Valstybių vadovai, užsienio reikalų ministrai lankėsi Ukrainoje pademonstruoti paramos

Dviejų valstybių vadovai ir septynių valstybių užsienio reikalų ministrai iš Ukrainą remiančių Europos šalių grupės penktadienį lankėsi karo draskomoje šalyje, kad išreikštų paramą nuo Rusijos invazijos besiginančiam Kyjivui.

 

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, pietiniame Odesos uostamiestyje priimdamas kolegas iš keturių Šiaurės ir trijų Baltijos šalių, pakartojo prašymą atsiųsti Kyjivui amerikiečių gamybos naikintuvų.

Šių naikintuvų reikia būsimame kontrpuolime dalyvausiančioms ukrainiečių brigadoms dengti, sakė D. Kuleba.

Nors jokių pažadų nebuvo duota, jis pridūrė: „Jaučiu, kad mūsų kolegos yra palankiai nusiteikę šiuo klausimu.“

Ukraina seniai prašo vakarietiškų naikintuvų savo oro pajėgoms, bet kol kas jų nėra gavusi. Vis dėlto Kyjivo partneriai Vakaruose atsiuntė sovietų gamybos naikintuvų MiG-29.

D. Kuleba susitiko su Danijos, Švedijos, Islandijos, Norvegijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos diplomatijos vadovais. Suomijoje šiuo metu vyksta derybos dėl vyriausybės suformavimo, todėl šiai šaliai atstovavo Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas.

„Šiuo vizitu reiškiame tvirtą Šiaurės ir Baltijos [šalių] paramą Ukrainai ir jos žmonėms“, – sakė Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas) iš Švedijos, šį pusmetį pirmininkaujančios Europos Sąjungai.

Tuo metu Kyjive Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su Slovakijos prezidente Zuzana Čaputova ir Čekijos prezidentu Petru Pavelu.

Pasak V. Zelenskio, jie aptarė karinę pagalbą Ukrainai, kad ji galėtų atremti Rusijos invaziją ir pasirengti kontrpuolimui. Taip pat kalbėta apie liepą Vilniuje įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

„Tikimės ambicingų sprendimų, sustiprinsiančių Europos saugumą, – sakė ukrainiečių prezidentas. – Atėjo laikas pašalinti bet kokius neaiškumus.“

Jau seniai kalbama apie Ukrainos pavasarinį kontrpuolimą prieš įsiveržusias Rusijos pajėgas, bet kol kas jis nėra prasidėjęs.

P. Pavelo teigimu, tai, ką jis pamatė Ukrainoje, priminė niokojamus karus Afganistane ir buvusioje Jugoslavijoje.

„Laimei, tai nepalaužė ukrainiečių“, – sakė P. Pavelas, buvęs armijos generolas ir buvęs NATO aukšto rango pareigūnas.

„Rusija pastaraisiais metais demonstravo tokį polinkį į barbariškumą, kad nesu nustebęs“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių