Pereiti į pagrindinį turinį

Iranas sustabdė branduolines derybas su JAV dėl paskelbto „juodojo sąrašo“

2013-12-13 08:46
Hassan Rouhani
Hassan Rouhani / AFP nuotr.

Irano diplomatai ketvirtadienį sustabdė derybas dėl Teherano branduolinės programos su pasaulio galybėmis ir grįš konsultacijų į savo šalį, kai Vašingtonas įtraukė į „juodąjį sąrašą“ dešimtis bendrovių ir asmenų, nevykdančių JAV nustatytų sankcijų, pranešė šiitiškos respublikos valstybinė žiniasklaida.

„Irano derybininkai sustabdė derybas su (galingųjų šalių grupe) „P5 plius 1“, kol pasikonsultuos su Teheranu“, – vienas derybininkas sakė Irano valstybinei naujienų agentūrai IRNA.

Šie derybininkai diskutavo, kaip bus įgyvendinama praeitą mėnesį priimta istorinė tarpinė sutartis su „P5 plius 1“ šalimis: Didžiąja Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, JAV ir Vokietija.

Sprendimas sustabdyti derybas Vienoje buvo priimtas praėjus kelioms valandoms po to, kai Vašingtonas įtraukė į „juodąjį sąrašą“ dešimtis užsienio bendrovių ir asmenų, vengiančių vykdyti JAV nustatytas sankcijas Iranui.

Šis žingsnis paskatino du įtakingus senatorius nusileisti Baltųjų rūmų raginimams nepateikti Kongresui svarstyti naujų sankcijų Iranui.

Tačiau jis gali supykdyti Teheraną – Irano pareigūnai per kelias pastarąsias ne kartą perspėjo, jog bet kokios papildomos baudžiamosios priemonės bus laikomas praeitą mėnesį sudaryto susitarimo pažeidimu.

Pagal Ženevoje pasirašytą tarpinę sutartį Iranas įsipareigojo šešiems mėnesiams įšaldyti dalį savo branduolinės programos mainais į 7 mlrd. JAV dolerių vertės Vakarų šalių sankcijų apribojimą, kol bus tariamasi dėl galutinės išsamios sutarties, turinčios išsklaidyti pasaulio galybių susirūpinimą, jog Teheranas tikriausiai siekia pasigaminti atominių ginklų.

Jungtinės Valstijos taip pat sutiko neskelbti jokių naujų sankcijų Iranui, tačiau aukšti Vašingtono administracijos pareigūnai argumentavo, jos ketvirtadienį atlikti veiksmai yra dalis dabartinio sankcijų režimo, privertusio Teheraną sėsti prie derybų stalo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų