Vatikanas nelaimins tos pačios lyties asmenų sąjungų: „Dievas negali laiminti nuodėmės“

Vatikanas pirmadienį paskelbė, kad Katalikų Bažnyčia negali laiminti tos pačios lyties asmenų sąjungų, nes Dievas „negali laiminti nuodėmės“.

Popiežiui pavaldi Šventojo Sosto Tikėjimo mokymo kongregacija pirmadienį paskelbė oficialų atsakymą į klausimą, ar katalikų dvasininkai gali laiminti tos pačios lyties asmenų sudaromas sąjungas.

Neigiamas atsakymas buvo pateiktas dviejų puslapių aiškinamajame dokumente, paskelbtame septyniomis kalbomis. Dokumentas paskelbtas su popiežiaus Pranciškaus žinia ir sutikimu. 

Anot paaiškinančios notos, homoseksualūs asmenys yra laukiami ir laiminami Bažnyčios, tačiau nėra laiminamos jų santuokos.    

Vatikanas laikosi pozicijos, kad su homoseksualiais asmenimis turi būti elgiamasi oriai ir pagarbiai, tačiau homoseksualūs aktai yra „netvarkingi pačia savo prigimtimi“. Pagal krikščioniškąjį mokymą santuoka tarp vyro ir moters yra dieviško plano dalis ir skirta naujai gyvybei sukurti.   

Anot dokumento, tos pačios lyties asmenų sąjungos nėra dieviško plano dalis, todėl negali būti laiminamos Bažnyčios.

„Pozityvių elementų, kurie patys savaime yra vertintini ir sveikintini, egzistavimas tokiuose santykiuose negali pateisinti šių santykių ir paversti jų legitimiu bažnytinio palaiminimo subjektu, nes šie pozityvūs elementai neatsiejami nuo sąjungos, nenustatytos pagal Kūrėjo planą, konteksto“, – rašoma aiškinamajame dokumente.

Dievas „nelaimina ir negali laiminti nuodėmės: jis laimina nuodėmingą žmogų, kad šis pripažintų, jog yra jo meilės plano dalis, ir leistųsi jo pakeičiamas“, priduriama jame.   

Pranciškus pasisakė už tai, kad tos pačios lyties asmenų poroms būti užtikrinta tokia pat teisinė apsauga kaip heteroseksualioms poroms, tačiau civilinėje srityje, bet ne Bažnyčioje.

Šią poziciją pontifikas išsakė 2019 metų gegužę per interviu Meksikos transliuotojui „Televisa“, tačiau jo komentarai šiuo klausimu buvo iškirpti Vatikano. Iškirptos interviu ištraukos girdimos pernai pasirodžiusioje dokumentinėje juostoje „Pranciškus“ (Francesco).  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
uztat Vatikanas laimina pedofilus..

saunu

saunu portretas
Dziugu kad Dvasininkijos atstovai viesai pasmerke si lytines orentacijos iskrypusiu pilieciu sajunga

cha

cha portretas
Tai dabar jau ir patį popiežių iškrypėliai tikriausiai apšauks homofobu.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių