Pereiti į pagrindinį turinį

Kuo daugiau ginklų, tuo geriau

2014-08-25 18:00

Vakarų Europos valstybės pasišovė kurdų kovotojams siųsti ginklų. Prancūzijos lyderis Francois Hollande'as pripažino, kad prieš kelis mėnesius pasiuntė ginklų į pilietinio karo draskomą Siriją. Kuo gi Vakarų Europos šalių politika skiriasi nuo Rusijos politikos Rytų Ukrainoje... Niekuo.

"Reuters" nuotr.

Vakarų Europos valstybės pasišovė kurdų kovotojams siųsti ginklų. Prancūzijos lyderis Francois Hollande'as pripažino, kad prieš kelis mėnesius pasiuntė ginklų į pilietinio karo draskomą Siriją. Kuo gi Vakarų Europos šalių politika skiriasi nuo Rusijos politikos Rytų Ukrainoje... Niekuo.

Kurdistano valstybės dilema

Siųsdami ginklus kurdų kovotojams vakariečiai rizikuoja. Kaip ir beveik dvejus metus gabendami ginklus Sirijos sukilėliams.

Būtent chaose paskendusioje Sirijoje gimė vadinamasis "Islamo valstybės" judėjimas, šiuo metu grasinantis Irako valstybei. Bet štai Kurdistano nepriklausoma valstybė Irako šiaurinėje dalyje, žlungant Irako valstybei, tampa jau net nebe svajone, o realybe. Jau dabar kurdai sugebėjo smarkiai išplėsti savo autonomijos teritoriją. Kas toliau?

Žinoma, šiuo metu kurdai atlieka, vakariečių požiūriu, gerą, nors juodą darbą – kovoja su islamistais. Tačiau ilgainiui niekas nėra tikras, ar patys kurdai nesurengs žygio Bagdado link.
Pajėgumų kurdams užtektų su kaupu. Milijardus kainavusi amerikiečių kurpta irakiečių armija – muilo burbulas. Tai puikiai parodė menkai ginkluotų džihadistų surengtas šturmas.

O ir tarp Irako centrinės valdžios ir Kurdistano autonominio regiono valdžios nesutarimų – apstu. Ypač Bagdadą siutina tai, jog šiaurinėje Irako dalyje – daug naftos išteklių, o Kurdistanas juos kontroliuoja ir net prekiauja su kitomis pasaulio šalimis be Bagdado palaiminimo.

Štai amerikiečiai tiesiogiai perka naftą iš Kurdistano, o ne Irako.

Dalyvaus vyriausybės darbe?

Bagdadas šiuo metu bando taikytis su Kurdistano valdžia. Pasak Hoshyaro Zebario, Irako užsienio reikalų ministro iš Kurdistano autonominio regiono, šio regiono pareigūnai dalyvaus derybose dėl naujos Irako vyriausybės formavimo. Jos, pasak šaltinų, prasidės šiandien Bagdade.

Anksčiau visi kurdų ministrai buvo pasitraukę iš vyriausybės bent tol, kol ministrų kabinetui vadovaus Nuris al Malikis.

Šis ne sykį sukėlė kurdų lyderių įtūžį, iš pradžių net apkaltinęs kurdus pagalba teroristams.

Vis dėlto Vokietijos diplomatijos vadovas Frankas Walteris Steinmeieris įspėjo, kad Kurdistano, apimančio dalį Irako, Sirijos, Turkijos ir Irano valstybių teritorijos, nepriklausomybės paskelbimas sukeltų chaosą regione.

"Nepriklausoma kurdų valstybė dar labiau destabilizuotų padėtį regione ir sukurtų naują įtampą, tikriausiai taip pat su valstybėmis, besiribojančiomis su Iraku", – pareiškė F.W. Steinmeieris.
Tiesa, po to Vokietijos diplomatijos vadovas pareiškė, kad šalis pasiruošusi ir ginklais paremti Irako kurdus, kovojančius su "Islamo valstybės" džihado kovotojais.

"Po to, kai Europos šalys pasakė, kad siųs ginklų, mes esame pasiruošę daryti tą patį", – patvirtino Vokietijos diplomatijos vadovas.

ES užsienio reikalų ministrų neeiliniame susitikime, kuris vyko rugpjūčio 15 d., buvo susitarta, kad kiekviena Bendrijos šalis savarankiškai spręs – apginkluoti kurdus ar ne.
Prancūzija pirmoji pasišovė padėti Kurdistano kovotojams. Pasak neoficialių šaltinių, Paryžius pareiškė, kad siųs kurdams net ir įmantrios ginkluotės.

Šios, anot prancūzų, reikia, nes "Islamo valstybės" kovotojai nusavino nemažai įmantrios amerikiečių ginkluotės, kurią naudojo Irako saugumo pajėgos.

Irako kariai nuo islamistų spruko ir daugelį ginklų paliko.

Prancūzų ginklai Sirijoje

Prancūzijos prezidentas F.Hollande‘as praėjusią savaitę taip pat pareiškė, kad šalis apginklavo Sirijos kovotojus, kurie kovoja su Basharo al Assado režimu.

Pasak šalies vadovo, "ginklai buvo pristatyti prieš kelis mėnesius, kai Sirijos sukilėliams vienu metu teko kovoti su dviem armijomis – B. al Assado ir teroristų grupuotės "Islamo valstybė".
"Mes negalime palikti vienintelių sirų, kurie ruošiasi demokratijai, be ginklų", – aiškino Prancūzijos prezidentas.

Atrodo, kad Prancūzijos prezidentas Sirijos problemos sprendimą įsivaizduoja toliau siųsdamas ginklus į pilietinio karo draskomą šalį.

"Tai, kas dabar vyksta Sirijoje, yra siaubinga. Iš vienos pusės B. al Assado valstybė, kuri toliau traiško ir žudo, (iš kitos) – "Islamo valstybė", o per vidurį – tie, kurie turėtų padėti pagrindą ateičiai, (bet yra) atsidūrę replėse", – teigė Prancūzijos prezidentas.

"Todėl mes neturėtume nutraukti paramos teikimo tiems sukilėliams, kurie yra vieninteliai, galintys dalyvauti demokratiniame procese", – kalbėjo F.Hollande'as. Prancūzijos vadovas pridūrė, kad viena Prancūzija negali remti sukilėlių, būtinas visų Vakarų šalių pritarimas.

F.Hollande‘as nepatikslino, kokių tiksliai ginklų Prancūzija perdavė Sirijos sukilėliams.

Pasak jo, parama atitinka Europos įsipareigojimus. Eliziejaus rūmų šeimininkas tik pridūrė, kad tarptautinė bendruomenei esą tenka sunki atsakomybės našta už tai, kas vyksta Sirijoje ir už tų įvykių atoveiksmį Irake.

"Jeigu prieš dvejus metus mes būtume ėmęsi veiksmų perėjimui užtikrinti, dabar nebūtų "Islamo valstybės", – tikino Prancūzijos prezidentas. – Jeigu prieš metus didžiosios galios būtų sureagavusios į cheminio ginklo panaudojimą, mes dabar neturėtume tos siaubingos prievolės rinktis tarp diktatoriaus ir teroristų grupuotės."

Kovos šiaurinėje Irako dalyje tęsiasi

Irako kurdų kovotojai, padedami JAV aviacijos, savaitgalį atkovojo iš džihadistų didžiausią Irako Mosulo užtvanką, o vietos arabų sunitų genčių nariai ir saugumo pajėgos kovėsi su kovotojais į vakarus nuo Bagdado. Užtvankos susigrąžinimas tapo iki šiol didžiausiu laimėjimu kovojant su džihadistų judėjimu.

IS kovotojai, kurie paskelbė "kalifatą" didžiulėje teritorijoje Irake ir Sirijoje, taip pat buvo atakuojami iš oro savo tvirtovėje – Rakos provincijoje Sirijoje. JAV kariuomenės Centrinė vadovybė (CENTCOM) pranešė, kad JAV aviacija sekmadienį 14 kartų smogė taikiniams prie užtvankos, įrengtos ant Tigro upės ir aprūpinančios elektra bei drėkinimui naudojamu vandeniu didelę to regiono dalį. CENTCOM taip pat nurodė, kad per tuos smūgius buvo sunaikinta dešimt džihadistų ginkluotų mašinų, septyni visureigiai "Humvee", du šarvuotieji transporteriai ir vienas kovotojų patikros postas. Sirijos vyriausybės aviacija surengė šešiolika antskrydžių prieš taikinius Rakos mieste ir dar kelis – Tabkos mieste Rakos provincijoje. Tie aviacijos smūgiai prieš IS kovotojus buvo intensyviausi po to, kai džihadistai prisidėjo prie sukilimo prieš Damasko režimą 2013 m. pavasarį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų