pasirašė itin svarbų susitarimą su prorusiškais separatistais šalies rytuose, leisiantį separatistų kontroliuojamose teritorijose rengti vietos rinkimus. Tikimasi, kad tai padės užtikrinti tolesnę taikos derybų eigą.

Susitarimas buvo pasirašytas Baltarusijos sostinėje Minske, manoma, kad tai yra didelis Ukrainos ir prezidento Volodymyro Zelenskio žingsnis pirmyn, siekiant užbaigti karą Rytų Ukrainoje, rašo „Deutsche Welle“.

Besiruošdami rinkimams, Ukraina ir separatistų lyderiai paskelbė kitą savaitę atitrauksiantys pajėgas iš dviejų pozicijų Donecko ir Luhansko regionuose.

Pats V. Zelenskis reporteriams Kijeve sakė, kad Ukraina rengs vietos rinkimus šalies rytuose tik tada, kai atgaus savo sienų su Rusija kontrolę. Prezidentas ne kartą sulaukė kritikos, esą Ukraina nusileidžia Maskvai ir vykdo Rusijos nuraminimo politiką.

„Nebus jokių rinkimų šalia ginklų vamzdžių. Nebus jokių rinkimų, kol ten vis dar yra kariai“, – sakė V. Zelenskis.

Ukraina ir separatistų lyderiai sutiko, kad rinkimai būtų laikomi teisėtais tik tuo atveju, jei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atsiųsti stebėtojai patvirtins, jog jie buvo vykdomi laisvai ir nevaržomai.

Prorusiški separatistai siekia gauti specialųjį autonomijos statusą Donbaso regionui Rytų Ukrainoje, dalį kurio jie užgrobė 2014 m.

Pasak Maskvos palaikomų separatistų, jei ESBO nuspręs, kad rinkimai buvo vykdomi laikantis tarptautinių normų, Donbaso regionui turi būti suteiktas ilgalaikis specialusis statusas.

Tikimasi, kad susitarimas dėl vietos rinkimų leis surengti Normandijos formato viršūnių susitikimą, kuriame dalyvautų V. Zelenskis, Vladimiras Putinas, Angela Merkel ir Emmanuelis Macronas. Anksčiau Rusija atsisakė dalyvauti viršūnių susitikime, nebent Ukraina sutiktų surengti vietos rinkimus Donbase.

Po susitarimo pasirašymo V. Zelenskis patvirtino, kad dabar niekas netrukdo surengti viršūnių susitikimą, kurio data bus paskelbta jau greitai. Savo ruožtu Prancūzijos prezidentas E. Macronas sakė besitikintis, kad viršūnių susitikimas įvyks jau artimiausiu metu.

Antradienį Ukrainos žiniasklaida taip pat skelbė apie šimtus Ukrainos nacionalistų, protestuojančių Kijevo Maidano aikštėje, simbolizuojančioje Ukrainos pasipriešinimą Rusijos įtakai, prieš susitarimą su prorusiškais separatistais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių