Venesuelos parlamento pirmininku paskirtas J. Guaido oponentas L. Parra

Venesuelos Aukščiausiasis Teismas patvirtino opozicijos narį Luisą Parrą parlamento pirmininku po kelis mėnesius trukusio įtempto ginčo su opozicijos lyderiu Juanu Guaido, kuris taip pat siekia šio posto.

Iš prezidentui Nicolui Maduro ištikimų teisėjų sudarytas teismas paskelbė L. Parros reikalavimus teisėtais. Pats J. Guaido L. Parrą vadino „diktatūros bendrininku“.

Parlamentas – Nacionalinė Asamblėja – yra vienintelė Venesuelos valdžios dalis, kurią kontroliuoja opozicija.

Korupcija apkaltintas L. Parra buvo paskirtas parlamento pirmininku sausį. Tokį paskyrimą opozicija ir J. Guaido pasmerkė kaip parlamentinį valstybės perversmą.

J. Guaido tuo metu neleista patekti į Nacionalinės Asamblėjos pastatą, kai vyko balsavimas dėl Asamblėjos pirmininko paskyrimo. Po L. Parros paskyrimo parlamento pirmininko priesaiką davė ir J. Guaido, tad Venesuela turėjo du parlamento pirmininkus.

Krizės kamuojamoje Venesueloje politinė suirutė tęsiasi nuo 2019 m., kai J. Guaido pasiskelbė laikinai einančiu pareigas prezidentu ir taip metė iššūkį N. Maduro. Beveik 60 šalių, tarp jų – JAV, pripažino jį laikinuoju prezidentu.

Tiesa, šalyje valdžią savo rankose vis dar laiko N. Maduro, kurį remia kariuomenė.

Venesuela turi tik du prezidentus ir parlamento pirmininkus, tačiau ir du parlamentus – opozicijos kontroliuojamą Nacionalinę Asamblėją ir N. Maduro šalininkų kontroliuojamą Konstitucinę Asamblėją.

Nuo 2017 m. Aukščiausiasis Teismas anuliuoja kiekvieną Nacionalinės Asamblėjos sprendimą, nes bet koks neva „šalutinis parlamentas yra draudžiamas ir neturi juridinės galios“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių