Pereiti į pagrindinį turinį

Žudiko šūviai iš virtualios realybės perskrodė tikrovę

2006-09-16 00:00

Monrealyje siautėjęs gotų kultūros gerbėjas garbino mirtį propagavusius žaidimus

Monrealyje siautėjęs gotų kultūros gerbėjas garbino mirtį propagavusius žaidimus

Kanada vis dar ištikta šoko. Monrealio koledže šaudęs vyras, kuris nušovė 18 metų moksleivę ir sužeidė dar 19 žmonių, buvo apsėstas ginklų ir mirties manijos. Prieš žudynes jis žaidė žiaurumą propaguojantį kompiuterinį žaidimą. Į tą patį žaidimą buvo įnikęs ir maskvietis, šių metų sausį peiliu subadęs sinagogos lankytojus.

Ragina griežtinti ginklų kontrolę

Kanada aiškinasi nusikaltimo priežastis, prisimena panašius ankstesnius įvykius šioje šalyje ir JAV, kalbinami panašių žudynių liudininkai.

Šalyje raginama griežtinti ginklų įsigijimą. Kanados premjeras Stivenas Harperis pareiškė, kad dar per anksti kalbėti, ar būtina sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymus. “Įstatymai, kuriuos mes turime, nuo tokių tragedijų neapsaugo. Vyriausybė ateityje stengsis juos padaryti efektyvesnius”, - teigė jis.

Šiuo metu Toronte vykstančio filmų festivalio žvaigždė Šeroun Stoun pareiškė, kad žudyti Kimvirą Gilą paskatino tai, kad jam trūko meilės.

Koledžą pasirinko atsitiktinai

Užpuolikas, 25 metų K.Gilas gyveno viename Monrealio priemiesčių. Nusikaltimo Dosono koledže liudininkai sakė, kad žudikas vilkėjo juodą apsiaustą, buvo apsikirpęs labai trumpai, tik ant viršugalvio turėjo ilgesnių plaukų kuokštą. Iš pradžių jis pradėjo šaudyti lauke, o paskui įėjo į valgyklą, kurioje buvo pilna žmonių.

Policijos atstovas Francis Doras pasakojo, kad K.Gilas anksčiau nebuvo patekęs į policijos akiratį. “Jis psichiškai nesveikas”, - sakė jis.

Anot pareigūno, vaikinas atvažiavo automobiliu, išlipo, pasiėmė ginklą. Policija mano, kad šį koledžą žudikas pasirinko atsitiktinai, nes su juo neturėjo jokių ryšių.

Žudikas nusišovė pats

Pareigūnai pranešė, kad mirusi mergina yra Anastasija De Susa. Medikai informavo, kad keturių sužeistųjų būklė tebėra kritiška, o du jau perkelti iš intensyviosios slaugos palatos. Aukų amžius yra 17-48 metai.

Žuvusi mergina mokėsi Dosono koledže, kur dėstoma anglų kalba ir kurioje mokosi maždaug 10 tūkst. 16-19 metų amžiaus moksleivių. Liudininkai pasakojo, kad K.Gilas prie koledžo pradėjo šaudyti trečiadienį 12 val. 41 min. vietos laiku, o paskui įėjo pro pagrindinį įėjimą ir toliau šaudė pastato viduje. Policija į įvykio vietą atvyko greitai todėl, kad buvo tame rajone pagal kitą iškvietimą.

Iš pradžių buvo teigiama, kad užpuoliką nužudė policijos šūviais. Tačiau vakar Kvebeko policija pranešė, kad K.Gilas mirė nuo paties paleistos kulkos į galvą. Jo rankoje buvo kita šautinė žaizda, kuri nebuvo pavojinga gyvybei ir kurią tikriausiai padarė policijos pareigūno paleista kulka.

Pranešama, kad K.Gilas turėjo tris šaunamuosius ginklus. Netoli koledžo pastatytame jo automobilyje buvo dešimtys dėžučių su šoviniais.

Pasikeitė tapęs gotu

Interneto svetainėje, skirtoje gotų kultūrai, K.Gilas rašė, kad gimė 1981 metų liepos 9 dieną Monrealyje ir yra kilęs iš Indijos. Save jis vadino Mirties angelu. Svetainėje pateikta daugiau kaip 50 nuotraukų, kuriose jis pavaizduotas įvairiomis pozomis su skirtingais ginklais. Jis vilki juodą apsiaustą.

Internetiniame dienoraštyje svetainėje www.vampirefreaks.com jis rašė, kad mėgsta ginklus ir norėtų mirti. Jo pseudonimas buvo “fatality666” (“lemtis666”). .

Paskutiniai žudiko įrašai interneto dienraštyje buvo palikti likus kelioms valandoms iki šaudymo koledže. Apie žudiką ten nebuvo daug informacijos. Apie vaikiną buvo galima spręsti iš to, kaip jis apibūdino savo filosofiją: “Pasaulis užknisa, mokykla užknisa, gyvenimas užknisa”.

Daugelis jo nuotraukų buvo darytos vonios kambaryje, ant kurio sienų matyti gangsterių ir siaubo filmų plakatai.

Kai kurie šūkiai atspindėjo jo pyktį. Vienas plakatas buvo natūralaus antkapio dydžio su įrašu “Kimviras. Gyveno greitai, mirė jaunas. Paliko suknežintą lavoną”. Kitas šūkis skelbė: “Gyvenimas yra kaip videožaidimas, tu turi kada nors mirti”.

Vaikinas anketoje atsakė ir į žemiškus klausimus. “Ar kada nors esi buvęs įsimylėjęs?” “Taip”. “Ar gerai sugyveni su tėvais?” “Ne”. “Ar pastarąjį mėnesį buvai pasimatyme?” “Ne”. Kaip nori mirti? “Kaip Romeo ir Džiuljeta, arba per kulkų krušą”.

Svetainėje www.vampirefreaks.com vakar paskelbtas pareiškimas, kad tinklalapis neskatina smurto ir smerkia žudynes Monrealyje. “Mes turime apie 600 tūkst. narių. Tarp tiek žmonių visada atsiras keletas, kurie bus linkę nusikalsti”, - teigė svetainės administratorius Džetro Berelsonas.

Jis teigia, kad daugelis juodai apsirengusių gotų yra draugiški ir malonūs žmonės. Tačiau vaikino kaimynai žurnalistams pasakojo, kad K.Gilas smarkiai pasikeitė po to, kai pradėjo rengtis juodai ir keistai šukuotis. Vaikino tėvus kaimynai apibūdino kaip labai gerus žmones.

Žaidime kastuvais kapojamos galvos

K.Gilas buvo susižavėjęs žaidimais, kuriuose garbinama mirtis. Jis ypač mėgo žaisti “Postal”. Juodu humorui ir beprasmiu smurtu paremtas žaidimas yra tapęs kultinis. Pagrindinis veikėjas kasdien išeina į gatves miesto, kuriame visi trokšta jo mirties.

Žaidimas pasirodė 1997 metais, jo antra dalis išleista 2003 metais. Jį kuria kompanija “Running with Scissors” (“Bėgimas su žirklėmis”).

Šiame žaidime žaidėjai yra priversti žudyti, kad patys išgyventų. Žaidime veikia “al Qaeda” teroristai, savo išvaizda panašūs į Osamą bin Ladeną. Apskritai dauguma iš Artimųjų Rytų kilusių personažų turi kokių nors ryšių su teroristais.

Žaidime galima nusišlapinti ant kitų veikėjų, taip priverčiant juos vemti. Juodlige užkrėstos karvių galvos naudojamos kaip ginklas, priverčiantis vemti krauju. Katės naudojamos vietoj ginklų duslintuvų, gyvūnams vamzdžius įkišant į tiesiąją žarną. Žmonėms galvos kapojamos kastuvais.

K.Gilas taip pat mėgo žaisti “Super Columbine Massacre”. Šis žaidimas paremtas 1999 metais Kolorado valstijoje vykusiomis žudynėmis koledže, kur žuvo 13 žmonių.

Kai kurie psichologai teigia, kad tokie žaidimai yra geras būdas “nuleisti garą”. Jie taip pat ragina tėvus padėti vaikams atskirti žaidimus nuo tikrovės.

Paveiktas žaidimo rusas žudė žydus

Žaidimas “Postal” liūdnai išgarsėjo ir Rusijoje po to, kai šių metų sausį dvidešimtmetis Aleksandras Kopcevas peiliu subadė kelis žmones sinagogoje Maskvos centre. Per apklausą A.Kopcevas taip pat sakė, kad sprendimą užpulti sinagogą “priėmė, paveiktas atitinkamų knygų ir interneto tinklalapių”.

Jo tėvas žurnalistams pasakojo, kad žmogžudysčių dieną sūnus sėdėjo namuose ir nieko neveikė. Tačiau jis paminėjo ir dar vieną detalę - prieš pat žudynes ilgai sėdėjo prie kompiuterio įnikęs į žaidimą “Postal”.

Vakar Maskvos miesto teismas nuteisė A.Kopcevą 16 metų laisvės atėmimu. Teismas paskyrė jam priverstinį gydymą bausmės atlikimo vietoje.

Valstybiniai draudimai

Dar 2004 metais Naujosios Zelandijos vyriausybės institucija, kuri atsakinga už filmų ar kitokios publikacijos atrinkimą, uždraudė “Postal” žaidimą

“Žaidimas, kuriame žaidėjas turi padaryti kuo daugiau blogo ir pralieti kuo daugiau kraujo, yra tiesiog sunkiai suvokiamas sveiku protu”, - rašoma pranešime. Bet kuris, turintis šį žaidimą, gali būti nubaustas 1400 dolerių bauda. Tie, kurie jį pardavinėja, reklamuoja, demonstruoja viešai ar nuomoja, gali būti nubausti 14 tūkst. dolerių bauda. Vėliau šį žaidimą uždraudė dar kelios valstybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų