Vokietija pakartojo, kad netieks ginklų Ukrainai

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas  pakartojo, kad jo šalis netieks ginklų Ukrainai.

Vokietija remia Ukrainos saugumo interesus ir nori prisidėti prie to, „kad pagaliau Donbase įsivyrautų taika“, - pabrėžė H. Maasas trečiadienį Berlyne spaudos konferencijoje su Ukrainos diplomatijos vadovu Dmitrijumi Kuleba. Tačiau ginklų tiekimas Kijevui esą sumažintų politinio konflikto sprendimo perspektyvas.

H. Maasas pabrėžė Vokietijos pastangas surengti ministrų susitikimą vadinamuoju Normandijos formatu. Dėl to jis pirmadienį kalbėjęs telefonus su kolegomis iš Prancūzijos ir Rusijos Jeanu Yvesu Le Drianu ir Sergejumi Lavrovu. Paryžius ir Berlynas užima tarpininkių vaidmenį Normandijos formate. „Jei aš per pokalbį telefonu kartu būčiau pranešęs, kad nusprendėme vieną konflikto šalį aprūpinti ginklais, pokalbis būtų buvęs daug trumpesnis“, - kalbėjo H. Maasas.

D. Kuleba savo ruožtu pakartojo savo šalies prašymą gauti vokiškų ginklų. Jis pabrėžė, kad ginklų embargas Kijevui nėra paskelbtas. „Kiek žinau, Vokietijos įstatymuose nėra ir teisinio pagrindo, kuris neleistų Vokietijai parduoti ginklų“, - sakė ministras. Todėl Kijevas Vokietijos vyriausybės sprendimą netiekti ginklų esą traktuoja kaip politinį sprendimą.

Ukrainos vyriausybė dėkinga Berlynui už tai, kad ji nori „konfliktus spręsti politinėmis priemonėmis“, - pabrėžė D. Kuleba. „Labai viliamės, kad būtent tai padės mums atgauti savo teritorijas“. Tačiau ministras įspėjo ir dėl scenarijaus, kad Rusija puls Ukrainą ir dėl asimetrinio karo. „Labai tikiuosi, kad niekas nesigailės, kad nepadėjo Ukrainai padidinti savigynos šansų“, - tęsė D. Kuleba.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių