Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva: JAV sprendimas skirti Ukrainai karinę pagalbą – grėsmė Rusijos saugumui

2015-02-05 13:28
„Reuters“-„Interfax“-BNS inf.
Aleksandras Lukaševičius ir Sergejus Lavrovas
Aleksandras Lukaševičius ir Sergejus Lavrovas / Reuters nuotr.

Maskva bet kokį JAV sprendimą teikti Ukrainai letalią karinę pagalbą vertins kaip grėsmę Rusijos saugumui, ketvirtadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius.

Šią poziciją A.Lukaševičius išsakė komentuodamas Vašingtone suintensyvėjusius raginimus apginkluoti Ukrainos vyriausybės pajėgas kovai su prorusiškais separatistais, suintensyvinusiais puolimą šalies rytuose. Tokį patį pageidavimą jau seniai reiškia Kijevas.

„Palaikydami kontaktus su JAV administracijos atstovais nuolat akcentuojame, kad Vašingtono ketinimai tiesiogiai arba per tarpininkus pradėti perdavinėti Kijevui šiuolaikinę letalią ginkluotę ... mums kelia didelį susirūpinimą, – sakė A.Lukaševičius. – Žinant „karo partijos“ Kijeve revanšistinius planus, tai kelia ne vien padėties eskalavimo (Ukrainos) pietryčiuose grėsmę, bet ir kelia grėsmę Rusijos Federacijai, kurios teritorija ne kartą buvo apšaudoma iš Ukrainos pusės.“

URM atstovas taip pat kaltino Kijevą, kad šis naudoja ginklus, kurių poveikis prilygsta „masinio naikinimo ginklų“ panaudojimui.

A.Lukaševičius taip pat pabrėžė, kad Maskva kategoriškai nusistačiusi prieš potencialius JAV planus pasiųsti Ukrainos vyriausybei ginkluotės ir karinės technikos, išvežamos iš Afganistano, kur pernai baigėsi koalicinių pajėgų kovinė misija.

„Taip pat perspėjame (JAV) administraciją nemėginti įgyvendinti planų permesti į Ukrainą ginkluotę ir karinę techniką, išvežamą iš Afganistano, ten pasibaigus ... Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (ISAF) Amerikos karinio kontingento misijai“, – jis sakė per spaudos konferenciją Maskvoje.

Daugiau naujienų