Pereiti į pagrindinį turinį

V.Ušackas išvyko ginti tautiečių Šiaurės Airijoje

2006-10-13 00:00

Lietuviai vis dažniau tampa rasistinių išpuolių taikiniu

Lietuviai vis dažniau tampa rasistinių išpuolių taikiniu

Vakar Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas išvyko į Šiaurės Airiją. Jis ten ketina aptarti dažnėjančius išpuolius prieš lietuvių emigrantus, pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC.

V.Ušackas susitiko su vietine valdžia ir lietuvių bendruomenės atstovais bei Lietuvos garbės konsulu Šiaurės Airijoje Viljamu Sinertonu aptarti galimus renginius, kurie pristatytų Lietuvą ir pagerintų mūsų šalies ir jos piliečių įvaizdį šiame Jungtinės Karalystės regione. Vizito metu taip pat numatyti susitikimai su vietinės žiniasklaidos atstovais.

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, šiuo vizitu siekiama atkreipti Šiaurės Airijos regioninės ir vietinės valdžios bei visuomenės dėmesį į sistemingai besikartojančius išpuolius prieš Lietuvos piliečius.

“Šiuos incidentus mes sekame su didžiuliu susirūpinimu. Aš tikiu, jog galime dirbti kartu, kad padidintume sąmoningumą, abipusę pagarbą ir toleranciją”, - BBC sakė V.Ušackas. Praėjusį savaitgalį Lisburne buvo užpulti trys namai, kuriuose gyvena lietuviai. Per prieš svetimšalius nukreiptas atakas buvo daužomi langai ir mėtomos sprogstamosios medžiagos. Per šį išpuolį, kurį policija vadina ksenofobiniu, niekas nenukentėjo. Rugsėjo pabaigoje Danganone buvo užpulti septyni namai, kuriuose gyvena lietuviai ir lenkai. Pro langus buvo mėtomos plytos su priklijuotais lapeliais, raginančiais išvykti iš šalies.

Birželio pabaigoje skelbta, kad Belfasto pietų priemiestyje buvo užpulti du lietuviams priklausantys namai. Šių atakų metu buvo išdaužti trys langai, o sienos apmėtytos dažais.

Gegužę airių protestantų ir katalikų jaunimas viename miestelyje susirėmė su būriu lietuvių. Kaip rašė Šiaurės Airijos dienraštis “News Letter”, miestelio pagrindinėje gatvėje mušėsi apie 50 žmonių. Vienas liudininkas teigė, kad iš pradžių airiai mušėsi su lietuviais, o paskui lietuviai pliekėsi tarpusavyje. Pernai sausį Tairono apygardoje buvo nužudytas 23 metų Giedrius Vainauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų