Žiniasklaida: A. Lukašenka ir A. Merkel sutarė dėl Baltarusijos ir ES derybų dėl krizės

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel dar kartą pasikalbėjo telefonu ir sutarė, kad migrantų krizė Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje turėtų būti aptarta Minsko ir Briuselio, trečiadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Pasak agentūros, abu lyderiai „pasiekė tam tikrą susitarimą, kaip toliau spręsti iškilusius klausimus“.

Baltarusijos autoritarinis lyderis ir A. Merkel „sutarė, kad visa problema bus iškelta iki Baltarusijos ir ES lygio“, pranešė BelTA, remdamasi A. Lukašenkos spaudos tarnyba.

Pranešime priduriama, kad „abiejų pusių pareigūnai nedelsiant pradės derybas“.

Anot BelTA, „tuo pačiu kontekstu bus sprendžiamas ir pabėgėlių noras patekti į Vokietiją“.

„Per pokalbį prezidentas taip pat buvo informuotas apie Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) prašymą, kad procese privalomai dalyvautų tarptautinės organizacijos, sprendžiančios pabėgėlių bei migrantų problemas ir jau dabar aktyviai bendradarbiaujančios su Baltarusija“, – rašoma pranešime.

Pranešimų apie šį pokalbį ar kokius nors susitarimus Vokietijos pusė kol kas nepaskelbė.

A. Lukašenka ir A. Merkel pirmadienį jau kalbėjosi telefonu. Kaip pranešama, jie aptarė migracijos krizės prie Baltarusijos ir Europos Sąjungos sienos sprendimą. Tai buvo A. Lukašenkos pirmas pokalbis telefonu su kuriuo nors Vakarų lyderiu nuo to laiko, kai Minskas numalšino pernai kilusias masines antivyriausybines demonstracijas.

„Pokalbio metu buvo aptartos įvairios problemos ir pirmiausia situacija, susijusi su pabėgėliais prie Baltarusijos ir Lenkijos, Baltarusijos ir Lietuvos bei Baltarusijos ir Latvijos sienų. Pokalbio metu išsamiai aptarti migracijos problemos sprendimo būdai ir perspektyvos, siekiant užkirsti kelią situacijos eskalavimui pasienyje“, –  kiek anksčiau trečiadienį sakė Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba.

A. Lukašenka ir A. Merkel aptarė paramą pabėgėliams teikiant humanitarinę pagalbą, nurodė ji.

„Aliaksandras Lukašenka ir Angela Merkel susitarė dėl tolesnių kontaktų siekiant išspręsti situaciją“, – pažymėjo spaudos tarnyba.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į ES nares Lenkiją, Lietuvą ir Latviją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių prezidento rinkimų.

Baltarusija neigia kurstanti šią krizę.

A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) patvirtino žinią apie pirmadienio pokalbį.

Pasak jo, abu lyderiai „kalbėjosi apie sudėtingą padėtį prie Baltarusijos ir ES sienos, ypač dėl būtinybės suteikti humanitarinę pagalbą ten esantiems pabėgėliams ir migrantams“.

„Jie susitarė tęsti dialogą šia tema“, – pridūrė S. Seibertas.

Praeitą savaitę A. Lukašenkos sąjungininkas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ragino ES lyderius tiesiogiai kalbėtis su A. Lukašenka ir pridūrė, kad A. Merkel pasiruošusi tai padaryti.

Pirmadienį vakare V. Putinas taip pat aptarė krizę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu). Abi pusės sakė, kad priešprieša turi būti mažinama.

ES pirmadienį uždegė žalią šviesą naujoms sankcijoms A. Lukašenkos režimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sugedę su blogu kvapu konservai

Sugedę su blogu kvapu konservai portretas
Konservatorių ir liberastų eilinis fiasko kurstant ir remiant visokias krizes ir politines intrigas.

taip

taip portretas
gerai patvarke nes pajuto kad kazkam teks atsakyt uz si genocida kuris buvo uzmegstas dar erdoganato saikos ne be u spec t veiklos visose pasaulio taskuse kur jav pentagonas ir vykde karokorporaciju uzsakymus zmoniu gyvybiu saskaita kas vyksta iki siol fasistyniame rezime biokaro fone======

To Algis

To Algis portretas
O kas tavo nuomone jos partneriai, gal ubagai iš rytų europos Lietuva ir Lenkija, kurios išlaikomos ES? Labai juokinga. Merkel viena tokių darbų nedaro. Aptarė su kuo reikėjo. Šio atveju buvo svarbu gelbėti žmones nuo šalčio. Procesas pajudėjo žmones skraidinami namo,kiti gavo pastogę,treti bus skraidinami į Vokietiją. O kaltieji vėliau galės atsakyti už kaltes.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių