Pereiti į pagrindinį turinį

Japonija mini katastrofinio cunamio 4-ąsias metines

2015-03-11 11:15
AFP-BNS inf.

Japonija trečiadienį mini smarkaus žemės drebėjimo sukelto katastrofinio cunamio, kuris nusinešė tūkstančius žmonių gyvybių ir sukėlė branduolinę krizę, ketvirtąsias metines.

Ta tragedija paliko pastebimų randų Japonijos kraštovaizdyje, o kai kurių nukentėjusiųjų vargai tęsiasi iki šiol.

Atminimo ceremonijos vyko nelaimės zonos miestuose ir miesteliuose, taip pat Tokijuje. Imperatorius Akihito (Akihitas) ir imperatorienė Michiko (Mičiko) vadovauja pagerbimui tų, kurie žuvo per didžiausią taikos metu Japoniją ištikusią katastrofą.

Televizijos reportažuose matėsi, kaip nukentėjusieji ir savanoriai meldėsi prie vieno cunamio nuniokoto pastato šiaurės rytiniame Minami Sanriku uostamiestyje, tapusiu vienu iš daugelio paminklų, aiškiai primenančių apie stichijos siautėjimą.

Žmonės nuščiuvo per nacionalinę tylos minutę, o perspėjimo apie cunamius sirenos pradėjo gausti 14 val. 46 min. vietos (7 val. 46 min. Lietuvos) laiku – lygiai tuo pačiu metu, kai 2011-ųjų kovo 11 dieną vandenyno dugne netoli Japonijos šiaurės rytinių krantų įvyko 9 balų žemės drebėjimas.

Požeminių smūgių sukeltos galingos bangos nulėkė pakrantės link reaktyvinio lainerio greičiu. Per kelias minutes pajūrio gyvenvietės buvo nušluotos, o ištisos šeimos nuskendo.

„Situacija dėl nelaimės aukų tebėra rimta, – per atminimo ceremoniją sakė imperatorius. – Svarbu tęsti pastangas kurti saugią žemę nepamirštant šios pamokos.“

Nacionalinės policijos agentūra skelbia, kad iki šiol patvirtinta, kad per tą katastrofą žuvo 15 891 žmogus, o dar 2 584 tebelaikomi dingusiais. Iki šiol vis dar randama aukų palaikų.

Tūkstančiams giminaičių sunku susitaikyti su netektimi, jeigu žuvusiojo kūnas nėra rastas, todėl kai kurie tęsia asmenines paieškas.

Šičigahamos miestelio paplūdimyje trečiadienį 28 policininkai ir pakrančių sargybos pareigūnai tylomis meldėsi prieš pradėdami dviejų iki šiol nerastų gyventojų palaikų paieškas.

„Paplūdimyje esame radę kaulų, bet daugiausiai gyvūnų“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos pareigūnas Hidenori Kasahara (Hidenoris Kasahara), kapstydamas smėlį.

„Vis dar tikimės rasti (palaikus) dėl jų šeimų“, – pridūrė jis.

Branduolinė krizė

Cunamio sukelta avarija Fukušimos atominėje elektrinėje tebetemdo atmosferą Japonijoje ir yra svarbus veiksnys nacionaliniuose debatuose.

Padėtis nuniokotoje jėgainėje išlieka pavojinga, o sudėtingas jos uždarymo procesas, kaip prognozuojama, užtruks dešimtmečius.

Nors jėgainės operatorė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) sėkmingai pašalino panaudoto branduolinio kuro stypus iš saugyklos tame komplekse, jai vis dar sunku suvaldyti nuolat didėjantį radioaktyviomis medžiagomis užteršto vandens kiekį.

Po tos katastrofos Japonijoje buvo palaipsniui išjungti visi atominiai reaktoriai.

Premjero Shinzo Abe (Šindzo Abės) vyriausybės ir didelė dalis pramonės pageidauja, kad atominės jėgainės būtų vėl įjungtos, nes šaliai brangu pirkti iškastinį kurą, kurio kaina susieta su JAV doleriu, – ypač tuo metu, kai jenos kursas smunka. Tačiau visuomenė abejoja dėl tokio žingsnio.

Branduolinės energetikos priežiūros agentūra iki šiol yra leidusi vėl įjungti keturis reaktorius dviejose elektrinėse, bet jie gali pradėti veikti tik po kelių mėnesių, kai pasibaigs konsultacijos su visuomene, o vietos valdžia sutiks su tokiu žingsniu.

Iš Fukušimos 1-osios jėgainės apylinkėse esančio Namijės miesto evakuoti gyventojai trečiadienį dėjo gėles prie laikino altoriaus ir lenkėsi jūrai. Aplink tos ceremonijos vietą teberiogsojo cunamio sutraiškyti automobiliai ir nušluotų pastatų liekanos.

Japonijos žmonės baiminasi dėl radioaktyviosios taršos poveikio sveikatai, nors mokslininkai ne kartą ragino vadovautis pagrįstais faktais.

Londone įsikūrusiame Imperijos koledže dirbanti skydliaukės vėžio specialistė Gerry Thomas (Džeri Tomas), 1992 metais tyrusi 1986-ųjų Černobylio branduolinės elektrinės katastrofos poveikį žmonių sveikatai, sakė žurnalistams Tokijuje, kad žmonių susirūpinimas yra perdėtas.

„Pačios spinduliuotės poveikis sveikatai buvo labai mažas, bet poveikis sveikatai, sukeltas nerimo dėl spinduliuotės, buvo kur kas didesnis“, – ji sakė Tokijume, turėdama omenyje Černobylio katastrofos poveikio tyrimus.

Nors vyriausybė yra pažadėjusi skirti milijardus dolerių atstatymo projektams, pažanga nuniokotuose regionuose buvo lėta. Kai kurios gyvenvietės tebėra apleisti, o tūkstančiai evakuotųjų vos suduria galą su galu.

Kaip rodo vyriausybės statistika, beveik 230 tūkst. žmonių iki šiol dar negalėjo grįžti į savo namus, įskaitant daugelį evakuotųjų iš branduolinės krizės zonos. Apie 80 tūkst. žmonių tebegyvena laikinuose būstuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų