Vokietija ragina nedelsiant paleisti sulaikytą A. Navalną

Maskva turi „nedelsiant“ paleisti Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, pirmadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas).

Sekmadienį A. Navalnas buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai parskrido iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po mėginimo jį nunuodyti.

A. Navalnas „priėmė sąmoningą sprendimą sugrįžti į Rusiją, nes laiko ją savo asmeniniais ir politiniais namais“, sakė H. Maasas ir pridūrė, jog „visiškai nesuprantama“, kad Rusijos valdžia sulaikė jį vos grįžusį.

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, kelių Bendrijos valstybių vyriausybės, Kanada ir išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) aukšto rango patarėjas iškart paragino Maskvą nedelsiant paleisti A. Navalną. Kai kurios ES narės paragino imtis naujų sankcijų prieš Rusiją.

Prie šių raginimų prisijungė ir žmogaus teisių gynimo organizacijos. „Amnesty International“ paskelbė A. Navalną sąžinės kaliniu ir apkaltino Rusijos valdžią, kad ji vykdo „negailestingą kampaniją“, siekdama jį nutildyti.

Vokietijos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad Rusija yra saistoma savo konstitucijos bei tarptautinių įsipareigojimų, ir sakė, kad „šie principai turėtų būti taikomi“ ir A. Navalno atžvilgiu, todėl jis privalo būti nedelsiant paleistas.

Vokietija taip pat nori, kad Rusija „nuodugniai ištirtų bandymą nunuodyti [A. Navalną] ir patrauktų atsakomybėn atakos vykdytojus“, sakė H. Maasas.

Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba nurodė, kad A. Navalnas ieškomas, nes pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Tarnyba nurodė, kad „jis bus laikomas suimtas“ iki teismo sprendimo.

44 metų A. Navalnas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o po poros dienų komos būklės buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Vakarų ekspertai nustatė, kad Kremliaus kritikas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Berazumiai

Berazumiai portretas
Silpnapročių komentarai. Apie Navalna žinantys tik iš rusų propagandos.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kam ta Vokietiją jį išleido ? Užvaikysit tą ežilą....

je

je portretas
o kam nusikaltelis reikalingas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių