Sprogimai Beirute prie Irano ambasados pareikalavo mažiausiai 23 gyvybių (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Per dvigubą sprogdinimą prie Irano ambasados Beiruto pietiniame rajone, kuris yra šiitų islamistų „Hizbollah“ tvirtovė, mažiausiai 23 žmonės žuvo, o dar beveik 150 buvo sužeisti, pranešė šaltiniai Libano vyriausybėje.

Galingi sprogimai, driokstelėję antradienį šalia daugiaaukščio ambasados pastato, sukėlė didžiulę sumaištį, apgadino aplinkinių pastatų fasadus ir padegė aplink buvusius automobilius.

Atsakomybę dėl šio kruvino išpuolio prisiėmė viena džihadistų grupuotė, susijusi su tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda".

"Tai dviguba kankinių operacija, kurią įvykdė du didvyriškų Libano sunitų didvyriai", - Abdullah Azzamo (Abdulos Azamo) brigadų narys Sirajeddinas Zreikatas (Siradžedinas Zreikatas) parašė savo paskyroje socialiniame tinkle "Twitter".

Pietiniuose Beiruto priemiesčiuose, kurie laikomi Libane didelę įtaką turinčio „Hizbollah“ tvirtove, anksčiau šiais metais jau buvo susprogdintos dvi galingos bombos.

Tas Irano remiamas judėjimas prieštaringai vertinamas dėl to, kad pasiuntė tūkstančius savo kovotojų padėti Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui, įsitraukusiam į jau 32 mėnesius vykstantį brutalų pilietinį karą.

Damasko vyriausybė nedelsdama pasmerkė rytą Beirute įvykdytus sprogdinimus.

„Sirijos vyriausybė griežtai smerkia teroro ataką, įvykdytą prie Irano ambasados Beirute“, – pranešė valstybinė televizija.

Pasak jos, „naftos dolerių kvapas sklinda nuo visų teroristinių veiksmų prieš Siriją, Libaną ir Iraką“. Šiuose komentaruose televizija akivaizdžiai turėjo omenyje Saudo Arabiją ir Katarą, remiančius Sirijos sukilėlius.

Iranas taip pat pasmerkė šiuos sprogdinimus, kaltindamas dėl jų Izraelį ir jo „samdinius“. Tuo tarpu Izraelis iškart paneigė esantis kaip nors susijęs su šia ataka.

Libano sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per tuos sprogdinimus žuvo 23 žmonės, o dar 146 buvo sužeisti.

Vienas vyriausybės šaltinis sakė, kad tarp žuvusiųjų yra Irano kultūros atašė šeichas Ibrahimas Ansari (Ibrahimas Ansaris).

„Jis ėjo į ambasadą, kai driokstelėjo sprogimas. Jis buvo sunkiai sužeistas ir mirė ligoninėje“, – nurodė šaltinis.

Kitas aukšto rango šaltinis saugumo tarnybose, pageidavęs neviešinti jo vardo, patvirtino kad sprogimai buvo du.

„Kol kas negalime pasakyti, kad tai buvo mirtininkų atakos, ar bombos buvo detonuotos per atstumą“, – aiškino šaltinis, pridūręs, kad šio išpuolio taikinys „tikriausiai“ buvo Irano ambasada.

Irano ambasadorius Ghazanfaras Roknabadi (Gazanfaras Roknabadis) sakė, kad nei vienas ambasados pastate buvęs darbuotojas nenukentėjo.

„Visi kolegos ambasados viduje yra visiškai sveiki“, – jo žodžius citavo naujienų agentūra „Mehr“.

Vienas incidento vietoje apsilankęs naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad gatvė buvo aptaškytos krauju; visur buvo pažirusios stiklo šukės. Libano žiniasklaida rodė šiurpius vaizdo įrašus, kuriuose matomi apdegę lavonai – kai kurie tebeliepsnojantys. Nuolaužomis nuklotoje gatvėje stovėjo degantys automobiliai.

Apkvaitę gyventojai vaikščio tarp pajuodavusių medžių ir mašinų.

„Padėtis labai sunki, – sakė apie 30 metų vietos gyventoja Farah (Fara). – Tai didžiulis barbariškumas. Žmonės nori gyventi. Po tokio įvykio gyvenimas bus paralyžiuotas kelioms dienoms. Ačiū Dievui, mano vaikai buvo mokykloje.“

„Hizbollah“, kurio kovotojai padeda B.al Assado (Bašaro Asado) pajėgoms kautis su sukilėliais, tvirtovėse pietų Beirute anksčiau šiais metais buvo detonuoti jau du sprogmenų prikrauti automobiliai.

Per liepos 9-ąją ir rugpjūčio 15-ąją įvykdytas atakas žuvo iš viso 27 žmonės.

Libane pastaruoju metu didėjo įtampa dėl konflikto Sirijoje: daugelis Libano sunitų, palaikančių kaimyninėje šalyje vykstantį sunitų vadovaujamą sukilimą prieš B.al Assadą, kritikuoja „Hizbollah“ vaidmenį tame pilietiniame kare.

Tačiau „Hizbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala) dar praeitą savaitę pažadėjo neišvesti savo pajėgų iš Sirijos.

„Jau kelis kartus esame sakę, kad mūsų kariai Sirijoje turi ginti ... Siriją, kuri palaiko pasipriešinimą“ Izraelio atžvilgiu, aiškino H.Nasrallah.

Ryžtingą H.Nasrallah poziciją atkartojo iš kai kurie Beiruto gyventojai po pastarųjų sprogdinimų.

„Net jeigu jie įvykdytų milijoną sprogdinimų, mes nepaliksime šios vietos“, – sakė vienas gyventojas, vardu Ali (Alis), kaltindamas dėl išpuolių „salafitus iš Sirijos“.

„Mes nebijome, kol su mumis Dievas ir Hassanas Nasrallah“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių