Pereiti į pagrindinį turinį

Vyrų deficitas – bendra Latvijos ir Lietuvos problema

Likimas: net gražioms ir protingoms latvėms vyrų tenka ieškoti užsienyje arba vienoms auginti vaikus.
Likimas: net gražioms ir protingoms latvėms vyrų tenka ieškoti užsienyje arba vienoms auginti vaikus. / "Scanpix" nuotr.

Prieš dvidešimt metų Latvija atsikratė komunistinės valdžios, bet šalies moterys geriau negu vyrai išgyveno perėjimą prie kapitalizmo. Jos yra labiau išsilavinusios ir rečiau miršta jaunos. Didelis vyrų mirtingumas privedė prie to, kad latvėms labai sunku susirasti partnerį.

Vaikinų ieško užsienyje

Dania ir Zanė, dvi vienišos latvės, atėjo į kavinę Rygos centre paplepėti mėgstama tema – apie dėmesio vertų vyrų trūkumą. Joms abiem 29-eri, jos gražios, stilingos ir išsilavinusios, bet Latvijoje nepakanka atitinkamų vyrų.

Dania organizuoja filmų festivalį, 98 proc. jos kolektyvo sudaro moterys.

"Čia nėra nieko blogo, bet tiesiog dėl pusiausvyros norėtųsi daugiau vyrų, su kuriais galėtum paplepėti, paflirtuoti. Taip būtų tiesiog įdomiau", – juokėsi moteris.

"Štai kodėl visos mano draugės išvažiavo į užsienį ir ten susirado vaikinus", – pritarė Zanė.

Lyčių disbalansas

Nors Latvijoje gimsta daugiau berniukų negu mergaičių, pusiausvyra kardinaliai keičiasi vyresnio amžiaus grupėse. Latvijos vyrai dažnai miršta anksti, todėl šalyje moterų yra 8 proc. daugiau negu vyrų.

Lyčių disbalansas plika akimi matomas Rygoje įsikūrusio Latvijos universiteto vestibiulyje. Pasak sociologijos dėstytojos Baibos Belos, čia mokosi 50 proc. daugiau moterų nei vyrų. Tai reiškia, kad moterims dažnai būna sunku susirasti atitinkamo išsilavinimo vyrą.

Anot B.Belos, tuo metu, kai moterys pradeda galvoti apie šeimą, vyrai miršta jaunesni ir keturis kartus dažniau žudosi.

Moterys gyvena ilgiau

"Pirmą kartą lyčių disbalansas išryškėja amžiaus grupėje nuo 30 iki 40 metų, – paaiškino B.Bela. – Šioje grupėje vyrų mirtingumas yra tris kartus didesnis negu moterų. Automobilių vairavimas, alkoholizmas ir nelaimės darbe didesnę grėsmę kelia vyrams nei moterims."

Amžiaus grupėje iki 30 metų yra maždaug 9 tūkst. daugiau vyrų nei moterų. Bet grupėje nuo 30-ies iki 39-erių moterų yra 3 tūkst. daugiau.

Latvės gyvena maždaug 11 metų ilgiau už savo vyrus – tai didžiausias priešingų lyčių atstovų gyvenimo trukmės skirtumas visoje ES.

"Eržilų kultūra"

Yra vietų, kuriose vyrai aiškiai dominuoja. Pavyzdžiui, sporto baruose, kurių Rygoje labai daug. Viename jų sutiktas 28 metų programinės įrangos inžinierius Agris Riekstis dėl lyčių disbalanso kaltino šalyje vyraujančią vadinamąją eržilų kultūrą, kuri skatina rizikuoti, greitai lakstyti automobiliais, rūkyti ir vartoti alkoholinius gėrimus.

"Susiformavo požiūris, kad tai yra vyriška, kad kuo daugiau alkoholio išgersi, tuo vyriškesnis atrodysi, – aiškino A.Riekstis. – Daugelis supranta, kad tai yra absurdas, bet toks požiūris egzistuoja."

Vyrai jaučia spaudimą

Psichoanalitikas Ansis Stabingis, padedantis vyrams gydyti depresiją ir polinkį į savižudybę, teigė, kad prieš 20 metų atėjus kapitalizmui vyrai pradėjo jausti didelį spaudimą būti finansiškai pajėgiems. Ekonominė krizė, palikusi be darbo 20 proc. darbingo amžiaus latvių, šias ambicijas padarė dar labiau nepasiekiamas. Štai kodėl 2008 m. prasidėjus krizei savižudybių skaičius Latvijoje, kuris jau buvo vienas aukščiausių ES, padidėjo dar 16 proc.

"Yra reikalavimai, kaip vyrai turi gyventi. Ir jeigu jie nesugeba atitikti šių standartų, puola į depresiją, – paaiškino A.Stabingis. – Nesugebėdami išspręsti šios problemos jie pradeda vartoti alkoholį arba pasineria į azartinius žaidimus."

Statistika rodo, kad daugiau nei 80 proc. savižudžių Latvijoje yra vyrai.

A.Stabingis įsitikinęs, kad moterys dažnai būna tvirtesnės sudėtingomis aplinkybėmis, jos dažnai kreipiasi profesionalų pagalbos. Pasak specialisto, vienišų motinų Latvijoje yra daugiau negu bet kurioje kitoje ES šalyje, ir rūpindamosi vaikais jos labiau stengiasi nepalūžti.

Protingos, bet vienišos

Tačiau vienišai motinai vyrą susirasti dar sunkiau. Šią problemą ilgai stebi Dacė Ruksanė, populiaraus žurnalo moterims "Lilit" redaktoriaus pavaduotoja ir sekso skilties autorė.

"Protingos moterys dažnai yra vienišos, net jeigu jos labai gražios, – tvirtino D.Ruksanė. – Jos nori susirasti lygiavertį partnerį, bet vyras, turėdamas didelį pasirinkimą, nesistengia tobulėti. Jis tiesiog sėdi prie televizoriaus, nes žino, kad vis tiek turės moterį. Jeigu viena jam netiks, susiras kitą. Protingos moterys nenori tokių partnerių."

Specialisto komentaras

Dalia LeinartėProf. Dalia Leinartė

Vilniaus universiteto Lyčių studijų centro direktorė

Žinia, kad Latvijoje gyvena 8 proc. moterų daugiau nei vyrų nėra netikėta. Lietuvoje pasiskirstymas pagal lytį panašus. 2010 m. čia registruota 53,5 proc. moterų ir 46,5 proc. vyrų. Kitaip tariant, tūkstančiui vyrų mūsų šalyje tenka 1151 moteris. Kaime šis skirtumas kiek mažesnis: tūkstančiui vyrų tenka 1057 moterys, o mieste – 1201 moteris.

Žinoma, mažesnis vyrų skaičius gali turėti įtakos moterų galimybei ištekėti. Tai pastebima abiejose Baltijos šalyse. Šiais metais iš 100 vyrų santuokoje niekada negyveno 26, iš 100 moterų – 35. Kita vertus, fiksuotos oficialiai registruotos santuokos. Įdomu tai, kad apie 54 proc. išsiskyrusių ir šiuo metu nesantuokinėje partnerystėje gyvenančių vyrų Lietuvoje mano, kad per artimiausius trejus metus susituoks su dabartine ar kita partnere. T. y. vyrai nori gyventi santuokoje kaip stabilioje ir labiau užtikrintoje partnerystėje. Tačiau tarp išsiskyrusių ir šiuo metu nesantuokinėje partnerystėje gyvenančių moterų, ketinančių susituokti, tėra tik 20 proc.. Net 80 proc. tokių moterų Lietuvoje neketina apskritai tuoktis nei su dabartiniu, nei su kitu partneriu.

Tai byloja, kad šiandien moterys dažniau nei vyrai linkusios rinktis ne santuoką, bet nesantuokinę partnerystę ir apskritai siekia įgyvendinti kitas gyvenimo strategijas ir scenarijus. Atrodo, kad net esant idealiam gyventojų balansui pagal lytį – kai hipotetiškai visos moterys galėtų ištekėti, – jos sąmoningai renkasi ne oficialiai įteisintą santuoką, bet neregistruotas partnerystes ir dažnai – karjerą. Tai liudija ir statistika. Šiuo metu Lietuvoje yra 45,4 proc. ištekėjusių moterų ir 51,8 proc. vyrų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų