Pereiti į pagrindinį turinį

JT Saugumo Taryba suteikė mandatą tarptautinei policijos misijai Burundyje

2016-04-02 17:35
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį vienbalsiai priėmė rezoliuciją, atveriančią galimybę pradėti tarptautinę policijos misiją Burundyje, kur žudymai, kankinimai ir dažni žmonių dingimai sukūrė baimės atmosferą ir paskatino daugiau negu 250 tūkst. gyventojų pabėgti į kaimynines šalis.

Rezoliucijoje prašoma, kad JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pasitartų su Burundžio vyriausybe ir per 15 dienų pateiktų scenarijų, kaip toje šalyje galėtų būti pradėta JT policijos misija, siekiant pagerinti saugumo padėties stebėseną, skatinti žmogaus teisių ir teisinės valstybės principų laikymąsi.

Burundį neramumai krečia nuo praėjusių metų balandžio, kai prezidentas Pierre'as Nkurunziza (Pjeras Nkurunziza) paskelbė nusprendęs siekti perrinkimo trečiai kadencijai ir galiausiai laimėjo rinkimus. Jo vyriausybė vengė sutikti už išoriniu įsikišimu ir pernai atmetė pasiūlymą dislokuoti šalyje Afrikos Sąjungos (AS)  taikdarius, sakydama, kad užsienio karių atsiuntimas būtų „invazija“.

Prancūzijos parengtoje rezoliucijoje sveikinamas Burundžio valdžios sutikimas, kad AS žmogaus teisių stebėtojų kontingentas būtų padidintas nuo 100 iki 200 ir kad į šalį atvyktų 100 AS karinių ekspertų. Dokumente pažymima, kad šiuo metu Burundyje jau dirba 30 žmogaus teisių stebėtojų ir 15 karinių stebėtojų.

Toje rezoliucijoje taip pat griežtai smerkiami žmogaus teisių pažeidimai: egzekucijos be teismo sprendimo, lytinis smurtas, pilietinės visuomenės organizacijų ir žurnalistų bauginimas, pagrindinių teisių varžymai.

Prieš dvi savaites Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Zeidas Ra'adas Al Husseinas (Zeidas Raadas Huseinas) sakė Saugumo Tarybai, kad daug žmonių Burundyje gyvena „baimėje“ dėl kasdien sprogdinamų granatų, nepagrįstų areštų ir smurtautojų nebaudžiamumo.

Rezoliucijoje dar kartą reiškiamas susirūpinimas dėl „tebesitęsiančios politinės aklavietės šalyje“ ir pabrėžiama, kad svarbu pradėti „tikrą ir visus įtraukiantį dialogą pačiame Burundyje“.

Galutinė dokumento versija buvo pataisyta, atsižvelgus į JAV prieštaravimus: nuorodos į „nusiginklavimą“ buvo pašalintos iš dokumento dalies, kurioje JT komanda raginama bendradarbiauti su vyriausybe ir kitomis šalimis „nusiginklavimo, saugumo ir įstatymų viršenybės srityse“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų