Vėl prisimintos Rusijos oligarchų jachtos

Praėjusiais metais po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą prasidėjusi oligarchų jachtų areštų banga šiais metais buvo pritilusi.

Jachtoje – vertingi paveikslai

Šių metų gegužės viduryje Rusijos oligarchų jachtų ar jose esančio turto areštų tyla nutraukta Hamburge. Šis didžiausias Vokietijos uostamiestis yra ir ta vieta, kur buvo daugiausia areštuota Rusijos oligarchų jachtų. Tai suprantama, nes Hamburgas yra vienas iš didžiausių bent jau Europos prabangių jachtų statybos vietų.

Hamburge Vokietijos Federalinių tyrimų biuro pareigūnai gegužės 11 d. prabangioje jachtoje „Luna“ konfiskavo brangią meno kūrinių kolekciją. Vokietijos leidinio „Spiegel“ duomenimis, kuriuos patvirtino Vokietijos prokuratūra, paveikslų vertė siekia kelis milijonus eurų.

Galimai pažeistas Užsienio prekybos įstatymas, kuris numato, kad Vokietijoje, o greičiausiai ir kitose ES šalyse, apie laikomą didelės vertės prabangų turtą turi būti pranešta valdžios institucijoms.

Kaip teigiama „Spiegel“, jachta „Luna“ priklauso iš Azerbaidžano kilusiam verslininkui Farkhadui Achmedovui. 67 metų verslininkas siejamas su Kremliumi, bent jau palaiko su Rusijos prezidentūra gerus ryšius, jam taikomos ES numatytos sankcijos.

115 m ilgio prabangi jachta pastatyta Hamburgo laivų statykloje „Blohm+Voss“. Jos užsakovu buvo kitas žinomas Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius, kuris vėliau jachtą pardavė F. Achmedovui.

Kol kas nėra duomenų, kad Vokietijos teisėsauga rengtųsi areštuoti pačią jachtą „Luna“. Galbūt jai yra pritaikytos kokios nors sankcijos neišplaukti iš Hamburgo?

Prabanga: Rusijos oligarchų jachtos buvo statomos uždaruose Hamburgo „Blohm+Voss“ dokuose. „Faz.net“ nuotr.

Startas turto areštui

Rusijos oligarchų jachtų ir jose esančio prabangaus turto areštai ES šalyse prasidėjo pernai vasarį, kovą, balandį ir tęsėsi beveik visus metus.

Aktyviausiai prabangios Rusijos oligarchų jachtos buvo sulaikomos Vokietijoje ir Italijoje.

Viena pirmųjų dar 2022 m. vasario pabaigoje Hamburge buvo areštuota Rusijos milijardieriaus Ališerio Usmanovo 156 m ilgio maždaug 600 mln. JAV dolerių vertės jachta „Dilbar“.

Maždaug tuo pat metu Italijos Ligūrijos regione buvo areštuota Rusijos energetikos, transporto ir statybų sektoriaus milijardieriaus 40 m ilgio jachta „Lena“. Kita tame regione areštuota 60 m ilgio jachta „Lady M“ priklausė vienam turtingiausių Rusijos verslininkų Aleksejui Mordašovui.

Didesnė dalis Rusijos oligarchų yra tik priedanga, jie laikomi kaip valdžioje esančių tikrųjų „šeimininkų“ turto saugotojai.

Prabangių jachtų „medžioklė“ įvairiuose senojo žemyno uostuose pernai buvo pradėta po to, kai Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paskelbė apie oligarchų turto įšaldymą. Manyta, kad Rusijos oligarchai yra įtakingi ir jų žodis gali lemti, kad būtų nutraukta invazija į Ukrainą.

Tokios viltys neišsipildė, nes paaiškėjo, kad didesnė dalis Rusijos oligarchų yra tik priedanga, jie laikomi kaip valdžioje esančių tikrųjų „šeimininkų“ turto saugotojai. Tokiu, kaip skelbė opoziciniai Rusijos informacijos šaltiniai, pasirodė esantis ir bent kelių prabangių jachtų savininku pristatomas R. Abramovičius. Darytos prielaidos, kad jis buvęs tik tiesioginis paties Rusijos prezidento Vladimiro Putino prisigrobto turto saugotojas.

Atsiranda jachtų gynėjų

Per vienus metus ir daugiau nei du mėnesius nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios įvairiuose Europos uostuose buvo areštuotos kelios dešimtys Rusijos oligarchų jachtų.

Beveik nebuvo atvejų, kad areštuotos jachtos būtų parduotos, o už jas gauti pinigai kaip kompensacija už Rusijos padarytus nuostolius perduoti Ukrainai.

Nemaža dalis prabangias jachtas areštavusių institucijų susidūrė su problema, kaip laikyti ir saugoti areštuotas jachtas, kad jos kaip turtas nebūtų sugadintos.

Atsirado ir tokių atvejų, kai Europos šalių gyventojai ėmėsi „ginti“ Rusijos oligarchus, kurių jachtos buvo areštuotos.

Nuskambėjo istorija, kai Ispanijoje buvo areštuoti laivavedžiai rusas ir britas, kurie bandė padėti išvengti sankcijų Rusijos oligarchui Viktorui Veselbergui dėl jo 90 mln. vertės jachtos „Tango“ arešto.

Šie jūrininkai bandė pristatyti laivą „Tango“ kaip savo nuosavybę ir taip apgauti valdžią, kad prabangi jachta neva priklausanti jiems. Jūrininkai buvo apkaltinti sąmokslu apgauti valdžios institucijas, pinigų plovimu, Tarptautinio ekonominių galių įstatymo pažeidimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A vel

A vel portretas
JAValkatos uzsiima reketu?Negi taip nusidrocino KAKAUBOJU,SALUNMERGIU palykuonis?Laikas sikinykus klijuot DROLERIAIS.

Anonimas

Anonimas portretas
Imkit visus oligarchu turtus vakaruose. Tie, kurie laiko savu privogtus pinigelius uzsienio bankuose - Rusijos isdavikai. Dar 10 metu Vladimiras Putinas visiems sake - laikykit bapkes namie, ateis diena kai vakaru vagiai viska atims - taip ir atsitiko. Ka gi, apsivalys truputi Rusija nuo vagiu, ir tai gerai. na o vakarai kaip visuomet, niekas nieko negirdejo apie privataus turto nelieciamuma ir kitus kapitalizmo fundamentus

> karliko su kiaulės akimis.

>  karliko su kiaulės akimis. portretas
pažiūrėk į savo snukį, beždžionšikni.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių