V. Zelenskis: apie bendradarbiavimą su NATO ir „Nord Stream 2“ įtaką Europai

Ukraina tikisi plėtoti bendradarbiavimą su Šiaurės Atlanto aljansu. Kaip praneša naujienų agentūra „Ukrinform“, tai Ukrainos ir NATO komisijos posėdyje Kijeve pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Mes suprantame, kad efektyvios reformos šalyje – mūsų narystės Aljanse laidas. Mes siekiame transformuoti Ukrainą pagal NATO standartus ir kaip tik tam dedame didžiausias pastangas“, – sakė valstybės vadovas.

V. Zelenskis taip pat patikino, kad Ukraina yra nuosekli ir efektyvi NATO partnerė, ji ir ateityje prisidės prie saugumo euroatlantinėje erdvėje ir už jos ribų.

Kartu prezidentas išsakė viltį, kad Ukrainos ir Aljanso bendradarbiavimas bus plečiamas.

V. Zelenskis padėkojo Aljansui už pagalbą Ukrainai įgyvendinant reformas saugumo ir gynybos srityje.

Pasak jo, „geras pagrindas“ tam – 2016 metais priimtas kompleksinis NATO pagalbos paketas. Prezidentas tikisi, kad šis paketas „bus atnaujintas ir papildytas naujais projektais“.

Kaip pranešė „Ukrinform“, spalio 30 d. Ukrainos kvietimu į šalį su vizitu atvyko Šiaurės Atlanto tarybos nariai. Vizitas prasidėjo Odesoje. Ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir Aljanso šalių ambasadoriai lankosi Kijeve.

2008 metais per Šiaurės Atlanto aljanso viršūnių susitikimą Bukarešte Ukraina paprašė suteikti jai NATO narystės veiksmų planą, kuris būtų svarbus žingsnis visateisės narystės link.

V. Zelenskis: „Nord Stream 2“ stiprina Rusiją ir silpnina Europą

Dujotiekis „Nord Stream 2“, kurį tiesti savo išskirtinėje ekonominėje zonoje trečiadienį leido Danija, stiprina Rusiją ir silpnina Europą, pareiškė V. Zelenskis.

„Tai nėra tik energetinio saugumo reikalas, tai yra geopolitikos klausimas, taigi, pasakysiu nuoširdžiai, – dujotiekis stiprina Rusiją ir silpnina Europą. Toks yra mano požiūris, ir ne tik mano, bet ir mūsų vyriausybės“, – spaudos konferencijoje su NATO generaliniu sekretoriumi J. Stoltenbergu sakė V. Zelenskis. 

Trečiadienį Danija suteikė leidimą tiesti „Nord Stream 2“ savo išskirtinėje ekonominėje zonoje. Kitos šalys, kurių vandenimis tiesiamas dujotiekis, jau buvo išdavusios atitinkamus leidimus. Danijos energetikos agentūros teigimu, dujotiekis bus tiesiamas į pietryčius nuo Bornholmo salos.

Danija leidimą išdavė po daugiau nei 2 metus trukusios procedūros, prasidėjusios 2017 m. balandį. Vokietijos, Švedijos, Suomijos ir Rusijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėse ekonominėse zonose dujotiekio atkarpos jau beveik nutiestos.

„Mes žinojome, kad tai gali nutikti. Pasakysiu tik tiek – aš ir mūsų vyriausybė buvome pasiruošę tokiam sprendimui. Esame pasiruošę“, – tvirtino V. Zelenskis.

ELTA jau skelbė, kad kontrolinį „Nord Stream 2“ akcijų paketą valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto. Tikimasi, kad galutinė „Nord Stream 2“ projekto kaina neviršys 9,5 mlrd. eurų.

Iš dviejų 1230 km ilgio gijų sudarytas dujotiekis „Nord Stream 2“ yra tiesiamas Baltijos jūra. Vamzdynas sujungs Rusiją ir Vokietiją, o bendras dujotiekio pralaidumas siekia 55 mlrd. kub. m dujų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Dujotiekis „Nord Stream 2“, kurį tiesti savo išskirtinėje ekonominėje zonoje trečiadienį leido Danija, stiprina Rusiją ir silpnina Europą, pareiškė V. Zelenskis" - ŽIAURIAI tas komikas bebandydamas Ukrainą už visą Europą pateikt: SUNKU tai 'Ukro/Evro-žopai' praradusiai nemokamas dujas... kadangi rusai JAUTĖ savo atsakomybę prieš Europą ją dujomis aprūpindama, tai jai teko tuo pačiu ir Ukrainą šelpt; aišku, Rusijai tik geriau kai tos vagystės liausis. (galima tik pagalvot KIEK tos vagystės Rusijai kainavo, jei jai buvo pigiau povandeninį dujotiekį nutiest). Na bet dabar Europa bus stabiliai dujomis aprūpinama, Ukraina prarado šantažo galimybę.

Jo jo jo

Jo jo jo portretas
Stiprina Rusija silpnina Europa tai gaunasi kad Ukraina dabar gaunanti pinigus už tranzita silpnina Europa nes nuneša dali eurpos korporaciju pinigu:)

Artūras

Artūras portretas
Jau pasidalino visi Ukrainą, o jam dar kraštą kraujo upėje paskandinti norisi !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių