Žmones iš pražūtingo gaisro Delyje gelbėję ugniagesiai sveikinami kaip didvyriai

Indijos sostinėje savaitgalį per pražūtingą gaisrą 27 žmones išgelbėję ugniagesiai pirmadienį buvo sveikinami kaip didvyriai, o pareigūnus užgriuvo visuomenės pykčio banga, kad 43 gyvybių pareikalavusi nelaimė įvyko, nes vėl buvo nepaisoma saugos taisyklių.

Pražūtingiausias per daugelį dešimtmečių gaisras Delyje sekmadienį paryčiais įsiplieskė keturių aukštų pastate, kuriame buvo siuvami krepšiai. Senajame miesto kvartale stovinčiame pastate tuo metu miegojo darbininkai migrantai.    

Ugniagesys Rajeshas Shukla (Radžešas Šukla), iš gaisro išnešęs vienuolika žmonių ir per sudėtingą gelbėjimo operaciją patyręs sužalojimų, sakė, kad jį sukrėtė viduje rastų žmonių skaičius.  

„Niekas iš tame rajone buvusių žmonių neinformavo mūsų, kad tiek daug žmonių yra pastato viduje. Kai kas kalbėjo, kad viduje yra įstrigę trys ar keturi žmonės“, – sakė ugniagesys dienraščiui „The Times of India“.  

„Kambaryje (trečiame pastato aukšte) išvydau mažiausiai 30 žmonių, dauguma jų miegojo. Keli jau buvo mirę... Mums buvo pasakyta, kad darbininkai miega pamainomis“, – kalbėjo jis.   

Gelbėjome darbininkus nešdami juos ant savo pečių. Kai kuriuos teko net vilkti.

R. Shukla pridūrė, kad jei ugniagesiai būtų iškart turėję daugiau informacijos, „mes būtume galėję išgelbėti daugiau gyvybių“.

Pirmadienį apdegusios sienos ir aprūkę langai liudijo ankštose patalpose įvykusią tragediją.  

Vietos gyventojai naujienų agentūrai AFP sakė, kad visi šiame rajone veikiantys nelegalūs fabrikai nakčiai nuleidžia ir užrakina apsaugines žaliuzes, kad darbininkams užtektų laiko pabėgti, jei į patalpas nuspręstų užsukti policija. 

„Tačiau šįkart tiems žmonėms jos atnešė pražūtį, nes buvo prarasta daug brangaus laiko bandant patekti į pastatą“, – sakė vienas vietos gyventojas. 

„Netekome visko“

Ugniagesys Ashishas Malikas (Ašišas Malikas), iš liepsnojančio pastato išnešęs šešiolika žmonių, sakė, kad jam su kolegomis „teko smarkiai rizikuoti“ nešant žmones žemyn vieninteliais palaikiais laiptais.   

„Gelbėjome darbininkus nešdami juos ant savo pečių. Kai kuriuos teko net vilkti“, – pasakojo ugniagesys. 

Per gaisrą 32 ir 34 metų sūnų netekęs Zameelas Ahmedas (Zamilas Ahmedas) sunkiai tramdė ašaras. 

„Penki mano vaikaičiai prarado savo tėčius. Netekome visko“, – kalbėjo jis.

Indijos Būsto ir urbanistinės plėtros ministras Hardeepas Singhas Puri (Hardipas Singhas Puris) pažėrė kritikos Delio valstijos vyriausybei, kad leido to pastato savininkams „nebaudžiamai“ veikti.

Jeigu visi miesto departamentai būtų tinkamai atlikę savo darbą, galėjo būti išgelbėta daug žmonių gyvybių.

Praėjimai buvo siauri, visur buvo pilna pavojingai kabaruojančių elektros laidų bei kabelių, sakė ministras ir pridūrė, kad pastato savininkai nepaisė saugumo ir priešgaisrinės saugos normų. 

„Jeigu visi miesto departamentai būtų tinkamai atlikę savo darbą, galėjo būti išgelbėta daug žmonių gyvybių“, – sakė H. Singhas Puri. 

Policija nurodė, kad pastato savininkas ir valdytojas buvo areštuoti, o nelegalia gamyba ten buvo užsiimama negavus priešgaisrinės saugos leidimų. 

Naujienų agentūra „Press Trust of India“ pranešė, kad pastate buvo gaminami sieniniai veidrodžiai, taip pat siuvami mokykliniai krepšiai ir kepuraitės.  

Tokios įmonės dažnai skiria patalpas nakvoti skurstantiems darbininkams, daugelis kurių būna atvykę iš kitų šalies vietų ir taupo pinigus miegodami ten pat, kur dirba.  

Kai kurie iš darbininkų per mėnesį gaudavo vos po tūkstantį rupijų (mažiau nei 13 eurų).  

Vietos gyventojai sakė, kad pastate, kur taip pat buvo siuvami švarkai ir rankinės, yra tik vienas įėjimas. Kiekviename pastato aukšte yra po dvidešimt kambarių ir yra tik vieneri vidiniai laiptai.

Ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) tviteryje parašė, kad ši tragedija, pražūtingiausias gaisras Delyje nuo 1997 metų, kai kino teatre liepsnose žuvo 59 žmonės, yra „itin siaubinga“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių