Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama perspėja Mianmarą dėl posūkio nuo demokratijos

2014-11-13 14:10
AFP-BNS inf.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP nuotr.

JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) ketvirtadienį dalyvaujant regioniniame susitikime, kuris turėjo pademonstruoti Mianmaro pereigą nuo armijos vadovaujamos izoliacijos, Amerika išreiškė nerimą dėl šios šalies „atsimetimo“ nuo demokratinių reformų.

B.Obama ketvirtadienį vakare per susitikimą su Mianmaro lyderiu Theinu Seinu (Teinu Seinu) – buvusiu generolu, tapusiu reformų vykdytoju, – turi iškelti itin opius teisių klausimus. Susitikimas turi įvykti Rytų Azijos viršūnių susitikimo Mianmaro sostinėje Neipide užkulisiuose.

B.Obama toną susitikimui nustatė griežtais komentarais dėl reformų spartos, kuriuos išsakė interviu Mianmaro naujienų svetainei „The Irrawaddy“. Interviu buvo paskelbtas prieš pat jo atvykimą trečiadienio vakarą trijų dienų vizitui.

„Viena pagrindinių žinių, kurias perduosiu šio vizito metu, yra ta, kad Mianmaro vyriausybė turi atsakomybę užtikrinti visų žmonių šioje šalyje saugumą ir gerovę, ir kad pagrindinės žmogaus teisės bei laisvės turėtų būti gerbiamos“, – sakė B.Obama.

„Nors buvo tam tikra pažanga politiniu ir ekonominiu frontais, kitose srityse buvo sulėtėjimas ir atsimetimas nuo reformų. Be spaudos laisvės suvaržymų toliau matome pagrindinių žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimus šios šalies etniniuose rajonuose, įskaitant pranešimus apie neteisminius žudymus, žaginimus ir prievartinį darbą“, – sakė JAV prezidentas.

Jis planavo per „visus“ savo susitikimus Mianmare kalbėti šios šalies musulmonų rohinjų mažumos vardu, ketvirtadienį žurnalistams sakė jo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Benas Rhodesas (Benas Rodsas).

Po regioninio smurto, kuris prieš dvejus metus pareikalavo dešimčių rohinjų gyvybių ir užtemdė šalies kelią demokratijos link, maždaug 140 tūkst. rohinjų yra priversti gyventi dvokiančiose perkeltųjų stovyklose vakarinėje Rakhaino valstijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų